Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Zasaďte si jarabinu a spravte vtáčikom jesenné hody

Jarabina vtáčia nádherne spestrí na jeseň vašu záhradu a bonusom bude, že si z nej dokážete pripraviť rôzne zdravé pokrmy. Názov „vtáčia“ hovorí o jej veľkej obľube operencami. Poskytuje im potravu práve v období, kedy je pomenej možností.

 

Jarabina je menší strom alebo ker patriaci do čeľade „ružovité“. Dorastá do výšky približne 20 metrov a kmeň môže byť hrubý až 40 centimetrov. Kôra stromu je hladká a sivá, no vo vyššom veku sa stáva postupne ryhovanou a černastou. Kvety sú zafarbené do bledožlta a typické sú pre obdobie máj až jún. V jesennom a zimnom období nás poteší červenými bobuľami a zlatistými listami. Dožíva sa okolo 80 rokov.

 

Druhy jarabiny

Okrem Jarabiny vtáčej poznáme aj Jarabinu čiernu, ktorej tmavé plody majú extra zdravé účinky na organizmus. Obsahuje množstvo minerálov, železa, vápnika, horčíka a vitamínov rôznych skupín.

 

Ďalším druhom je Jarabina oskorušová, ktorej plody pripomínajú kombináciu hrušky a jablka. Sú veľmi dužinaté, zdravé, chutné a dokonca vhodné pre diabetikov. Dnes už ide o vzácny druh ovocného stromu, preto záhradkári vyvíjajú veľkú snahu o rozširovanie jej pestovania.

 

Ako pestovať Jarabinu vtáčiu

Túto rastlinu možno nájsť hlavne vo vyšších polohách a riedkych lesoch. Častokrát ju ale zazrieme aj v parku alebo popri cestách ako dekoratívnu rastlinu. Na plantážach sa vysádzajú jej vyšľachtené odrody.

 

Pre jarabinu sú skôr vyhovujúce kyslé pôdy. Avšak vo všeobecnosti nejde o náročnú rastlinu, preto sa prispôsobí mnohým pestovateľským podmienkam a vydrží tiež silné mrazy. Ideálne je vysadiť ju na svetlé alebo mierne tienisté miesto. Vďaka jej nenáročnosti nie je potrebné prihnojovanie.

 

Jarabina vtáčia využitie

Jarabina strom je veľmi užitočný v lesníctve, poskytuje kolárske drevo. Ide o drevinu, ktorou sa obnovujú pri kalamitách lesy. Skvele pripraví pôdu pre rast drevín, ako je smrek či jedľa.

 

Využíva sa v ľudovom liečiteľstve a tiež sa z nej vyrába alkoholický nápoj „jarabinka“. Vedeli ste, že jarabine sa hovorí „Pomaranč severu“? Tento status dostala vďaka tomu, že je jedným z najbohatších tuzemských zdrojov vitamínu C. Treba však podotknúť, že jej plody môžu vyvolať v surovom stave ľahkú formu otravy, pretože pôsobia toxicky. Preto je nutné ich pred konzumáciou tepelne upraviť či už varením, dusením, pečením alebo zaváraním. Takouto úpravou sa stáva jarabina jedlou.

 

Liečivé vlastnosti Jarabiny

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C sa jarabina s obľubou uplatňuje pri liečbe infekčných a chrípkových ochorení. Zvyšuje imunitu a lieči zápaly priedušiek, paradentózu, prečisťuje obličky a pomáha pri črevných problémoch. Má skvelý močopudný účinok a vo veľkej miere dokáže zvýšiť obranyschopnosť organizmu. Neváhajte si na nej pochutnať ani ak vás trápi jarná únava. Okrem iného je aj výborným zdrojom pektínu, flavonoidov a trieslovín.

 

Zdravé recepty z Jarabiny vtáčej

Z jarabiny si môžete pripraviť zdravé kompóty, zaváraniny či džemy. Výborne sa hodí aj na koláče. V zimnom období vás skvele zahreje jarabinový čaj. Pripravíte ho z 3 čajových lyžičiek sušenej pomletej jarabiny, ktorú zalejete horúcou vodou. Takto pripravený čajík sa pije jedenkrát denne.

 

Urobiť si môžete aj výluh z jarabiny. Jednu lyžicu rozmliaždených plodov nechajte lúhovať cez noc v šálke horúcej vody. Pite ho každý druhý deň po dúškoch. Čerstvé a rozmliaždené plody môžete tiež na 2 až 3 týždne zaliať bielym vínom. Takto pripravený nápoj pite po 100 ml denne.