Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Pozor, aby vám prvé mrazy nezničili úrodu či rastliny

Prvé mrazy sú v kurze už od konca októbra do začiatku novembra. Mrazy sú zväčša prízemného charakteru, hoci je počas dňa príjemne teplo. Ako však ochrániť svoju úrodu? Počas októbra je mnoho neskorých odrôd zeleniny a ovocia v plnom rozmachu a nechceme o ne prísť kvôli nepriaznivému počasiu. Okrem predčasného zberu máme ešte možnosti, vďaka ktorým sa svojej vytúženej úrody dočkáme, a to bez zbytočných obetí práve kvôli prvým mrazom. 

 

Prvé mrazy a textilná fólia 

Textilná fólia je skvelým prostriedkom ako prvé mrazy dostať pod kontrolu a neprísť o svoju úrodu, ktorá potrebuje ešte dozrieť na teplom slniečku. V každom dobrom záhradníctve možno nájsť textilné fólie určené presne na tento účel. Výber je široký a možno nájsť fólie s rôznou hrúbkou, priepustnosťou slnečných lúčov a pod. Odporúčame voliť biele farby fólie, ktorej priepustnosť je 50%ná (vďaka tomu sa vyhneme spareniu zeleniny v prípade, že by sme počas dňa na fóliu zabudli). 

 

Predčasný zber

 

Niektoré druhy zeleniny možno pozbierať skôr a nechať ich dorásť na suchom tmavom mieste, hoci nie sú prirastené k materskej rastline. Medzi takúto zeleninu patrí paradajka, ktorú môžete zbierať aj keď má zelenú farbu. Nemusíte sa báť, na suchom mieste dozrie už v priebehu niekoľkých dní. Ďalšou zeleninou sú malé druhy tekvíc. 

 

Prvé mrazy a jablká, hrušky

Typické jesenné ovocie sú hrušky a jablká. Dozrievanie hrušiek, jabĺk a hrozna si vyžaduje pomerne dlhý čas, počas ktorého sa môžu naskytnúť hoci aj malé mrazy. Väčšina úrody je týmito mrazmi neovplyvnená, dokonca si obyvatelia severnejších častí Slovenska môžu zaobstarať rezistentné odrody a štepy. Rovnako ako pri rajčinách, aj hrušky či jablká môžeme obrať skôr, hoci nie sú úplne zrelé. Skladovať ich môžeme v temnej, suchej komore. 

 

Neskladujeme však celú úrodu, ale jednotlivé kusy ovocia starostlivo selektujeme. Do spoločnej úložnej debny nemôžu ísť kusy, ktoré sú otlčené, plesnivé či inak poškodené. Neskôr sa v nich začne tvoriť pleseň, ktorú dostanú všetky ostatné kusy ovocia v debničke.