Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Smrekový živý plot

«
Hustý, tmavozelený a nenáročný na pestovanie.

Popis

Picea abies. Smreky sa môžu strihať aj pestovať v ľubovolnej veľkosti. Postačuje jeden rez na jar po vyháňaní. Ak máte miesto, môžete nechať smreky voľne rásť, vytvoria tak pyramídový živý plot. Rastú v každej bežnej záhradnej pôde. 2 až 3 ks na bm. Veľkosť pri dodávke 30-50 cm. Voľnokorenné.
Obsah balenia 10ks
Veľkosť 30/50
bal
18,95 €
Cena od 3 balenie
16,95 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 080800
- + bal

Doba výsevu

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
viac informácií
Botanický názov Picea abies
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko
Kvalita voľnokorenné

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Ihličnany Vytlačiť návod

Doba výsadby
Marec až máj a od polovice septembra až po mrazy. Vysadené v črepníku celoročne.
Hnojenie
Ihličnany majú malú, avšak stálu spotrebu živín. Úrodná humusová pôda je najlepšou zárukou pre dobrý vývin rastlín. Preto sa dlhodobo osvedčili hnojivá obsahujúce podiely pomaly rozpustných živín a organické hnojivá. Kvalita pôdy sa môže zlepšiť pridaním vlhkého rašelinového múľu alebo kompostu, ktorý sa zmieša so zeminou, čím sa zvýši tvorba jemných koreňov a rastlina sa rýchlejšie adaptuje na novom stanovišti.
Ochrana rastlín
Voška smreková:Saje na spodnej strane ihličia, ktoré po čase zožltne, zhnedne a nakoniec opadne. Pri väčšom výskyte napadá aj mladé výhony. Ochrana: prostriedky proti savému hmyzu. Prevenciou je priebežná kontrola na spodnej strane ihličia.Hálky: Ananásu podobné nádorky na smrekoch vznikajú saním vošiek. Ak hrozí napadnutie ešte z predošlého roku, preventívne ošetríme ešte pred rašením, pokiaľ je to možné v marci. Pri viditeľnom napadnutí stačí odrezať napadnutú časť a spáliť.Zavíjač borový:Špičky výhonkov v hornej časti zhnednú a uschnú. Po odlomení je vidieť hnedasté larvy a duté požerové chodbičky. Najlepší termín ochrany je koniec apríla a začiatok mája. Pri silnom napadnutí v predchádzajúcom roku sa nesmie zabudnúť na preventívny postrek.Voška vlnatka:Prejaví sa ako biele bodky na ihličí, na kôre a na mladých výhonkoch borovíc, douglasiek a smrekov. Často i ako následok dlhodobého sucha. Ochrana: prostriedky proti savému hmyzu.
Pestovanie na balkón
Ihličnany môžeme ľahko pestovať aj v črepníkoch na balkóne a terase. Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast. Veľkosť črepníka: obsah od 20 litrov.Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1). Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Miesto očkovania musí byť asi jeden centimeter pod zemou. Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Hnojenie: Pre ihličnany použite naše univerzálne hnojivo. Rastlina tak bude pevná a farba je sýta. Rez: Obyčajne sa nerežú. Zavlažovanie: Obyčajne sa zalievajú raz denne. Zimná ochrana: črepníky postavte na chránené miesto tesne vedľa seba. Pri silných mrazoch sa črepník musí zabezpečiť rúnom. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: bližšie informácie získate pod témou ihličnany - ochrana rastlín
Rez

Rez mladých výhonov Borovica: Vyrezaním mladých, mäkkých, sviečke podobných výhonkov na polovicu i viac, podporíme hustejší rast všetkých borovíc a zostanú po dlhú dobu malé a husté. Termín: koniec mája.

Všetky ihličnany sa v podstate dajú strihať. U niektorých je vhodný len ľahký formujúci rez, u iných je možný hlboký spätný rez až k starému drevu.Ľahký rez: jedľa, céder, cyprušteky (výnimku tvoria druhy, ktoré sú vhodné do živých plotov), smreky (predovšetkým zakrpatené), borovice, okrasné jedle a borievka. Výhony sa zrezávajú len pri hrúbke ceruzky. Ak režeme pod mladým výhonom, zostane miesto rezu zakryté. Väčší rez znáša: tis, sekvoja, smrekovec, cypruštek Leylandov. Tieto rastliny vyháňajú aj zo starého dreva, ale len pri všestrannom zrezaní. Pri reze sa musí prihliadať na tvar rastu.
Spon rastlín
Silno rastúce druhy 2 - 4 m; Stredne silno rastúce druhy 0,8 - 1,5 m; Zakrpatené formy 0,5 - 1 m
Všeobecný text
Ihličnany patria medzi rastliny, ktoré vyžadujú najmenšiu starostlivosť. Darí sa im v dobrej humóznej pôde bez stálej vlhkosti.
Výsadba

Ihličnany sú dodávané v zemných baloch, v jutovom alebo drôtenom obale. Pletivo treba uvoľniť pri kmeni alebo rozstrihnúť uzol, aby sa zabránilo neskoršiemu zaviazaniu.

Obaly z umelej hmoty, ktoré sú nepriepustné, odstraňujeme. Aby sa rastliny mohli rýchlejšie zakoreniť, pôda musí byť dobre prekyprená a jamy musia mať dvojnásobný rozmer koreňového balu. Rastlina s balom sa vloží do takto pripraveného priestoru, do polovice sa zahrnie zeminou, výdatne sa zaleje (zabahní) rovnako pri jarnej či jesennej výsadbe. Nakoniec sa jama zasype a zem ušliape. Koreňový bal sa zhora prikryje niekoľkými centimetrami zeminy. Pôdu upravíme tak, aby sa voda zhromažďovala v okolí rastliny - vytvoríme kruhový žliabok. Väčšie rastliny treba ukotviť, aby vietor nekýval rastlinou a nezabraňoval tak úspešnému zakoreneniu. Pri výsadbe v extrémnych horúčavách a suchu je bezpodmienečne nutné zatienenie plachtou. V suchých oblastiach treba pred príchodom zimy všetky ihličnany riadne zaliať vodou. Prikrytie zeminy mulčovacou kôrou zabraňuje vysýchaniu. V suchom období sa zavlažujú i nadzemné časti rastlín.
Zavlažovanie
Dlhotrvajúce sucho je nepriateľom všetkých vždyzelených ihličnanov. Mnohé druhy ihličnanov (napr. jedle, cyprušteky, tisy) nevytvárajú mohutné korene do šírky ani do hĺbky a ich jemne rozvetvené vlasové korienky sú preto odkázané na vlahu v bezprostrednej blízkosti rastliny. Ihličnany v nádobách na balkóne alebo terase treba zalievať aj počas teplejších zimných dní.
Zimná ochrana
Ihličnany s postranným rastom (borievka čínska, nízke druhy tisov) sa môžu polámať pod váhou snehovej vrstvy. Toto nebezpečenstvo hrozí aj druhom so stĺpovitým vzrastom (borievka, tis) - môžu sa rozpadnúť. Sneh nestriasame, len opatrne oťukávame palicou, obalenou látkou. Prevencia: Stĺpovité borievky a tisy sa zviažu drôteným kruhom. Rastliny s normálnym tvarom rastu (smreky, borovice) nie sú ohrozené.