Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Brusnica

«
Dve bohaté úrody v roku!

Popis

Táto nová odroda Vás očarí trpkou šťavnatou chuťou! Lesklé, červené, veľké plody majú vysoký obsah vitamínu C, minerálnych látok a sú veľmi zdravé. Chuť je tak jemná, že ich môžete maškrtiť priamo z kríka. Brusnica má na slnečnom stanovisku pevný rast. Kvitne a rodí 2 krát do roka, nádherné zvončekovité kvety a červené bobule sa objavujú v rovnaký čas. Úroda je obzvlášť vysoká. Ideálne aj do malých záhrad, na terasy alebo balkóny! Brusnice sú delikatesou, ale predovšetkým vynikajúcou prílohou k jedlám z diviny, hydiny a k syrom.
Obsah balenia 1ks
ks
6,45 €
Cena od 3 kusov
5,95 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 154520
- + ks

Doba výsevu, Doba zberu

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
Doba zberu
viac informácií
Botanický názov Vaccinium vitis-idaea
Kontajner 9 cm
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko, Polotieň
Výška 15 - 40 cm

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Čučoriedky, brusnice Vytlačiť návod

Doba výsadby
Marec až máj, október až po mrazy. Vysadené v črepníku celoročne.
Hnojenie
Plné hnojivo používame už od marca, vhodné dávky sú uvedené na obale. Balkónové čučoriedky:Podobne ako u ostatných rastlín v nádobách sa odporúča od mája do konca augusta týždenné hnojenie - najlepšie tekutým hnojivom.
Ochrana rastlín
Rastliny nevyžaduju špeciálnu ochranu
Pestovanie na balkón
Čučoriedky a brusnice sa môžu pestovať aj v nádobách alebo hrantíkoch na balkóne, či terase. Základné pravidlo: Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast a úroda. Veľkosť črepníka: obsah od 20 litrov. Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:3) Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Hnojenie: môžete použiť naše univerzálne hnojivo tisíckvet. Rez: Staré výhony treba vystrihnúť, aby sa k rastline dostalo viac slnka. Bližšie informácie nájdete pod témou čučoriedky, brusnice - rez. Zavlažovanie:vysadené v črepníku potrebujú bohatú zálievku. Bežne sa zalievajú raz do dňa. Zimná ochrana: nádoby postavte tesne vedľa seba na chránené miesto. Počas silných mrazov prikryte nádoby rúnom. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: bližšie informácie nájdete pod témou čučoriedky, brusnice - ochrana rastlín.
Rez
Po 3 rokoch: Každoročne presvetliť počas obdobia vegetačného kľudu. Vyrežeme staré zdrevnatené výhony, aby bola rastlina v lete lepšie presvetlená. Brusnice a Cranberry: vystrihujeme suché výhony.
Spon rastlín
Čučoriedky: 1 m; Brusnice: 30 - 40 cm; Cranberry: 30 - 40 cm
Všeobecný text

Vyžadujú slnečné, ale nie horúce stanovište a kyslú pôdu.

Výsadba
Čučoriedky, brusniceČučoriedky vyrastajú (podľa odrody) do výšky 150 - 200 cm, brusnice do výšky 40 cm. Sadíme ich do sponu cca 1 x 1 m. Sú odolné voči zime a na vhodnom stanovišti sú plne výnosné až 30 rokov. Vyžadujú slnečné, ale nie veľmi teplé miesta, kyslú pôdu.Vyhĺbime veľkú jamu na sadenie, naplníme ju rašelinou alebo jej zmesou so slatinnou zemou. Koreňový bal postavíme pred výsadbou na 1 hodinu do vody a po vysadení rastlinu dobre zalejeme. Koreňový krček zakryjeme niekoľkocentimetrovou vrstvou rašeliny, slamy alebo kompostu. Balkónové čučoriedky: Potrebujú dostatočne veľkú nádobu (zo začiatku cca 10 l). Obľubujú priepustnú, na humus bohatú zeminu. Veľmi vhodná je záhradná zemina s veľkým podielom rašeliny. Presádzať sa odporúča každé 3 - 4 roky do nádoby väčšej asi o 5 litrov.
Zavlažovanie
Pravidelné zalievanie pôsobí priaznivo na úrodu. Balkónové čučoriedky treba zalievať každodenne a dbať na to, aby zemina nevyschla ani počas obdobia vegetačného kľudu.
Zimná ochrana
Čučoriedky Krčok kríka prikryjeme rašelinou. Balkónové čučoriedky Rastliny prezimujeme v záhrade na chránenom mieste. Napriek tomu, že sú úplne odolné voči zime, nemali by sme koreňový bal vystavovať priamym mrazom.Brusnice V zime prikryjeme slamou alebo čečinou.