Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ako na pestovanie uhoriek od A po Z

Uhorka je jednoročná rastlina pôvodom z Indie, ktorá patrí medzi najrozšírenejšie zeleniny našich záhrad. Ako dopestovať bohatú úrodu uhoriek, na ktorej si budete pochutnávať celé leto? 

Odrody uhoriek

Pri výbere osiva uhoriek má každý pestovateľ dve možnosti – odrodové alebo hybridné druhy. Dnes sa u nás najčastejšie pestujú hybridy (na obale označené F1). Sú odolnejšie voči chorobám a lepšie prispôsobené podmienkam, v ktorých sa pestujú.

Hybridné uhorky môžeme rozdeliť na dve ďalšie skupiny. Niektoré rastú s prevládajúcimi samičími kvetmi a malým množstvom opeľovačov. Druhú skupinu tvoria partenokarpické odrody, ktoré vytvárajú iba samičie kvety a na nasadenie plodov nepotrebujú opeľovača. 

Uhorky rozlišujeme aj podľa plodov, ktoré rastlina vytvára, ich veľkosti a použitia. Hlavné skupiny tvoria šalátové uhorky a nakladačky. V súčasnosti sú veľmi populárne aj mini uhorky, ktoré majú bohatú plodivosť a darí sa im aj v nádobách.

Šalátové uhorky

Šalátové uhorky známe aj ako hadovky sú obľúbenou zeleninou do čerstvých šalátov. Vďaka vysokému podielu vody vhodné aj na mixovanie a prípravu rôznych nápojov či smoothies. Plody šalátových uhoriek zbierame vtedy, keď dosiahnu dĺžku 15 až 30 cm. 

Medzi overené odrody šalátových uhoriek patrí napríklad Jogger F1, Santos F1 alebo Bush Champion F1.

Mini šalátové uhorky

Mini šalátové uhorky prekvapia svojou sviežou chuťou aj príjemnou arómou. Hodia sa do šalátov deti ich milujú, pretože nebývajú horké. Dĺžka plodov dosahuje veľkosť približne 8 až 10 centimetrov. Z hľadiska pestovania sa príliš nelíšia od šalátových uhoriek. Vhodné je najmä pestovanie na sieti.

Obľúbenou odrodou je mini uhorka Minisprint

Nakladačky

Nakladačky sú ideálne uhorky na zaváranie. V závislosti od odrody je dĺžka plodov v čase zberu 5 až 15 cm. Ak sú trochu prerastené, môžeme ich použiť aj na šalát. Plody by sme však mali oberať čo najskôr po dozretí – v opačnom prípade sa obmedzí tvorba nových.

Medzi najpestovanejšie odrody nakladačiek patrí Potomac F1, Nadusha F1 alebo partenokarpická odroda Carine F1.

Ako pestovať uhorky?

Pestovanie uhoriek je viac-menej nenáročné a zvládne to prakticky každý záhradkár. Vegetačná doba od zasiatia do zberu prvej úrody je zhruba 55 dní. V tomto čase budú potrebovať najviac pozornosti. Obdobie zberu plodov potom trvá zhruba 2 až 3 mesiace.

Pôda

Vhodné sú výhrevné, hlinitopiesočnaté až hlinité pôdy, priepustné a s vysokým obsahom živín. Na pestovanie uhoriek myslíme už na jeseň, záhon hlboko zrýľujeme a zapracujeme doň maštaľný hnoj alebo kompost. Do jari sa rozloží a dodá rastlinám potrebné živiny.

Miesto

Pestovanie uhoriek sa mierne líši od ich druhu. Uhorku šalátovú pestujeme skôr v skleníkoch a fóliovníkoch, uhorku nakladačku vonku na záhone či v pareniskách. Mini uhorky môžeme pestovať aj v nádobách na balkóne.

Pestovanie uhoriek v skleníku

Na pestovanie v skleníku sú ideálne šalátové uhorky pestované na sieti alebo inej podpere. Vyhovuje im vyššia vlhkosť vzduchu, no potrebujú tu dostatok zálievky, inak listy vyschnú. Vhodné je aj nastielanie koreňov suchou trávou. Uhorky v skleníku či fóliovníku by sme nikdy nemali pestovať tesne pri paradajkách.

Pestovanie uhoriek na balkóne

Na balkóne môžeme pestovať uhorky nakladačky, mini uhorky aj šalátové uhorky. Dodržať by sme mali všetky zásady pestovania na záhone – dostatok slnka, pôda bohatá na živiny a primeraná závlaha. Ak je balkón krytý a rastlinám sa nedostane dosť dažďovej vody, polievame ich 2x denne. 

Pestovanie uhoriek na sieti či drôte

Nazýva sa aj vertikálne pestovanie a je vhodné pre menšie záhrady, prípadne v miestach, kde je prístup k plodom náročnejší. Rastlinu uhorky (najčastejšie nakladačky) nenecháme ležať na zemi, ale smerujeme na rast po sieti alebo drôte. Podpera by mala byť dostatočne pevná, aby sa pod váhou plodov nezrútila.

