Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Borovica horská

«
Veľmi pomaly rastúci zakrpatený, hustý ihličnan.

Popis

Veľmi pomaly rastúci zakrpatený, hustý ihličnan. Krátke ihlice majú tmavozelenú farbu. Je mrazuodolný. Nenáročný na pôdny typ. Vhodný ihličnan do skaliek a malých záhradiek.
Obsah balenia 1ks
ks
5,95 €
Cena od 3 kusov
5,45 €
Predpokladaný termín expedovania
(pri aktuálnom objednaní)
od marca
Objednávacie číslo 080120
- + ks

Doba výsevu

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Doba výsevu
viac informácií
Botanický názov Pinus mugo mughus
Kontajner 9 cm
Zazimovanie Odolné voči mrazu
Stanovište Slnko
Výška 100 - 150 cm

VŠEOBECNÝ NÁVOD PLATNÝ PRE KATEGÓRIU: Pokryvné rastliny Vytlačiť návod

Doba výsadby
Marec až máj a október až po mrazy. Vysadené v nádobách celoročne.
Hnojenie
Na jar sa používa minerálne plné hnojivo, ktoré sa rovnomerne rozloží po ploche, príp. trochu zapracuje do pôdy.
Ochrana rastlín
Nie je nutná žiadna ochrana.
Pestovanie na balkón
Pokryvné rastliny sa môžu pestovať aj v nádobách na balkóne, či terase. Základné pravidlo: Základné pravidlo: čím väčší črepník použijeme, tým lepší je rast. Veľkosť črepníka: obsah od 10 litrov. Dno črepníka musí mať otvory, aby mohla odtekať prebytočná voda. Na spodok črepníka dajte 5 cm vrstvu štrku pre lepšiu drenáž. Vrstvu zakryte rúnom, aby sa pôda nepremiešala so štrkom. Použite zmes dobrej záhradnej zeme a rašeliny (pomer 1:1) Dávajte pozor na okraj črepníka, aby zem nebola až po úplný okraj, kvôli lepšiemu zalievaniu. Hnojenie: vhodné je univerzálne hnojivo Tisíckvet. Hnojením docielite pevný rast, nádherné farby a robustné rastliny. Zavlažovanie: vysadené v črepníku potrebujú dostatok vody. Obyčajne sa zalievajú raz denne. Zimná ochrana: Zimná ochrana: nádoby postavte tesne vedľa seba na chránené miesto. Počas silných mrazov prikryte nádoby rúnom. Nezabúdajte, že aj v zime je nutná mierna zálievka. Mráz znižuje vlhkosť pôdy. Preto rastliny častejšie vysychajú než vymŕzajú. Ochrana rastlín: bližšie informácie nájdete pod témou pokryvné rastliny - ochrana rastlín.
Rez

Rez vresovca (Erica carnea v sortách) a v lete kvitnúceho vresa (Calluna). Rez silne rastúcich pokryvných rastlín so zástupcami ako skalník (Cotoneaster) a zimolez (Lonicera). Rez ľubovníka (Hypericum calycinum)

Rez poliehavých listnáčov sa líši od rezu vzpriamene rastúcich drevín.Vresy a vresovce sa zrezávajú pod kvetenstvom (v prírode to spásajú ovce), aby sa docielilo bohaté kvetenstvo, kompaktný rast a lepšie zakrytie povrchu pôdy. U vresov kvitnúcich v zime sa rez uskutočňuje hneď po odkvitnutí a u vresov kvitnúcich na jar na konci zimy.Skupina popínavých kríkov silného vzrastu zastúpených nízkymi skalníkmi a zemolezmi môžu dosiahnuť v dobrej pôde nevhodnú, rušivú výšku. Výškový rast sa však dá i v malých záhradkách regulovať tým, že vzpriamené jarné výhonky sa v júli odstrihnú. Z ľubovníka by sa mali vysokočnejúce špičky starých nevzhľadných výhonov z predchádzajúceho roka na jar odrezať (cez zimu je to dôležitá ochrana), ešte pred vyrašením nových výhonkov.Poliehavé kríky, ktoré nevyžadujú žiadny rez, prípadne ho neznášajú: pachysandra, gaultéria, brečtan (Hedera helix).
Spon rastlín
5 až 9 rastlín na m²
Všeobecný text
V zdravej záhrade pôdu vôbec nevidno. Všade, kde dopadnú slnečné lúče, sa rozkladá humus. V prírode preberajú funkciu pôdneho krytu rastliny označované ľuďmi ako buriny. Kto sa im chce vyhnúť, mal by pestovať pokryvné rastliny. Nie každý druh je však vhodný ako podrast drevín a, žiaľ, nachádzame častejšie tie zlé príklady. Voľba správnych rastlinných spoločenstiev vyžaduje znalosť životných nárokov jednotlivých druhov. Tieto informácie Vám poskytne len skúsený záhradník. Prvým predpokladom je ale pôda zbavená koreňov burín. Funkčný podrast je potom korunou starostlivosti o pôdu: zabraňuje jej vysúšaniu, odtekaniu vody pri silnejších zrážkach, zabahneniu pôdy, kyprí ju svojimi koreňmi, dodáva jej humus, zabezpečuje vyrovnanú pôdnu vlhkosť a teplotu a tým vytvára pôdnym organizmom lepšie životné podmienky. Obmedzuje škody vzniknuté mrazom a suchom. Mnohokrát zachytáva opadané lístie, ktoré tak nepoletuje po záhrade a ani opticky neruší. Teda podrast znižuje náklady na starostlivosť a zvyšuje tak pomyselnú hodnotu záhrady. Voľbou vhodných spoločenstiev drevín a podrastu sa automaticky vyriešia mnohé problémy spojené so starostlivosťou o záhradu.
Výsadba
Plochu pred výsadbou dobre porýľujeme, prekypríme a zbavíme buriny. Pri silno zaburinených plochách prevedieme postrek proti burine - najlepšie prípravkom, ktorý pôsobí na listovú plochu a nepoškodzuje pôdu (napr. Roundup). Opatrne - aby sme nezasiahli rastliny, ktoré majú zostať. Asi po 14 dňoch, keď sa prejavia účinky prípravku, odumretú burinu odstránime. Teraz pôdu poryjeme a skypríme. Pokryvné rastliny sa väčšinou dodávajú v kontajneroch. Tie položíme na plochu do správneho sponu tak, aby boli rastliny rovnomerne rozložené po celej ploche. Rastliny vyberieme z kontajnerov, zasadíme do hĺbky kontajnera a pôdu ušliapeme. Potrvá asi 2 roky, než plocha zarastie a pôda nebude viditeľná. Aby sme počas tejto doby zabránili rastu buriny, pokryjeme pôdu asi 5 - 10 cm vrstvou muľčovacej kôry, ktorá bude zároveň zadržiavať vlhkosť.
Zavlažovanie
Ak okrasné dreviny dobre zakorenia, nepotrebujú na stanovištiach s bežnou intenzitou zrážok žiadne ďalšie zavlažovanie. V piesčitých alebo štrkovitých pôdach je v suchom období potrebná zálievka každých 14 dní.
Zimná ochrana

Obrázok – Najlepšia zimná ochrana je prikrytie výhonkov čečinou alebo rúnom.

Za normálnych okolností tieto rastliny nepotrebujú žiadnu zimnú ochranu, pri nepriaznivých podmienkach nezaškodí použitie čečiny.