Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Lieskové oriešky majú na organizmus množstvo pozitívnych účinkov

V záhradách na Slovensku síce dominujú vlašské orechy a liesky možno vidieť hlavne v lesoch a parkoch, lieskové orechy však takisto obsahujú cenné látky pre náš organizmus a zaručene by sme ich mali zaradiť do svojho jedálnička. V tomto článku nájdete všetky potrebné informácie o tomto chutnom druhu orieškov.

 

Kde rastú lieskovce

Lieskové oriešky rastú na kry zvanom lieska a existuje až niekoľko druhov. Lieska je nenáročná na pôdu, ale pre podporu jej rastu sa odporúča pestovať rôzne odrody liesky spolu. Lieska rastie po celej Európe, ale nájdeme ju aj v Afrike, Ázii a aktuálne je jedným z najväčších producentov lieskových orechov, Turecko, Azerbajdžan a Gruzínsko. Vyrastá do výšky 2 až 8 metrov, má okrúhle pílkovité a na konci špicaté listy. Lieska kvitne na jar a plody možno zberať koncom leta. Okrem samotných orechov sú cenené aj lieskové listy, ktoré majú takisto mnoho zdraviu prospešných účinkov a po usušení sa z nich varí čaj.

 

Ako lúskať lieskové oriešky

Možno sa aj vám vybavila notoricky známa scéna z filmu o rozprávkovom Mrázikovi, keď Marfa lúska oriešky zubami. Nuž, túto techniku neodporúčame, nakoľko si pri tom môžete vážne poškodiť zubnú sklovinu. Lieskové orechy sú pomerne malé, za to ukryté v tvrdej škrupine tmavohnedej farby a lúskať ich veľmi efektívne môžete luskáčikom na orechy, ktorý by mal mať o čosi menšiu veľkosť, ako luskáčik na vlašské orechy. Ak luskáčik doma nemáte, môžete si poradiť aj inak. Budete potrebovať sieťku s menšími otvormi, tĺčik na mäso, drevenú dosku na krájanie a igelitový sáčok. Lieskovce vložte do sieťky a položte ich na krájaciu dosku pokrytou igelitom. Oddeľte malé množstvo orechov v prednej časti sieťky a sieťku preložte tak, aby ste ich oddelili od zvyšných orechov. Tĺčikom na mäso  opatrne lieskovce naťukávajte, aby ste neporušili plod. Lieskovce sú pokryté tmavou šupkou, ktorú možno poľahky odstrániť tým, že plody opečiete na plechu v rúre. Stačí asi 5-10 minút pri teplote 200°C. Po vychladnutí šupku odstránite rukami alebo ich vložíte do utierky a jemným šúchaním postupne plody zbavíte šupky. Ďalším spôsobom je aj blanšírovanie orechov. Vložíte ich na chvíľu do vriacej vody, hneď scedíte a schladíte v studenej vode. Zbaviť sa tmavej šupky bude jednoduché.

 

Aké vitamíny a minerály obsahujú lieskové oriešky

Na to, aké malé sú plody liesky obyčajnej, sú bohatým zdrojom mnohých cenných látok, ktoré by v strave nemali chýbať. Majú pomerne vysoký obsah vlákniny, na 100g je to 10g vlákniny, čo prospieva tráveniu. Antioxidanty, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny zas chránia srdce a podporujú jeho správnu funkciu. Obsahujú vitamíny A, B, C a K, ktoré zlepšujú obranyschopnosť a tiež sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý priaznivo pôsobí na pokožku a chráni bunky. Obsahujú kyselinu listovú, ktorá spolu s vitamínmi skupiny B, pôsobí na stav nervovej sústavy. Z minerálnych látok obsahujú železo, mangán, horčík, zinok, fosfor, draslík, vápnik, selén, meď a biotín. Horčík pomáha svalovým kontrakciám a udržiava hladinu vápnika v bunkách. Lieskovce dobre pôsobia na nervovú sústavu a stav kostí a kĺbov. Obsahujú tiež luteín podporujúci zdravie očí a betakarotén, z ktorého si telo vyrába vitamín A a v organizme sa správa ako antioxidant.

 

Ako používať lieskovce v kuchyni

Lieskovce sú obľúbenou prísadou v mliečnych čokoládach a čokoládových dezertoch. Sú vhodnou prísadou do koláčov a zákuskov, ale použiť ich možno aj do jogurtov, cereálií, pomazánok a omáčok. Pre ľahšiu konzumáciu je nutné ich dobre požuť, prípadne ich predtým na 20 minút namočiť do vody, ale pokojne aj na celú noc. Tento proces sa nazýva aktivácia orechov a síce existujú štúdie, ktoré nepotvrdzujú, že by namáčanie orechov malo vplyv na ich stráviteľnosť, minimálne budú orechy mäkšie a vďaka obsahu vody aj chutnejšie. Zástancovia aktivácie orechov argumentujú tým, že namáčanie vo vode v orechoch aktivuje účinné látky a naopak eliminuje tzv. enzýmové blokátory, ktorých úlohou je blokovať prirodzené biochemické pochody v orechoch, ako napr. hnitie a klíčenie, až kým nebudú vo vhodných podmienkach. Tieto látky by mali zhoršovať trávenie orechov, voda naopak neutralizovať. Nech už sa rozhodnete orechy konzumovať v akejkoľvek podobe, hrsť denne bohato stačí.

