Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Levanduľa – všetko, čo by ste o nej mali vedieť

Aromatická bylinka menom levanduľa je obľúbenou dekoráciou letných záhrad. Okrem okrasných fialových kvetov a charakteristickej vône prináša aj široké využitie v kuchyni či v domácej lekárničke.

 

Levanduľa – liečivá rastlina

Levanduľa sa už celé tisícročia využíva na medicínske účely, výrobu parfumov aj na varenie. Jej účinky poznali už starí Rimania, ktorý levanduľu radi pridávali do svojich ozdravných kúpeľov. Dobre poznali aj jej liečivé vlastnosti. Používali ju pri bolestiach hlavy, tráviacich problémoch a dokonca aj ako repelent. Z jej účinkov a vône mali radosť aj anglické kráľovné Alžbeta či Viktória.

 

Dnes existujú viaceré druhy levandule, ktoré môžeme v záhrade pestovať. Dohromady je ich viac než 50. Tie najrozšírenejšie z nich sú ľahko dostupné aj u nás. Mierne sa od seba líšia vzhľadom, intenzitou vône, nárokmi na starostlivosť a hlavne zdravotnými účinkami, ktoré ponúkajú.

 

Najznámejším z nich je levanduľa lekárska (Lavandula angustifolia). Je to populárna, všestranná rastlina, ktorá zahŕňa odrody ako Munstead a Hidcote. Táto rastlina je odolnejšia voči chladu a vlhkosti. Má najsilnejšie liečivé vlastnosti a sladký kvet, vďaka čomu dobre poslúži pri príprave jedál a nápojov. Na dekoračné účely sa využíva pomenej, nakoľko má v porovnaní s inými druhmi menší počet kvetov a farebne je menej výrazná.

 

Medzi okrasné druhy levandule radíme napríklad levanduľu francúzsku, levanduľu španielsku alebo hybrid lavandin. Okrem toho, že vám krásne rozvoňajú záhradu, využívajú sa tiež na výrobu dekorácií zo sušených kvetov, vencov alebo vonných vrecúšok. Ak však plánujete pestovanie levandule kvôli jej liečivým účinkom, levanduľa lekárska bude spomedzi všetkých druhov najlepšou voľbou.

 

Ako spoznáte levanduľu lekársku

Levanduľa lekárska pochádza z južnej Európy, a tu sa aj vo veľkom kultivuje. Je to mohutný, rozvetvený poloker s výškou 90-120 cm a s priamou osou, na ktorej sú drobné, na okrajoch zvinuté, sivasté lístky. Voňavé kvety sú zoskupené do riedkych papraslenov, ktoré hore prechádzajú do klasov. Kvitne v letných mesiacoch.

 

Aké látky levanduľa obsahuje?

Levanduľa obsahuje až 30% silice, triesloviny, horčinu a živicu. Medzi hlavné zložky levandule patrí linalool (terpénový alkohol s príjemnou kvetinovou vôňou), linalylacetát, terpinén-4-ol (bioaktívna zložka s protizápalovým a protiplesňovým účinkom) a gáfor (látka, ktorá uvoľňuje bolesť a má výrazné antibakteriálne účinky). Spomedzi vitamínov nájdeme v levanduli vitamín A, vitamín C, železo, sodík a vápnik.

 

Pestovanie, zber a sušenie

Levanduľa je nenáročná na pestovanie, darí sa jej v kvetináčoch aj v záhonoch. Má rada suchšie miesta, dobre priepustnú pôdu a najlepšie rastie v chránených slnečných polohách. Množí sa semenami alebo odrezkami. 

 

Ako levanduľu pestovať

 

Pestovanie levandule zo semienka vyžaduje dobrú dávku trpezlivosti. Sadíme začiatkom marca do kvetináča s kvalitným substrátom určeným na pestovanie byliniek. Kvetináč nechávame pri izbovej teplote, na slnečnom mieste. Prvé lístky sa zvyčajne objavujú po 3 týždňoch až po mesiaci. Pôda by mala byť celý čas dostatočne vlhká a teplá. Jednoročné sadeničky môžeme premiestniť do vonkajšieho záhona, mladšie rastliny by totiž nemuseli prežiť zimu.

