Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Peronospóra viniča potrápi nejednu vinicu

Peronospóra viniča je častý patogén, ktorý sa objavuje takmer počas celého roka. Peronospóra viniča, resp. pleseň viničová, sa objavuje vtedy, keď sa splnia požiadavky na jej rozšírenie. Najčastejšie sa teda vyskytuje počas daždivých teplých dní, kedy teplota neklesne pod 10 stupňov Celzia. Vďaka vyhovujúcim podmienkam je na Slovensku pomerne rozšírená a kvôli tomuto patogénu prídu vinári až o takmer 10 - 15 % úrody ročne. Okrem správnej a včasnej reakcie voči tejto plesni je dôležitá aj prevencia, vďaka ktorej môžeme značne znížiť dopad na postihnutú úrodu. V tomto článku si povieme ako sa peronospóra tvorí, aké sú jej štádia a hlavne ako voči nej včas a účinne zakročiť. 

 

Peronospóra viniča: Prečo vzniká a ako sa prejavuje? 

Peronospóra viniča vzniká vplyvom vysokej teploty a vysokej vlhkosti, pričom sa najlepšie rozvíja pri teplote od 22 do 26 stupňov Celzia. Inkubačná doba plesne viničovej je až 3 - 4 dni. Tento patogén napáda už malé súkvetia, avšak prvotné príznaky sa objavujú na listoch. Okrúhle žltkasté škvrny sú prvotnými symptómami prítomnosti plesne. Pokročilejším štádiom je prítomnosť bielych škvŕn na spodnej strane listov. Pokročilým štádiom je nekróza, odumieranie listov a ich postupné opadávanie. 

 

Rovnako ako listy, napadnuté sú aj samotné súkvetia, ktoré často nemajú ani možnosť prerásť do bobúľ. Bubole, či súkvetia, menia farbu postupne, kedy môže byť ťažké bádať radikálnu zmenu. Najprv postihnuté súkvetie zmení farbu na žltozelenú, priehľadnú a následne hnedne a má tendenciu k šuvereniu. Typickým znakom plesne je aj biely povlak, ktorý sa môže vyskytovať aj na bobuliach, čo je jeden z kľúčových príznakov plesne viničovej. Súkvetia a bobule sú veľmi náchylné na tento patogén, avšak čím sa veľkosť bobulí zvyšuje, tým sa znižuje možnosť napadnutia plesňou. 

 

Ako sa brániť proti plesni viničovej, resp. peronospóre viniča

 

Následky postihnutia viniča plesňou môžu spôsobiť až stratu celej úrody. Procesy však prebiehajú ako navonok, tak aj vo vnútri. Vplyvom napadnutia bobúľ plesňou dochádza k zníženiu asimilačnej plochy. Táto skutočnosť negatívne vplýva na na asimiláciu, a teda ukladanie cukru v bobuliach. Medzi ďalšie následky napadnutia viniča plesňou je aj zvýšenie citlivosť proti mrazu. Citlivosť na mráz je spôsobená oslabením dreva. 

 

Práve kvôli týmto skutočnostiam musíme pristúpiť k preventívnym opatreniam, ktoré nie len predídu tomuto stavu, ale zabránia recidíve. Preventívne opatrenia zahŕňajú prevzdušnenie porastu, prvotnej správneho výberu lokality pre výsadbu viniča, ale aj opatrenia, ktoré priamo súvisia s plesňou. Medzi tieto aktivity patrí dôkladné odstraňovanie listov zo zóny strapcov a ich prerieďovanie. Rovnako zvažujeme aj možnosti postreku, kedy ho musíme aplikovať vo vhodnom pomere a v správnom čase.