Pestovanie uhoriek na poli

Spon výsevu i výsadby priesad sa riadi spôsobom pestovania uhoriek. Vzdialenosť riadkov by mala byť 0,8 až 1 m, v riadku 100 až 200 mm pri nakladačkách, 300 až 400 mm pri šalátových uhorkách. 

Uhorky na poli pestujeme buď samostatne alebo s medziplodinou, ktorou môže byť napríklad kukurica alebo slnečnica. Z porastu odstraňujeme burinu a pôdu priebežne kypríme. 

Svetlo

Pre vysoké nároky na svetlo uhorky vysádzame na výslnie, nikdy nie pod stromy či do tieňa vysokého plota. Stanovisko by malo byť slnečné, avšak chránené pred silným vetrom.

Zalievanie

Uhorky majú plytký koreňový systém, preto musíme dažďové zrážky dopĺňať aj umelou závlahou. Pre rastliny je ideálna spodná závlaha záplavou či do brázd. Vykonávame ju ráno alebo podvečer, keď pôda nie je rozpálená. 

Vysievanie alebo uhorky z priesad?

Naklíčené i nenaklíčené osivo môžeme vysievať koncom apríla do hĺbky cca 3 cm a sponu 100 – 120 x 30 – 60 cm. Osivo začína klíčiť pri 12 až 13 °C. S výsevom môžeme pokračovať v nižších polohách do začiatku júna. 

Ak počasie nepraje priamemu výsevu na záhon, môžeme si predpestovať sadenice uhoriek v interiéri alebo vyhrievanom skleníku. Robíme tak koncom marca. Počas klíčenia udržiavame teplotu 20 °C a priesady začíname otužovať 10 až 14 dní pred výsadbou.

Ako hnojiť uhorky?

Uhorky sú pomerne náročné na príjem živín. Už pri výsadbe je vhodné použiť dlhodobé organické hnojivo. Počas kvitnutia použijeme organické hnojivo vhodné pre zeleninu alebo hnojivo zo žihľavového výluhu. Vo fáze rastu plodov je vhodné prihnojiť dusíkatým hnojivom každé 2 týždne.

Odstraňovanie zálistkov

Na uhorkách sa oplatí odstraňovať zálistky, teda bočné výrastky, ktoré nerodia. Rastú medzi hlavnou a listovou stonkou. Ak ich na rastline ponecháme, bude tvoriť viac listov a úroda plodov môže byť menšia. Zálistky jednoducho odstránime nožnicami. Stačí to urobiť len raz, na rozdiel od rajčiakov druhýkrát nenarastú.

Choroby a škodcovia uhoriek

Uhorky zvyčajne napádajú slimáky a slizniaky, najmä v období bohatom na zrážky. Nepríjemným škodcom sú aj strapky, kvôli ktorým sa na rastline tvoria typické drobné škvrny, jamky a deformácie. Stav uhoriek treba kontrolovať, na monitorovanie strapiek možno použiť lepové doštičky. 

Spomedzi chorôb sa najčastejšie stretávame s múčnatkou uhorkovou a plesňou uhorkovou. Múčnatka sa prejavuje belavým povlakom na listoch, stonkách i na súkvetiach. Pleseň vytvára drobné, žlté, žilnatinou ohraničené škvrny. Chorobám predchádzame preventívnymi postrekmi.

Recept na chutné nakladačky

Kyslé uhorky sú jednou z najčastejších zaváraninových príloh na slovenských stoloch. Na zaváranie môžete použiť menšie uhorky, ktoré zostanú príjemne chrumkavé, alebo väčšie nakladačky, ktoré budú mäkšie, plné šťavy a výraznej chuti nálevu.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 10 kg menších uhoriek nakladačiek
  • 3 ks nakladač (100 g)
  • 1,5 l kvasný liehový ocot
  • 450 g kryštálového cukru
  • 6 l vody
  • Na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, celé biele korenie podľa chuti

Postup:

Do vody pridáme všetky ostatné suroviny (okrem uhoriek) a necháme povariť 5 minút. Nálev necháme vychladnúť. Uhorky dôkladne umyjeme a ukladáme do čistého pohára, odspodu tie väčšie a postupne menšie. 

Do pohárov s uhorkami pomaly nalievame nálev, ktorý by mal siahať tesne pod okraj. Uhorky by mali byť celkom ponorené. Pohár dôkladne uzavrieme sterilizovaným suchým viečkom.

Do väčšieho hrnca vložíme naplnené poháre a hrniec zalejeme studenou vodou, asi do 2/3 výšky pohárov. Privedieme do varu a necháme variť 2 až 3 minúty. Ochladené poháre s uhorkami položíme dnom hore na podložku. Prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladiť. Skladujeme na tmavom, chladnejšom mieste.