 

Nemáte trpezlivosť na klíčenie? Najľahší spôsob, ako začať s pestovaním levandule, je kúpa staršej priesady. Ak si zadovážite predpestovanú levanduľu v kvetináči, do záhona ju môžete presadiť na jar alebo na jeseň. Vyhraďte jej dostatok miesta na slnečnom stanovisku. Levanduľa potrebuje dostatok závlahy a keď sa ochladí, privíta zazimovanie slamou alebo zeminou.

 

Strihanie levandule

 

Levanduľu striháme dvakrát ročne. Prvý strih robíme v marci, keď sa objavia nové výhonky. Levanduľu zrežeme približne na 1/3 z nezdrevnatej časti tak, aby na kríku zostalo len pár lístočkov. Skracujeme tesne nad rozvetvením vo výške cca 5 - 10 cm od zeme. Vďaka tomuto rezu bude rastlina hustejšia, pekne vytvarovaná a bude bohato kvitnúť. 

 

Druhý rez vykonávame po odkvitnutí. Odstrihneme všetky odkvitnuté časti, pričom rastlinu vytvarujeme do pologule. Rez by v tomto prípade nemal byť príliš hlboký, aby sa rany stihli zaceliť ešte pred zimou. Odrezky, ktoré získame po odkvitnutí, môžeme využiť ako priesady na rozmnoženie.

 

Zber a sušenie

 

Najvhodnejší čas na zber levandule je v letných mesiacoch, ešte v začiatkoch kvitnutia, resp. pred kvitnutím. Vtedy je levanduľa najvoňavejšia a má najväčšiu silu. Horúčava pomáha rastline nahromadiť vonný olej v jej kvetoch, preto ju zbierame v teplých dňoch, ideálne na obed.

 

Levanduľu zrežeme záhradníckymi nožnicami a zhruba 20 až 30 cm dlhé stopky zviažeme do malej kytice spevnenej šnúrkou alebo gumičkou. Vešiame ich kvetmi nadol na dobre vetrané a tmavé miesto, aby slnko nevytiahlo farbu z kvetov. Pre rýchle sušenie môžeme využiť sušičku, teplota by však nemala byť vyššia ako 35 °C. Príliš vysoká teplota rozpustí vonné silice a levanduľa nebude dostatočne aromatická.

 

Využitie levandule

Zozbieranú a vysušenú levanduľu môžete použiť na prípravu jednoduchých domácich receptov. Patrí k bylinkám, ktoré sa pripravujú na sladko. Výborne chutí v čerstvej limonáde a koláčom či plnkám dodá fantastickú arómu. Inšpirujte sa obľúbenými receptamiz levandule.

 

Recept na chutný levanduľový čaj

 

Levanduľový čaj je dobrým liekom na nervy. Upokojuje, pomáha pri nespavosti, bolestiach hlavy aj menštruačných bolestiach. Čaj má príjemnú vôňu aj chuť. Pripraviť ho môžete výhradne z levanduľových kvetov, alebo vyskúšať našu kombináciu levandule s ďalšími bylinkami. 

 

Na prípravu čaju budeme potrebovať:

 

- 1 ČL sušeného levanduľového kvetu
- 1 ČL sušenej šalvie
- 1 menší kvet bazy čiernej
- Pár čerstvých lístkov medovky lekárskej
- 2 hrnčeky horúcej vody
- Med na dochutenie

 

Postup: Levanduľové kvety spolu s ďalšími bylinkami zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Čaj scedíme a podľa potreby dochutíme medom alebo pár kvapkami čerstvej citrónovej šťavy.

 

Recept na levanduľový sirup

 

Levanduľový sirup neodmysliteľne patrí k letu. Jeho krásnu vôňu a chuť si najlepšie užijete v pohári limonády, čaju alebo v rôznych miešaných kokteiloch. Hodí sa aj k lievancom alebo ryžovému nákypu. 

