Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Vybrali sme najchutnejšie bylinky slovenskej kuchyne. Ktoré sú to?

Každý vie, že vyvážená pestrá strava je základom zdravia. Neznamená to však len zaradenie veľkého množstva ovocia a zeleniny do jedálnička. Ide aj o ich správnu úpravu a dochutenie. Najprirodzenejšie ochucovadlá, ktoré používame pri príprave jedál sú bylinky. Už naše babičky vedeli, že bylinky do kuchyne patria, pretože majú blahodarné účinky na ľudský organizmus. Pôsobia pomalšie, ale bez vedľajších účinkov. Výhodou je, že na ich pestovanie nie je potrebné udržiavať záhradu na vidieku a vynakladať veľké úsilie. Stačí zájsť do prírody a nazbierať rastlinky počas prechádzky. Spojí sa tak príjemné s užitočným. Ak však nemáte čas niekam chodiť, skúste  pestovanie byliniek v byte. Zaplnia váš priestor krásnou vôňou.

 

Ako pestovať bylinky

Pestovanie byliniek nie je vôbec náročné. Stačí, ak ich umiestnite tak, aby mali dostatok svetla. Občas je potrebné prihnojovanie. Rastlinky sa odvďačia intenzívnejším rastom, ak im v letných mesiacoch doprajete dostatok čerstvého vzduchu. Pozor však na priame slnečné žiarenie.

 

Najpoužívanejšie bylinky v kuchyni a ich účinky

Bazalka je kríčkovitá, voňavá bylinka so sladkou, korenenou chuťou. Je vhodná na prípravu šalátov, cestovín, polievok a omáčok. Pôsobí blahodarne na nervový systém a liečitelia ju často využívali na privolanie lásky.

 

Mäta má silnú, chladivú a sladkú chuť. Používa sa na prípravu nápojov, dezertov, omáčok, rýb, či mäsa. Je účinná pri liečbe horných dýchacích ciest, uvoľňuje kŕče, pomáha tráviacemu traktu a odbúrava tuky.

 

Cesnak medvedí je bylina, ktorá má výrazný pach. Prečisťuje krv a celý organizmus. Používa sa pri žalúdočných ťažkostiach a problémoch s trávením. Zlepšuje prietok krvi a je preto vhodný pri hrozbe trombózy. V kuchyni má rôznorodé využitie a používa sa napríklad pri príprave polievok, šalátov, či pomazánok.

 

Pažítka má chuť mladej cibuľky a je využívaná pri príprave polievok, omáčok, šalátov a predjedál. Bylinka má tiež veľmi lahodné kvety pikantnej chuti.

 

Rozmarín sa najčastejšie používa na aromatizáciu olejov, octov, dresingov, marinád a hodí sa na korenenie rôznych druhov mäsa. Rastlinka utlmuje stres, odháňa depresiu, tlmí bolesti hlavy a zaháňa únavu.

 

Šalvia má jemnú, horkú chuť. Používame ju pri príprave rýb, hydiny, mäsa a šalátov. Zlepšuje látkovú premenu, upokojuje stres, má protizápalové a dezinfekčné účinky. Vedci objavili, že spomaľuje priebeh Alzheimerovej choroby.

 

Koriander je známy ako ľudový penicilín, pretože obsahuje dodecenal, ktorý je účinnejší ako niektoré antibiotiká. Podporuje chuť do jedla, bráni nafukovaniu a má protikŕčové účinky. Pridáva sa do šalátov, polievok, majonéz a dusených pokrmov.

 

Rukola je kapustovitá rastlina. Nájdeme ju na pizzi, v cestovinách, plnkách, omáčkach a používa sa na zdobenie. Rukola obsahuje malé množstvo kalórií, preto je vhodná pri redukčných diétach. Pôsobí proti plesniam, vyrózam a únave.

 

Oregano má jemne horkú chuť. Dochucujeme ním polievky, omáčky, ryby, mäsá, syry. Má antioxidačné a dezinfekčné účinky. Pomáha pri žalúdočných a črevných problémoch, zlepšuje trávenie. Eliminuje nepríjemné kŕče počas menštruačného cyklu.

 

Rastlinky majú úžasné účinky na ľudské telo a stojí preto za pokus siahnuť po „prírodnej lekárni“ skôr, ako po chemických liekoch. Už dávni predkovia sa o ich účinkoch sami presvedčili a dôverovali sile prírody a jej liečivým vplyvom.