Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Užitočné tipy od záhradníka, ako zbierať a spracovať zeleninu

Každého záhradkára teší, keď sa blíži čas zberu jeho úrody. Hlavným obdobím zberu zeleniny je koniec leta a začiatok jesene.

 

Zber zeleniny

Zelenina, ktorá dozrieva v septembri je mrkva, petržlen, zeler, brokolica, cukrový hrášok, cuketa, hlávková kapusta, karfiol, zemiaky, kukurica, cibuľa, uhorky, paradajky, paprika, reďkovka, kvaka, listový šalát, cvikla, tekvica, zelená fazuľka, cesnak, špenát, špargľa.

 

Ak chceme aby bol zber zeleniny vykonaný správne, musíme sa oboznámiť s príslušnými potrebami jednotlivého druhu alebo odrody. Správny okamih zberu zeleniny okrem toho závisí od počasia v posledných týždňoch a mesiacoch. Zbierané plody vydržia najdlhšie, keď ich oberáme pri suchom počasí, keďže vlhkosť podporuje tvorbu hniloby a plesní.

 

Z dôvodu rozmanitosti rôznych druhov a odrôd zeleniny sa nedajú robiť paušálne vyhlásenia o správnom zbere zeleniny. Avšak existuje jedno všeobecné pravidlo: na rozdiel od ovocia sa zelenina neodporúča zbierať ráno. Mnohé druhy, ako šalát, špenát, ale aj reďkovky uvoľňujú nitrát, ktorý môže byť pre ľudí nezdravý. Tento dusík sa však odbúrava pôsobením svetla, takže počas dňa môžete bez obáv začať s trhaním.

 

Uskladnenie zeleniny

Dlhodobo uskladniť si môžeme v čerstvom stave mrkvu, petržlen, paštrnák, hlávkovú kapustu, kaleráb a zemiaky.

 

Mrkva je zrelá, keď začne vädnúť nadzemná vňať. Rovnako ako u zemiakov alebo červenej repy je zber najjednoduchší pomocou rycích vidiel. Mrkvu (silno obalenú) hlinou, pred uskladnením neumývame, ale iba opatrne utrieme. Nepotrebnú vňať opatrne odtrhneme pootočením rukou.

 

Petržlen si vyžaduje veľmi citlivé zaobchádzanie. Je citlivý na vysokú vzdušnú vlhkosť. Znáša aj prezimovanie na záhone, pretože mrazy mu neškodia. Pri skladovaní v pivnici je vhodné presýpať ho pieskom, aby nestrácal hmotnosť.

 

Zeler zbierame až v októbri a začiatkom novembra. Niekoľko dní ho necháme zaschnúť, potom ho očistíme a zbavíme vňate a koreňov. Uskladňujeme ho podobne ako mrkvu, vyžaduje si však intenzívnejšie vetranie.

 

Hlávkovú kapustu zbierame od septembra do neskorej jesene. Zavlažujeme ju maximálne mesiac pred zberom. Hlávky na skladovanie majú byť pevné, s troma obalovými listami, ostatné odlomíme. Pred uskladnením sa odporúča nechať ich v chladnej, intenzívne vetranej miestnosti. Uskladňovať ju možno v hrobliach alebo v nechladených skladoch. Sklady s kapustou zo začiatku často vetráme.

 

Zemiaky pred uskladnením očistíme a roztriedime. Zemiaky ukladáme do pivnice v prepravkách alebo v drevených debnách (nie vo vreciach). Pivnica má byť čistá a chladná.

 

Spracovanie zeleniny

Spracovať zeleninu si môžeme mrazením alebo konzervovaním. Pri zmrazovaní pripravujeme zeleninu tak ako pred varením. Očistíme ju a a pokrájame. Pred zmrazovaním sa odporúča zeleninu blanšírovať (zeleninu ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody, aby si zachovala farbu a chuť). Paradajky, uhorky a tekvicu neblanšírujeme.

 

2 spôsoby konzervovania zeleniny

Najbežnejším spôsobom je sterilizácia, ktorou zeleninu zbavíme mikroorganizmov. Vyradíme z činnosti enzýmy, zelenina zmäkne a z pohára odstránime vzduch. Druhým spôsobom je nakladanie. Pripravenú zeleninu povaríme a následne naložíme do oleja (napr. papriku).