Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Vavrínovec lekársky 'Novita'

«
Nová odroda, obzvlášť vhodná na husté živé ploty.

Popis

Odolný stálezelený krík s výrazne zelenými, lesklými listami. Má veľké podlhovasté lesklé listy, 10-15 cm dlhé, ako mladé majú sviežu zelenú farbu, neskôr sa mení na tmavozelenú so svetlejším žilkovaním. ´Novita´ sa vyznačuje vitálnym rastom a odolnosťou voči zime do -25°C. Vďaka silnému vzrastu sa môže ponechať rásť voľne bez častého rezu. Postačuje rez do formy na skorú jar. Potrebuje mierne kyslú, vlhkú, nepremočenú zeminu bohatú na živiny. Zem u rastliny nesmie vyschnúť až do mrazov! Vysádzajú sa 2 - 3 rastliny na meter. V nádobe.
Obsah balenia 1ks
ks
4,95 €
Cena od 5 kusov
4,45 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 120197
- + ks

Doba výsevu

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
viac informácií
Botanický názov Prunus laurocerasus 'Novita'
Kontajner 9 cm
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko, Polotieň
Výška Do 200 cm

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Živý plot Vytlačiť návod

Doba výsadby
Marec až máj a september až po mrazy. Vysadené v črepníku aj v lete.
Hnojenie
Na jar pohnojíme rastliny vhodným plným hnojivom.
Ochrana rastlín
Rastliny nevyžaduju špecifickú ochranu. Obzvlášť hraboši žerú cibuľky. Dostať špeciálne nádoby na sadenie cibuľovín, ktoré zabránia hrabošom prístup k nim.
Pestovanie na balkón
Živý plot sa môže pestovať aj v nádobách na terase, či balkóne. Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast. Veľkosť nádoby: 50 cm šírka und 50 cm hĺbka je minimum. Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1) Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Hnojenie: môžete použiť naše univerzálne hnojivo tisíckvet. Rez: živé ploty sa režú 2 krát do roka. Bližšie informácie získate pod témou živé ploty - rez. Zimná ochrana: nie je pri nich potrebná žiadna špeciálna zimná ochrana. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: nie je potrebná žiadna mimoriadna ochrana.
Rez

Pre živé ploty z rastlinných druhov s pyramidálnym tvarom rastu (napr. tuja) sa odporúča kónický tvar. Stĺpovito rastúce druhy napr. cyprušteky, stĺpovité tuje, môžu byť tvarované ako zvislé steny.

Živé ploty sa zrezávajú väčšinou 2-krát ročne - v zime a začiatkom leta, by mohli do jesene vyrašiť nové výhony. Rastliny kvitnúce v lete - nátržník, tavoľník, atď. - sa zrežú len v zime. Živý plot pri tvarovaní striháme mierne pyramidálne (hore užší, dole širší). Takto tvarovaný živý plot ostane zelený aj pri zemi.
Spon rastlín
Základným pravidlom je výsadba 3 rastlín na bm, pri dvojradovej výsadbe 4 - 6 rastlín. Pri väčších rastlinách - od výšky 1 m, sa počet úmerne znižuje.
Všeobecný text
Živé ploty sú nielen pekné, ale aj účelné. V ich závetrí sa pre rastliny v záhrade vytvára dôležitá mikroklíma, ktorá kladne vplýva na kvetenstvo a plodnosť. Okrem toho vytvárajú nové priestory a tým rozširujú možnosti pri záhradných úpravách.
Výsadba
PJamy pre rastliny majú byť 50 cm široké, 30 - 40 cm hlboké, dno skypríme. Zeminu premiešame s rašelinou alebo kompostom. Po zasadení povrch zasypeme asi 5-centimetrovou vrstvou mulčovacej kôry. Rastliny výdatne zalejeme.
Zavlažovanie

Živý plot pri tvarovaní nestriháme zvislo, ale mierne pyramidálne. Takto tvarovaný živý plot zhromažďuje dažďovú vodu v obvode koreňov.

Pretože rastliny pre živé ploty potrebujú veľa vlhkosti, vysádzame ich do malých jám alebo vytvoríme malé žľaby, aby sa v nich zachytávala dažďová voda a zálievka.
Zimná ochrana
Živé ploty nepotrebujú zimnú ochranu, v okolí ciest ich však musíme chrániť pred priamym kontaktom so soľou.