NAPÍŠTE OBJ. ČÍSLO, ZVOĽTE množstvo A OBJEDNAJTE:

+

STARKL recepty: Zaváraná kapia a kapiová pomazánka

Kapie sú u nás veľmi obľúbenou odrodou. Je to predovšetkým pre ich sladkastú chuť a šťavnatú dužinu, no tieto červené papriky v sebe toho ukrývajú omnoho viac. Kapia je bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A, C, K a tiež vlákniny a karotenoidov. Kapia, podobne ako iné druhy paprík priaznivo vplýva na naše zdravie, odporúča sa pri redukčnej diéte, pri nedostatku železa, ale tiež ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Má mnoho nesporných prínosov pre zdravie, preto nečudo, že ju s obľubou konzumujeme nielen čerstvú, ale tiež spracovanú. Ak si chcete urobiť zásoby kapie na celý rok, skúste niektorý z našich receptov. Sú chutné, jednoduché a svoju obľúbenú odrodu papriky budete mať na dosah ruky kedykoľvek si na ňu spomeniete.

 

Recept na zaváranú kapiu

Zaváraná kapia je obľúbenou pochúťkou. Poďakujete si, že ju máte v špajze vždy, keď nebude dať čo na chleba. Je obľúbenou pochúťkou na chlebíčky, ale tiež ako základ po mäso, či na prípravu rôznych omáčok. Jedlo skvelo dochutí a dodá mu i množstvo vitamínov. Recept na zaváranú kapiu je skutočne jednoduchý, vyskúšajte ho spolu s nami. Na prípravu porcie, ktorá priemernej rodine vydrží celú zimu, budete potrebovať:

 

- 2 kg červenej papriky kapie
- 1 liter vody
- ½ balíčka Deko
- 250 ml octu
- 250 g cukru
- olej

 

Postup prípravy: Červenú papriku najprv umyte pod tečúcou vodou. Dôkladne očistite od jadrovníka a jadierok. Nakrájajte na menšie časti, buď na štvrtiny, alebo podľa vlastných preferencií kľudne i na drobnejšie časti, prípadne rezance. Takto pripravenú kapiu poukladajte natesno do čistých zaváraninových pohárov. Pripravte si nálev. Do 1 litra vody nasypte ½ balíčka Deka, pridajte ocot a cukor. Poriadne rozmiešajte, aby sa Deko a cukor vo vodnom náleve úplne rozpustili. Nechajte prejsť varom. Takto pripraveným nálevom zalejte kapiu v zaváraninových pohároch tak, aby neostali suché miesta navrchu. Nakoniec kvapnite do každého pohára trochu oleja a zatvorte. Pripravenú kapiu sterilizujeme v teplom vodnom kúpeli po dobu 10 minút. Po vytiahnutí z vody ukladajte poháre hore dnom na suchú utierku a prikryte dekou. Ráno stačí uložiť do regálov v špajze.

 

Recept na kapiovú pomazánku

Ľahká, svieža, zdravá, taká je kapiová pomazánka. Ak sa vám v záhrade z úrody kapie zvýšilo, neváhajte vyskúšať recept na jej prípravu. Použiť ju možno všestranne, podobne ako zaváraná kapia sa najviac hodí na chlebíčky, či pod mäso. No časom jej iste nájdete vlastné využitie.

 

Na prípravu kapiovej pomazánky si pripravte:

 

- 1 kg červenej papriky kapie
- 3 ks mäsitých paradajok
- 1 kg cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 75 ml octu
- 100 ml oleja
- podľa chuti pridajte ešte trochu cukru, soli a červenej papriky

 

Pri príprave kapiovej pomazánky postupujte nasledovne:

 

Kapiu a paradajky si umyjeme, papriku zbavíme jadrovníka a jadierok. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Takto pripravenú zeleninu pomeľte na mäsovom mlynčeku pripadne rozmixujte mixérom. Do zmesi stačí pridať ocot, olej, soľ, cukor a červenú papriku. Varte na miernom ohni približne polhodinu, nech sa pomazánka zredukuje a zhustne. Pripravenou, ešte teplou pomazánkou naplňte zaváraninové poháre a dobre ich uzavrite. Sterilizujte v teplom vodnom kúpeli po dobu 10 minút. Následne už stačí uložiť hore dnom na suchú utierku a prikryť dekou do ďalšieho dňa. Dobrú chuť!

 

Recept na kapiu v oleji

Pri príprave kapie v oleji postupujeme podobne ako pri jej zaváraní. Budeme potrebovať:

 

- 3 kg kapie
- 1 ½ litra vody
- 350 ml octu
- čierne korenie
- bobkový list
- 200 ml oleja
- soľ a cukor podľa chuti

 

Očistenú papriku natesno uložíme do čistých zaváraninových pohárov a zalejeme nálevom, ktorý si pripravíme zmiešaním a prevarením uvedených prísad. Zalievame po okraj a sterilizujeme  v teplom vodnom kúpeli 10 minút.