Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Zdravé sladenie: Vypestujte si vlastnú stéviu

Stévia cukrová je sladidlom, vďaka ktorému si sladené pokrmy môžu dopriať aj obézni ľudia, či pacienti trpiaci cukrovkou. Táto rastlina, pochádzajúca z čeľade Stévia, je pôvodom z Japonska, ktoré stále ostalo veľmocou tejto sladkej rastliny. Účinky stévie sú v porovnaní s umelými sladidlami neprekonateľné, čo sa odráža aj na viacerých zdraviu prospešných látkach obsiahnutých v stévií. Poďme sa však na stéviu zamerať aj ako na rastlinu, ktorú si môžete vypestovať vo svojej bylinkovej záhradke a využiť ju ako chutné sladidlo k rannému čaju.

 

Ako pestovať stéviu?

Pestovanie stévie si vyžaduje najmä čas, závlahu a dostatok kvalitného neagresívneho hnojenia. Ak disponujeme vhodným substrátom, v mnohých prípadoch hnojenie nie je ani potrebné a aj bez tejto zložky sa dočkáme bujného porastu. Musíme k stévií pristupovať ako k rastline, ktorá obľubuje polotieň a dostatok tepla.

 

Na Slovensku tejto rastline nedokážeme zabezpečiť celoročný pobyt v záhradnej zemi a preto je vhodná výsadba do črepníka, ktorý prenášame s prvými chladnými dňami do interiérových priestorov s dostatkom tepla a svetla. Veľkosť, resp. objem, črepníka by mal byť asi 10 litrov. Čím bude rastlina väčšia, tým častejšie ju budeme musieť na začiatku jari presádzať do nového črepníka. Ak bude rastline črepník primalý, listy sa môžu začať skrúcať a sladká chuť nenadobudne vhodnú intenzitu. Základom črepníka je vhodná záhradná zemina, pričom ju môžeme zmiešať s dlhodobým hnojivom v odporúčanej miere výrobcom. .

 

Zálievku vykonávame každý deň, najlepšie v pravidelnom čase. Nikdy stéviu neprepolievame, koreňový systém rastliny by mohol začať hniť, čo by sa ihneď vizuálne prejavilo.

 

Rez stévie je na vás, pestovateľoch. Či stéviu pestujete z dôvodu získania výhodných sladidiel, alebo je vašim bytovým doplnkom rozhoduje, aký strih rastlina potrebuje. Ak jednotlivé lístky zbierame takmer každý deň, rastlina nepotrebuje razantnejší strih, pretože výhony sú dostatočne oživované počas roka. Ak sa rez na rastline počas roka nevykonával, môžeme podstúpiť rez jednotlivých výhonkov začiatkom jari.

 

Stévia a jej pozitívne účinky

Sladká tráva či prírodné sladidlo. Nech už stéviu nazývate akokoľvek, za jej sladkastú chuť môžu tzv. glykozidy obsiahnuté v listoch tejto rastliny. Vďaka glykozidom sa považuje za nekalorické sladidlo vhodné pre diabetikov, či ľudí v procese chudnutia. Okrem vitamínov a zlúčenín ktoré sú obsiahnuté v tejto rastline môžeme medzi pozitívne účinky pripísať aj zrýchlenú reakciu organizmu na hojenie rán, uštipnutia hmyzom či akné. Pozitívnymi sú aj laxatívne účinky vďaka vláknine, ktorá na seba viaže viaceré toxické látky a ťažké kovy obsiahnuté v hrubom čreve.

 

Oligosacharidy, xantofyl, bielkoviny, betakarotén, vitamíny A, B1, B2, B3, C, D, E, K, P sú látkami podieľajúcimi sa na pozitívnych účinkoch stévie. Práve tieto látky podkladajú nepresnosť mýtu, že stévia je zdraviu škodlivá.

 

Aké sú ďalšie výhody užitia stévie?

 

- Podporuje správne fungovanie pankreasu


- Podporuje správne fungovanie hrubého čreva


- Podporuje laxatívne účinky


- Stabilizuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi


- Urýchľuje metabolizmus a čas potrebný na zaspatie


- Eliminuje únavu a podporuje prirodzený obranný mechanizmus

 

Ako sa môžete sami presvedčiť, táto historická rastlina je nie len skvelým bytovým doplnkom, ale aj látkou, vďaka ktorej môžete sladiť svoje obľúbené jedlá aj počas diéty. Perfektne sa hodí nie len na osladzovanie kávy a čajov, ale aj pokrmov, či palaciniek. Ak vás oslovilo sladenie stéviou môžete vyskúšať nie len lístky, ale aj sirup či tabletky, ktorých koncentrácia je o niečo vyššia ako pri bežnom zbere.