Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Klíčkovanie: Zdravé pestovanie aj v zime

Ako sa v zime staráte o svoje zdravie a imunitu? Ako si dopĺňate cenné látky potrebné na udržanie zdravia? Páčilo by sa vám mať doma misku nabitú minerálmi, vitamínmi, antioxidantmi a ďalšími látkami prospešnými pre imunitu a trávenie?

 

Áno, je jednoduchšie zájsť do lekárne a kúpiť si vitamíny v umelých obaloch. Oveľa ekologickejšie a aj lacnejšie je však vypestovať si vitamíny priamo vo svojej kuchyni!

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že z tak malého semienka vyrastie vo vhodných podmienkach celá rastlina? To preto, že každé malé semienko obsahuje množstvo koncentrovaných živín – vitamíny, minerály, antioxidanty a tiež látky, ktoré zabezpečujú imunitu rastliny. 

 

Skúšali ste niekedy vypestovať bylinky na balkóne? Klíčkovanie rovno v kuchyni je ešte jednoduchšie. Nepotrebujete veľa náradia, času a dokonca ani záhradkárskych skúseností. Veľmi jednoducho a lacno obohatíte svoje jedlá o čerstvé vitamíny a zdraviu prospešné látky. Navyše si z klíčkovania môžete urobiť zábavnú a tiež edukatívnu činnosť aj pre svoje deti. 

 

Ak patríte k ľuďom, ktorí ťažko trávia isté druhy strukovín alebo obilnín, klíčky tento problém vyriešia, pretože sú veľmi ľahko stráviteľné a navyše dodávajú telu vitamín C, B a tiež vlákninu!

 

Čo na klíčky potrebujeme?

V prvom rade je dôležité zaobstarať si semienka, fazuľky alebo obilniny, ktoré chceme nechať naklíčiť v bio kvalite. Určite by ste si svoju dennú dávku zdravia nechceli pokaziť pesticídmi, chemikáliami alebo baktériami (napr. Salmonela či e-coli) ktoré môžu byť v semenách prítomné, ak pri ich pestovaní bolo použité nevhodné hnojivo. Z tohto dôvodu je tiež lepšie si klíčky dopestovať doma, pretože ich máte pod dohľadom. Pred manipuláciou s klíčkami si vždy najskôr umyte ruky a pravidelne ich preplachujte.  

 

Najčastejšie používanými semienkami sú reďkovka, pšenica, mungo, cícer, sója, alfalfa, horčičné semienka, žerucha, chia semienka, šošovica, hrášok, rukola, ďatelinka, senovka, brokolica, kaleráb a kapusta.

 

Ďalej potrebujete vhodnú nádobu, v niektorých prípadoch vatu a vodu. Existujú špeciálne misky na klíčkovanie, ktoré slúžia aj ako dekoratívny doplnok do vašej kuchyne, alebo možno použiť akúkoľvek misku, pohár, dokonca v niektorých prípadoch aj tanier či plastovú fľašu.

 

Základom pre úspešné pestovanie klíčkov je udržanie vlhkosti. Nesmie tam byť ani príliš málo, ani príliš veľa vody. Zistíte to tak, že ak nakloníte nádobu, voda by nemala stekať. Semienka by však nemali zostať suché. Vlhkosť zabezpečíte tak, že budete semienka pravidelne preplachovať aj 2-3 krát denne.

 

Ako pestovať klíčky v pohári?

Väčšinu semienok (obzvlášť strukoviny) je potrebné najskôr namočiť do vody na aspoň 8 hodín, a to konkrétne ďatelinka, mungo, šošovica, alfalfa, reďkovka, senovka, brokolica, kapusta, kaleráb a hrášok. Potom z nich zlejte všetku vodu a premiestnite do nádoby. Môžete použiť obyčajný zaváraninový pohár a zakryť ho gazou, ktorú upevníte gumičkou. Keď budete semienka preplachovať, vždy nechajte stiecť všetku vodu.

 

Ako pestovať klíčky na vate?

Semienka, ktoré vytvárajú gél ako napr. rukola, horčica, žerucha, chia a ľan môžeme rovno nasypať na vlhkú vatu položenú na tanieri. Uistite sa, že vata je dostatočne mokrá, ale nie príliš, aby semienka nezačali hniť. Vždy tanier nakloňte, aby z vaty vytiekla všetka nadbytočná voda. Ten môžete na prvé dva dni zakryť iným tanierikom alebo pokrývkou, aby mali semienka tmu a teplo. Niekedy pustia semienka biele vatové korienky, ktoré si ľudia mýlia s plesňou. Nemusíte sa obávať. Stačí semienka prepláchnuť.

 

Kedy klíčky konzumovať?

Záleží to v prvom rade od rýchlosti rastu klíčkov a tiež od vás, v ktorej fáze rastu vám klíčky budú chutiť najviac. Väčšina semienok je pripravená na konzumáciu po 3-7 dňoch. Pokiaľ ich budete udržiavať vlhké, budú naďalej rásť. Ak chcete rast zastaviť, premiestnite ich do chladničky. Dajte si pozor, aby ste ich tam nedali mokré. Nechajte ich najskôr osušiť a do chladničky ich umiestnite v uzatvárateľnej nádobe s papierovým obrúskom na spodku, ktorý zachytí prípadnú vlhkosť. Takisto, keď budú klíčky dostatočne veľké, je možné, že začnú vädnúť, a to je znak, že im na rast už nestačí iba voda.

 

Niektoré klíčky vás prekvapia svojou príjemnou sladkou chuťou, napr. hrášok či ďatelinku zjedia aj vaše deti, žeruchu či reďkovku zas ocenia všetci milovníci štipľavej chuti.

 

Ako klíčky konzumovať?

Úplne so všetkým. Áno, taká jednoduchá je to odpoveď. Môžete si nimi posypať chlebík s maslom, šunkou či nátierkou. Sú vhodné do polievok, obzvlášť krémových. Môžete si nimi posypať šalát, pečené či varené zemiaky alebo ryžu. Neuškodia ani cestovinám s omáčkou, mäsu, vajíčkam, avokádu alebo hummusu.

 

Dôvodov prečo skúsiť doma vypestované klíčky je skutočne mnoho a veríme, že sme vás inšpirovali osviežiť svoj zimný jedálniček a urobiť tak niečo dobré pre svoje zdravie.