Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Domáci likér z arónie – ako na to?

Dozrela vám v záhrade veľká úroda arónie, no máte málo nápadov, čo s ňou? Vyskúšajte recept na domáci likér z arónie. S trochou úsilia a trpezlivosti premeníte bobule arónie na chutný drink, ktorý vás počas chladných dní zaručene zahreje.

 

Likéry z bobuľového ovocia sú obľúbenou zložkou miešaných kokteilov. V lete sa na ich výrobu používajú najmä čierne ríbezle, čerešne, jahody a černice. V jeseni na scénu prichádza o niečo menej známe ovocie – plody arónie čiernoplodej.

 

Voňavý a sladký likér z arónie čiernoplodej si môžete vyrobiť aj vy. Jedinečný domáci prípitok s nezameniteľnou chuťou a vôňou tohto ovocia pripravíte bez veľkej námahy. Ukážeme vám hneď niekoľko spôsobov, ako na to.

 

Arónia čiernoplodá

Ker s názvom arónia čiernoplodá možno poznáte aj pod názvom jarabina čierna. Vďaka svojmu nižšiemu vzrastu sa hodí i do malých záhrad, často sa pestuje ako okrasná rastlina alebo živý plot. Arónia je známa tým, že sa jej listy na jeseň sfarbujú do krásnej bordovej farby.

 

V rovnakom období na kríku dozrievajú aj plody. Malé, tmavofialové až čierne bobule sú hotovým zázrakom prírody. Obsahujú obrovské množstvo antioxidačných látok, prírodných zlúčenín, vitamínov i minerálov. Svojím unikátnym zložením prispieva k zdraviu celého tela.

 

Často sa užíva na prevenciu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pomáha vyrovnať vysoký tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Je bohatá na rutín, ktorý spevňuje cievne steny, preto sa hodí aj na prevenciu kŕčových žíl. Má tiež protizápalové a antibakteriálne účinky. Po celé stáročia sa užívala pri chrípke a nachladnutí. 

 

Na pomoc prichádza aj pri problémoch s močovými cestami, na podporu zdravia pečene, obličiek a žlčníka. Látky obsiahnuté v plodoch tiež pomáhajú udržiavať zdravé funkcie mozgu, je vhodná na prevenciu Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

 

Plody arónie obsahujú veľa látok užitočných pre ľudský organizmus, zriedka sa však konzumujú v surovej forme, pretože majú výraznú trieslovinovú chuť. Používajú sa najmä na výrobu 100 % štiav a sirupov, na chutný džem z arónie alebo ako prísada pri príprave alkoholických nápojov.

 

Medzi tie najobľúbenejšie patrí domáce víno z arónie a aróniový likér, na ktorý vám prinášame tento jednoduchý recept.

 

Čo budeme na aróniový likér potrebovať

Na prípravu domáceho likéru z arónie budeme potrebovať:

 

- 1 kg zrelých plodov arónie,
- 500 g cukru,
- 7 dcl rumu.

 

Princíp výroby likéru z arónie je rovnaký, ako pri iných domácich ovocných likéroch. Bobule necháme lúhovať v cukrovej vode s destilátom podľa výberu. Počas tohto procesu alkohol zachytí charakteristickú vôňu a chuť arónie. Tá do likéru zároveň uvoľní mnohé zdraviu prospešné látky.

 

Na lúhovanie a uskladnenie likéru môžeme použiť sklenené (prípadne plastové) fľaše alebo poháre s viečkom. Kovové nádoby by ovplyvnili chuť výsledného nápoja, preto sa im radšej vyhýbame. Zároveň je oveľa praktickejšie, ak ovocie v priehľadnej nádobe môžeme skontrolovať – ľahšie odhadneme, kedy je likér pripravený na prvú ochutnávku.

 

Na výrobu domáceho likéru z arónie sú najvhodnejšie plody, ktoré z kríka oberieme až po prvých mrazoch. Budú oveľa jemnejšie, sladšie a ľahšie pustia šťavu. Ak úrodu zozbierame skôr, môžeme plody uložiť na pár hodín do mrazničky. Pred prípravou likéru ich necháme úplne rozmraziť. 

 

Postup prípravy

Aróniu opláchneme, očistíme a z bobúľ odstránime stonky. Na dno dostatočne veľkej nádoby uložíme asi 3 cm vrstvu plodov. Aby sme lúhovaniu trochu pomohli, môžeme ich jemne rozpučiť rukou alebo lyžicou. 

 

Prvú vrstvu zasypeme trochou cukru a pokračujeme ďalšou hrsťou bobúľ. Ovocie s cukrom striedame vo vrstvách, až kým nádobu nenaplníme zhruba do troch štvrtín. Na záver zalejeme rumom a uzatvoríme.

 

Likér necháme lúhovať na tmavom mieste 3 až 6 týždňov. Čím viac času mu dáme, tým bude mať výraznejšiu chuť. Hotový likér spoznáme aj podľa toho, že plávajúce ovocie začne klesať na dno nádoby. 

 

Po lúhovaní precedíme cez plátno do čistej nádoby, prípadne prepasírujeme. Výsledkom bude lahodný nápoj, ktorý spríjemní nejeden zimný večer a poteší hostí.

 

Likér z aróniovej šťavy

Chutný aróniový likér si môžeme pripraviť aj zo 100 % aróniovej šťavy, či už z tej kúpenej alebo domácej, čerstvo odšťavenej. Postupujeme rovnako, ako pri príprave likéru z ovocia. Šťavu zmiešame s rumom a cukrom, odložíme na tmavé miesto a necháme lúhovať aspoň dva týždne. 

 

Ako domáci likér z arónie ešte zdokonaliť

Do aróniového likéru môžeme pridať viaceré druhy korenia. Zaujímavú chuť dosiahneme, ak bobule necháme lúhovať s citrónovou šťavou alebo kôrou, škoricou, klinčekmi, zázvorom alebo vanilkovým strukom. V recepte sa bude skvele vynímať deci silnej čiernej kávy.

 

Svojej chuti môžeme prispôsobiť aj výber alkoholu, ktorý na prípravu likéru použijeme. Mnohým sa dobre osvedčila vodka alebo kombinácia rumu a vodky v pomere 1:1. Experimentovať sa dá aj s množstvom použitého cukru. V konečnom dôsledku závisí od toho, aký sladký likér chceme pripraviť.

 

Konzumácia

Poctivý domáci likér z arónie netreba popíjať, hľaďte naň skôr ako na liek. Ide o výnimočný nápoj, ktorý si zaslúži výnimočnú príležitosť. Či si ho vychutnáte so svojou polovičkou alebo ponúknete hostí, nezabúdajte na jedno: alkohol je najlepší, keď sa pije s rozumom.