Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Vyrobte si domáci jablkový cider

Ľudia si často myslia, že jablkový cider je „príbuzný“ s pivom, ale nie je to tak úplne pravda. Výroba cideru prekvapivo pripomína výrobu vína. Viete, ako si tento lahodný nápoj pripraviť doma? 

Ako sa vyrába cider?

Cider je kvasený alkoholický nápoj z jablkovej šťavy. Surové jablká sa drvia, lisujú a to, čo vznikne, sa nechá vykvasiť. V tom najprirodzenejšom prípade iba kvasinkami, ktoré sa do šťavy dostali z povrchu jabĺk. Výsledný nápoj obsahuje zhruba 2 až 8% alkoholu, avšak známe sú aj nealkoholické verzie.

Jablkový cider má bohatú históriu. V Stredomorí je známy už najmenej 2000 rokov. Dodnes platí, že na jeho výrobu cideru je najvhodnejší mix jabĺk rôznych odrôd. Zmes zaistí vyváženú kombináciu cukru, tanínu a kyselín. 

Ak doma pestujete jablone, využiť môžete všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie – malé, mierne poškodené či deformované.

Chutné recepty z jabĺk nájdete v článku: 3 tipy, ako spracovať jablká pri hojnej úrode

Rozmanitosť jablkových ciderov je skutočne bohatá. Cider môže byť svetlejší, aj tmavší. Farbu získava zrením v dubových sudoch, ktoré mu prepožičajú nové chuťové aj aromatické vlastnosti. Môže byť tichý aj perlivý. Suchý, sladký aj všetko medzi tým.

Recept na domáci cider

Receptov je celý rad, od úplne jednoduchých až po zložité. Vybrali sme pre vás osvedčený recept na domáci cider s jednoduchým postupom, ktorý ľahko zvládnete.

Cider je vlastne jablčné víno a jeho výroba vzniká kvasením. Na jeho prípravu teda budeme potrebovať jablčný mušt a kvasinky. Môžeme kúpiť kultúrnu násadu kvasiniek v obchode alebo sa spoľahnúť na divoké kvasinky, ktoré sa prirodzene vyskytujú na plodoch.

Čo budete potrebovať na výrobu cideru?

  • Zrelé jablká z vlastnej záhrady, mix odrôd
  • Lis na ovocie
  • Vínne kvasnice
  • Sklenené demižóny s kvasnou zátkou
  • Fľaše na plnenie

Jablká dobre poumývame, zbavíme stoniek a jadierok. Odšťavíme v lise na ovocie, aby sme z nich získali čo najviac šťavy.

Šťavu stočíme do demižónu a podľa uváženia pridáme vínne kvasinky. Uzavrieme kvasnou zátkou a umiestnime na niekoľko týždňov do chladu. Ideálna je pivnica s teplotou okolo 10–15 °C. Priebežne kontrolujte, ale demižón neotvárajte.

Pre správne kvasený cider musíte mať skutočne dokonale čistú kvasnú nádobu. Pred plánovanou výrobou cideru teda vykonajte správnu dezinfekciu demižónu či inej kvasnej nádoby. Pokiaľ by sa stalo, že vám v nádobe niečo bude plesnivieť, tak ju budete musieť vysíriť.

Zhruba po 3 týždňoch opatrne stočíme do čistého demižónu (len číry mušt, nie kal na dne) aby sme kvasiaci cider zbavili usadenín. Môžeme pridať trochu cukru alebo čerstvého muštu.

Cider necháme zrieť najmenej 90 dní. Následne ho stáčame do fliaš. Výsledkom by mal byť číry lahodný perlivý cider

Ako skladovať cider?

Fľaše pevne uzavrieme a skladujeme v chlade, tme vo vodorovnej polohe. Vychutnávame si ho najlepšie čerstvý. Cider nie je vhodný na dlhodobú archiváciu.

Koľko vydrží správne uskladnený cider?

Niektorí domáci výrobcovia tvrdia, že uzavretý cider v chladničke vydrží aj niekoľko rokov, iní ho skladajú iba 7 až 10 dní. 

Všeobecne sa odporúča skonzumovať ho najneskôr do 2-3 mesiacov po výrobe. Cider je skvelý na osvieženie v letných dňoch, no ak si ho pripravíte z jesennej úrody jabĺk, snažte sa ho spotrebovať do konca zimy.

Ako používať cider?

Keďže cider vyrábame z čerstvej jablčnej šťavy, v hotovom nápoji sa zachovajú všetky prospešné a jedinečné vlastnosti ovocia. Nielen že je nápoj chutný, no prináša aj niekoľko benefitov pre zdravie.

Cider je známy najmä priaznivými účinkami na tráviaci systém – podporuje trávenie potravín a zlepšuje črevnú mikroflóru. Pomerne vysoký obsah vitamínu C v kombinácii s ďalšími vitamínmi a prospešnými prvkami podporuje imunitnu. 

Po fermentácii sa v hotovom nápoji objavujú aj fenolové zlúčeniny, ktoré majú schopnosť spomaliť proces starnutia pokožky. Rovnako ako akýkoľvek iný alkohol, aj jablčný cider rozširuje krvné cievy. Samozrejme, zdravý bude len v prípade, ak ho budete piť s mierou. Rovnako ako liek.