Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Beztŕňové černice 'Loch Ness®'

«
Najpredávanejšia beztŕňová černica!

Popis

Plody sú veľké so znamenitou arómou černíc. Vďaka vysokej úrodnosti patrí medzi najlepšie černice. Je odolná voči mrazom, vhodná aj do vyšších polôh. Zber začína v strede augusta a trvá cca 4 týždne. Rastliny zasielame v kontajneroch.
Obsah balenia 1ks
Veľkosť 20/25
ks
4,95 €
Cena od 3 kusov
4,45 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 151580
- + ks

Doba výsevu, Doba zberu

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
Doba zberu
viac informácií
Botanický názov Rubus fruticosus 'Loch Ness®'
Kontajner 9 cm
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko, Polotieň

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Ostružiny, Tayberry Vytlačiť návod

Doba výsadby
Marec až máj, október až do príchodu mrazov. Kontajnerované rastliny počas celého roka.
 
Hnojenie
Plné hnojivo používame už od marca, vhodné dávky sú uvedené na obale.
 
Nežiadúce výhonky
Spodné výhonky, ktoré sa vyskytujú u ostružlinách a Tayberry sú výhonky, ktoré budúcim rokom zarodia. Netvoria nepravé - ´plané´ výhony (tzv. vlky)
 
Ochrana rastlín
Ostružliny potrebujú slnko, aby plody dozreli a boli sladké. Pokiaľ by plody neboli zrelé a zostali by len malé a červené, zrejme to má na príčine roztoče. Použite postrek s odpovedajúcim insekticídom.
 
Pestovanie na balkón
Ostružliny a Tayberry sa môžu pestovať aj v nádobách na balkóne, či terase. Základné pravidlo: Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast a úroda. Veľkosť črepníka: obsah od 20 litrov. Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1) Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Ostružliny a Tayberry tvoria dlhé výhony, preto je vhodné ich priväzovať. Na týchto plodia plody už budúcim rokom. Najjednoduchšia metóda viazania je: 3 bambusové tyče, ktoré sú cca 150 cm dlhé, zatlačte ich do zeme v okolí nádoby ako klenbu a hore spolu pevne zviažte. Tak vznikne opora, ktorá nie len dobre vyzerá, ale aj dokonale plní svoj účel. Hnojenie: použiť môžete naše univerzálne hnojivo tisíckvet. Rez: staršie 2ročné odrodené prúty na zimu vystrihnite, aby zostali len mladé jednoročné výhony, ktoré budú ďalším rokom rodiť ďalšie plody. Bližšie informácie nájdete pod témou ostružliny, Tayberry - rez. Zavlažovanie: vysadené v črepníku potrebujú bohatú zálievku. Bežne sa zalievajú raz do dňa. Zimná ochrana: nádoby postavte tesne vedľa seba na chránené miesto. Počas silných mrazov prikryte nádoby rúnom. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: bližšie informácie nájdete pod témou ostružliny, Tayberry - rez.
 
Rez

Tak ako u malín, vylamujú sa i tu v zime rozvetvené dvojročné prúty a na hornú časť konštrukcie sa pripevní len niekoľko mladých a silných výhonkov.

Nové, ešte mäkké, v priebehu roka vyrašené výhony, sa pripevnia na spodné drôty, kým budú v nasledujúcej zime uvoľnené a pripevnené hore, aby tým uvoľnili miesto mladým výhonkom.
 
Spon rastlín
2 - 3 m
 
Všeobecný text
Tvoria polokríky. Každý rok vyháňajú nové prúty, ktoré majú v druhom roku kvety a plody. Bohatá úroda si vyžaduje dostatok slnka. Len pri správnej starostlivosti prinášajú černice bohatú úrodu. Predpokladom je stabilná konštrukcia, ktorá by mala byť pri ťahavých odrodách 2 - 2,5 m vysoká so štyrmi závesnými drôtmi.
 
Výsadba
Vyhĺbime jamy cca 50 - 60 cm a hlboké 40 cm. Kontajnerované rastliny vyberieme z nádoby a zasadíme tak, aby zemina siahala do výšky pôvodného zemného balu. Výdatne zalejeme. Zemné výhony neodstrihujeme, lebo v ďalšom roku budú niesť úrodu, nie sú to plané výhony - tzv. „vlky.
 
Zavlažovanie
Pravidelné zalievanie pôsobí priaznivo na úrodu.
 
Zimná ochrana
Nie je potrebná, neškodí však pri prudších mrazoch chrániť výhony čečinou alebo netkanou textíliou.