Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ruža 'Dr.Waldheim®'

«
Voňavé kvety počas celého leta.

Popis

Veľkokvetá odroda ruží lososovej farby na silných stonkách. Dlhodobo kvitnúca. Jemne voňavá, vhodná na rez aj ako živý plot.
Obsah balenia 1ks
ks
5,95 €
Cena od 5 kusov
5,45 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 110880
- + ks

Doba výsevu, Doba kvitnutia

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
Doba kvitnutia
viac informácií
Botanický názov Rosa 'Dr. Waldheim'
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko
Kvalita voľnokorenné
Výška Do 80 cm

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Ruže pre živé ploty Vytlačiť návod

Doba výsadby

Marec až máj a október až po mrazy. V črepníku celoročne.

Hnojenie
Rozličné podľa druhu pôdy a klimatických podmienok. V zime sa osvedčilo prikrytie pôdy maštaľným hnojom, ktorý sa na jar plytko zapracuje. Letné pokrytie pôdy kompostom, drtenou kôrou alebo rašelinou zabezpečí rovnomernú pôdnu vlhkosť. K vlastnému hnojeniu sa používajú organické a minerálne hnojivá. Pri dostatočnom pohnojení maštaľným hnojom nie je nutné hnojenie fosforom. V súčasnosti existuje niekoľko dobrých druhov hnojív založených tiež na minerálnej báze, ktoré obsahujú všetky výživné látky potrebné pre ruže. Vyvarujte sa jednostranného a neskorého (po 1. auguste) dávkovania dusíka, ktorý nepriamo ovplyvňuje výskyt múčnatky.
Na balkóne atď.
Ruže pre živé ploty môžeme ľahko pestovať aj v črepníkoch na balkóne a terase. Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast. Veľkosť črepníka: obsah od 20 litrov.Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1). Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Miesto očkovania musí byť asi jeden centimeter pod zemou. Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Pokiaľ by ste chceli zvoliť vhodný spôsob upevnenia kmienku, existuje jednoduché riešenie. Použite 3 bambusové tyče, ktoré sú o niečo vyššie ako rastlina v črepníku, ako klenbu po kraji črepníka. Na vrchu ich pevne spolu zviažte. Tak vznikne podpera, ktorá nie len dobre vyzerá, ale aj dokonale plní svoj účel. Hnojenie: použite hnojivo určené pre ruže. Budú odolnejšie a kvetnatejšie. Rez: režte ich ako ostatné ruže. Viac informácií pod témou ruže pre živé ploty - rez. Zálievka: v črepníku potrebujú veľa vody. Obyčajne sa zalievajú raz denne. Zimná ochrana: črepníky s ružami postavte na chránené miesto tesne vedľa seba. Pri silných mrazoch sa črepník musí zabezpečiť rúnom. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: bližšie informácie získate pod témou ruže pre živé ploty - ochrana rastlín.
Nežiadúce výhonky
Stáva sa, že pod miestom naočkovania vyženú divé, nežiadúce výhonky. Väčšinou ich spoznáme podľa svetlejšieho olistenia. Treba ich odstrániť, najlepšie odtrhnúť. Môžu sa však aj odstrihnúť priamo v mieste vyhnania.
Ochrana rastlín

Neklamným znakom čiernej škvrnitosti sú načernalé škvrny na zažltnutých, neskôr opadaných listoch.