 

Na levanduľový sirup budeme potrebovať:

 

- 300 g čerstvej levandule (kvety alebo celé vetvičky)
- 1 kg cukru (môžete použiť aj hnedý alebo kokosový)
- 1 liter vody
- 3 kusy celej škorice
- 3 citróny

 

Postup: Levanduľu opláchneme a vo väčšom hrnci zalejeme litrom studenej vody. Pridáme umyté rozkrojené citróny a celé kúsky škorice. Privedieme k varu a pri miernej teplote varíme 15 minút. Zmes prikryjeme a necháme odstáť aspoň 1 deň. 

 

Zmes precedíme do ďalšieho hrnčeka a vodu privedieme opäť do varu. Do horúceho levanduľového odvaru pridáme cukor a varíme, kým sa úplne nerozpustí. Necháme vychladnúť. Sirup skladujeme v chladničke.

 

Recept na domáci levanduľový olej

 

Levanduľový olej má široké využitie v kozmetike a starostlivosti o telo. Blahodarné účinky levandule regenerujú pokožku a uvoľňujú svalstvo. Vďaka protizápalovým účinkom je levanduľový olej vhodný aj na starostlivosť o drobné poranenia, kožu spálenú od slnka či ekzém. 

 

Na levanduľový olej budeme potrebovať:

 

- 2 dl rastlinného oleja (môžete použiť olivový, ricínový alebo mandľový olej)
- 3 polievkové lyžice sušených kvetov levandule

 

Postup: Sušenú levanduľu v rukách rozdrvíme na menšie časti a vložíme do sklenenej nádoby s viečkom, napríklad do zaváraninového pohára. Levanduľu zalejeme rastlinným olejom tak, aby v ňom bola celá ponorená. Pohár zatvoríme tak, aby sa k oleju nedostal žiadny vzduch.

 

Postavíme na teplé, slnečné miesto a necháme lúhovať 4 až 6 týždňov. Pohár neotvárame, môžeme ho raz za čas pretrepať. Následne precedíme cez jemné sitko alebo plátno tak, aby v ňom nezostali žiadne rastlinné zvyšky. Hotový olej skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

 

Recept na levanduľovú tinktúru

 

Tinktúra z levandule sa tradične používa pri rôznych problémoch s vlasmi. Ak ju vmasírujete do pokožky hlavy, pomôže odstrániť lupiny a pomáha pri nadmernom vypadávaní vlasov. Tinktúru zriedenú s destilovanou vodou môžete použiť ako pleťovú vodu.

 

Na levanduľovú tinktúru budeme potrebovať:

 

- 30 g sušených kvetov levandule
- 2 dl alkoholu (použiť môžete alpu, lieh alebo vodku)

 

Postup: Podobne ako pri výrobe levanduľového oleja, aj pri tinktúre vložíme rozdrvené kvety levandule do zaváraninového pohára. Zalejeme alkoholom a necháme lúhovať 2 týždne. Pripravenú tinktúru scedíme a prelejeme do tmavej fľaše.

 

Levanduľa a medicína

Nie je žiadnym tajomstvom, že levanduľa sa po celé generácie používa na podporu dobrého spánku. Vôňa levandule upokojuje myseľ aj telo. Vonné vrecúško so sušenými kvetmi alebo pár kvapiek oleja vám pomôže ľahšie zaspať. Upokojujúce sú aj účinky levanduľového čaju, ktorý môže pomôcť pri stavoch úzkosti, pri nepokoji a strese.

 

Levanduľa má vďaka svojim prírodným zložkám silné protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Tradične sa používa na liečenie bakteriálnych a plesňových infekcií. Antiseptické a protizápalové účinky levandule podporujú hojenie rán a opuchov. Pokožke prináša celkovú regeneráciu.

 

Táto bylinka sa používa aj na zníženie krvného tlaku. Na srdce pôsobí priaznivo, nemali by ju však užívať ľudia, ktorí majú problémy s nízkym tlakom. Levanduľová vôňa navyše odpudzuje mušky a komáre. Ako 100 % prírodný repelent vás počas leta ochráni pred nepríjemným hmyzom a štípancami.