 

Kedy sa lieskovce blanšírujú

Blanšírovanie je rozšíreným spôsobom tepelnej úpravy zeleniny, orechov a ovocia. Najprv sa plody krátko varia vo vriacej vody a následne sa schladia v studenej vode. Takto si plody zachovajú cenné látky a vitamíny a zbaviť ich šupky bude skutočne jednoduché. Orechy si samozrejme, môžete kúpiť aj bez šupky, ale sú drahšie. Lúpané orechy majú krásnu smotanovú farbu, preto sú vhodné na prípravu orechovej múky či krémov. Orechy možno následne opražiť na suchej panvici vďaka čomu získajú príjemnú chuť. Táto úprava je vhodná, ak sa rozhodnete lieskovcami ozdobiť tortu či zákusok.

 

Olej z lieskových orechov

Pozitívne účinky z lieskových orechov možno získať aj vo forme oleja. Ten sa vyrába lisovaním jadier lieskových orechov za studena. Takýto olej je vhodný na ošetrenie problematickej, suchej a mdlej pokožky. Ľahko sa vstrebáva, nezanecháva pocit mastnoty a má príjemnú arómu. Dobre vplýva na sťahovanie rozšírených pórov, pôsobí proti starnutiu a striám a takisto chráni pred UV žiarením. Možno ho použiť aj na vlasy, telo i tvár osobitne alebo ho primiešať do iných kozmetických výrobkov. Obsahuje veľa minerálov, vitamínov, ale aj zdravých tukov a priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Je tiež vhodný do šalátov a studenej kuchyne.

 

Ako skladovať lieskové orechy

Správnym skladovaním orechov možno predĺžiť ich životnosť a uchovať v nich cenné látky.  Lieskovce sú známe tým, že spomedzi všetkých orechov v nich cenné látky vydržia najdlhšie. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste bez prístupu priameho slnečného žiarenia, ideálne v uzatvorenej sklenenej nádobe alebo sáčku. Skladovať ich môžete aj v chladničke alebo dokonca mrazničke. Ak máte lieskové orechy pestované doma, odporúčame ich skladovať celistvé v škrupine a lúskať si vopred len toľko, koľko spotrebujete v priebehu krátkeho obdobia. Pred uchovaním orechov sa uistite, že sú dobre presušené, aby sa v nich nezačali množiť plesne či nezačal hnilobný proces.

 

Majú lieskové orechy DOD (dennú odporúčanú dávku)?

Orechy sú jednoznačne potravinou, ktorú chceme zaradiť do svojej stravy. Avšak nezabúdajme, že orechy sú hlavne pochutinou, ktorá spestruje jedálniček a nemali by sme to s nimi kvôli vysokému obsahu tuku preháňať. Ak je naša strava dostatočne pestrá, odborníci tvrdia, že denne môže zdravý človek konzumovať okolo 25 gramov lieskových orechov, čo je okolo 161 kalórií.

 

Sú lieskové orechy vhodné v tehotenstve?

V tehotenstve väčšina žien začne viac premýšľať nad stravou a vhodnosťou jednotlivých potravín. Orechy by jednoznačne mali patriť do stravy tehotných žien nakoľko prospievajú vývoju dieťaťa, obzvlášť vývinu nervovej sústavy. Takisto sú bohatým zdrojom zdravých tukov a vápnika. Podľa barcelonskej štúdie, ženám, ktoré jedli 3 porcie orechov týždenne počas prvého trimestra, sa narodili deti, u ktorých zaznamenali veľmi dobrý neuropsychologický vývoj.

 

Nutričné hodnoty lieskovcov

100g lieskových orechov obsahuje približne 630 kalórií, 61 g tukov, 17 g sacharidov (z toho 4,3 g sú cukry) a 15 g bielkovín. Kedysi sa polemizovalo či vysoký obsah tukov v orechoch nespôsobí priberanie a nezabráni chudnutiu, ak sa oň snažíte. Avšak tuky obsiahnuté v lieskových orechoch sú zdravé, dokonca pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú udržať stálu hladinu krvného tlaku. Opäť platí, všetko s mierou a nezabúdajte, že čím väčšia pestrosť vo vašom jedálničku, tým rôznorodejšie živiny, minerály a vitamíny prijmete.

 

V našom eshope nájdete hneď niekoľko druhov liesek, ktoré môžete pestovať vo vašej záhrade:

 

Lieskovec Zázrak z Bollweiler

Lieskovec Cosford

Lieskový orech Rote Zellernuss