Ruže obľubujú slnečné stanoviská. Pôda musí byť hlboká a priepustná. Veľa krát je náchylnosť rastlín na choroby spôsobená zlým stanoviskom. Vošky ružové Vysávajú listy, špičky výhonkov a mladé púčiky. Ich výskyt stúpa v období sucha. Pri silnejšom napadnutí postriekať vhodným prostriedkom. Pilatka dreňová Spôsobuje pokrútenie výhonkov smerom nadol, čo je dôsledok požierania drene výhonku larvou. Ochrana: Napadnuté výhonky odrežeme až po dutú časť stonky. Pri rozsiahlejšom výskyte použijeme vhodný postrek. Vyrezaním výhonu nájdeme vyžranú chodbičku pilatky. Napadnutý výhon po odrezaní spálime. Múčnatka ružová pravá Táto huba vytvára belavé povlaky na listoch, výhonkoch a púčikoch. Jej výskyt podporuje nesprávne hnojenie (vysoký obsah dusíka), studené a vlhké pôdy, tienené stanovištia vo vnútorných dvoroch, ohraničené priestory s nedostatočným prúdením vzduchu. Ochrana: Napadnuté výhonky odstrihnúť a spáliť! Preventívna ochrana - týždenné postreky, ktoré sa musia striedať. V počiatočnom štádiu sa huba nachádza na povrchu listov, neskôr zmenou teploty a vlhkosti prenikne dovnútra. Preventívne postreky vytvoria obal, ktorý zabráni prieniku do listov. Čierna škvrnitosť Tvorí na povrchu listu okrúhle hnedé až čierne škvrny, ktoré vedú pri väčšom napadnutí v neskorom lete a na jeseň k úplnému opadávaniu listov. Takto oslabené rastliny trpia ešte v dvoch nasledujúcich rokoch. Postreky proti hubovitému ochoreniu a savým škodcom by mali byť prevádzané preventívne, v apríli až septembri, v 10 - 14 dňových intervaloch počínajúc vyrašením na jar.
Rez

A: Zimný rez B: Jarný rez C: Letný rez

Zimný rez Pred začiatkom zimy sa všetky výhony - podľa sily rastu odrody - zostrihnú na rovnakú výšku cca 30 - 50 cm. Jarný rezPo zime nasleduje hlbšie zrezanie. Všetky staršie a slabšie výhony sa úplne odstránia. Ponechá sa 3 - 5 dobrých výhonov, ktoré sa zostrihnú na 2 až 3 očká (cca 10 - 15 cm), podľa intenzity rastu strihanej odrody. Letný rez Odkvitnuté kvety zostrihnúť, podporuje to rast nových výhonkov a kvetov. Nižšie zrezanie rastlinu oslabuje a znižuje jej kvitnutie. Kvôli jednotnému vzhľadu sa u obzvlášť silno vzrastlých odrôd odporúča rovnomerné hlbšie zrezanie.
Spon rastlín
cca 35 x 35 cm
Všeobecný text
Ruže sú rastliny slnečných a teplých stanovísk. K svojmu zdravému rastu potrebujú hlbokú, kyprú a humóznu pôdu. Pokiaľ je to možné na voľnej, t.j. nie zo všetkých strán, proti vetru zaclonenej polohe.
Výsadba
Zasielané ružové kry sú pripravené na výsadbu. Odstráňte fóliu z koreňov a celý zemný bal vložte na niekoľko hodín do vody. Jama pre rastlinu musí byť tak hlboká a široká, aby sa mohla okolo koreňov doplniť zemina. Miesto očkovania musí byť asi 2 cm pod zemou. Korene prikryť zemou, pritlačiť a dobre zaliať. Po vysadení ker prihrnieme, aby bol chránený proti vysúšaniu a mrazu. Nikdy nesaďte ruže po ružiach, lebo tam je pôda unavená. Do starého ružového záhonu môžete nové ruže nasadiť až po 6 - 8 rokoch. Ak je to nutné skôr, treba vymeniť zem až do hĺbky 50 cm. Nezáleží na tom, či tam ruže boli jeden, alebo viac rokov.
Zavlažovanie

Najvhodnejšie polievanie je pomocou hadice ku koreňom, čím sa chránia puky a kvety a zabráni sa tak napadnutiu rastliny múčnatkou.

Hlboké korene ruží zabezpečujú i v lete dostatočné zásobovanie vodou. Pri potrebe ďalšieho zavlažovania je dôkladná zálievka (30 l/m2) lepšia, ako denné slabé polievanie. Nikdy nezalievať ruže pri vysokých teplotách, len ráno a večer.
Zimná ochrana

Najlepšou zimnou ochranou je nahrnutie výhonov zeminou. Prikryť ich môžete aj rúnom, čečinou alebo mulčovacou zmesou.

Správne vyzretie výhonu je najlepšou ochranou voči mrazu. Ukončenie výhonu v nesprávnom termíne spôsobuje, že výhonky sa dostatočne neotužujú a prechádzajú do zimy oslabené. Osvedčilo sa nahrnutie lístia alebo čečiny.