Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Sadenie uhoriek pre začiatočníkov

Uhorky sú ideálne kandidátky pre začínajúcich pestovateľov zeleniny. Nevyžadujú veľa pozornosti a darí sa im dokonca aj na balkóne. Kedy s pestovaním začať, ako postupovať pri výseve a čo s úrodou chutných plodov? Inšpirujte sa naším sprievodcom sadenia uhoriek. 

Ako sadiť uhorky?

Uhorky najčastejšie sadíme zo semena priamo do pôdy. Výsev robíme od konca apríla do konca mája. Skorší výsev má tú výhodu, že uhorky vzídu a začnú plodiť skôr, avšak môžu ich ohroziť posledné mrazy. Tento postup je preto vhodný pre teplejšie oblasti.

Neskorší výsev (po 15. máji) je ideálny aj v chladnejších polohách. Môže sa však stať, že uhorky nebudú mať dostatok vlahy a začnú plodiť oveľa neskôr. Alternatívou je skoršie predpestovanie sadeníc, ktoré premiestnime do záhrady až keď sa počasie dostatočne oteplí. 

Pestovanie zo semena

Na výsev používame vždy iba kvalitné, certifikované osivo. Riadime sa pokynmi na obale, nakoľko rôzne odrody uhoriek môžu mať odlišné nároky na výsadbu a starostlivosť. 

Pri sadení do záhona urobíme motyčkou plytkú ryhu. Do nej nalejeme vodu a po vsiaknutí vkladáme jednotlivé semienka vo vzdialenosti 3 až 4 cm od seba. Tie potom zahrnieme suchou zeminou, ktorú ste vyhrnuli pri vytváraní ryhy. Takto zasiate semená by za teplého počasia mala vzísť do týždňa.

Pestovanie zo sadeníc

Ak chceme skoršiu úrodu no obávame sa posledných jarných mrazov, môžeme si sadenice predpestovať v interiéri. Malé misky s drenážnym otvorom naplníme výsevným substrátom a do každej vložíme po jednom semienku uhorky. Zasypeme ich tenkou vrstvou substrátu a orosíme odstátou vodou. Výsevné misky necháme na slnečnom parapete. Rastlinky vhodné na presádzanie na trvalé stanovisko vyrastú za 3-4 týždne.

Pri sadení uhoriek by sme nemali zabúdať ani na pevnú oporu, ktorú budú potrebovať. Rastliny pestované v skleníku môžeme vyväzovať na kôl alebo kovovú konštrukciu, vo voľnej pôde sa osvedčilo pestovanie uhoriek na sieti.

Pôda

Uhorkám sa bude dariť v hlinitej, prípadne piesočnato-hlinitej pôde. Nakoľko sú náročné na živiny, vyhnite sa ílovitým, piesočnatým či štrkovitým zeminám. Ideálne pH na pestovanie uhoriek je 6,0 – 7,5. Pôda by mala byť dôkladne odburnená, pozor však na okopávanie po sadení. Burinu odstraňujeme opatrne, aby sme nepoškodili vlásočnicové korene, ktoré zásobujú rastliny vlahou. 

Miesto

Uhorky sú teplomilné rastliny citlivé na chlad. Vyžadujú slnečné polohy bez zatienenia. Ako predplodiny volíme napríklad pór, zeler, cibuľu alebo zemiaky. Uhorky nepestujeme hneď po tekvicovitých zeleninách a hlúbovinách, ktoré napádajú podobné choroby.

Uhorky v kvetináči

Pestovanie uhoriek v kvetináči je vhodná alternatíva pre tých, ktorí nemajú k dispozícií celú záhradu. Najdôležitejšie je zvoliť si dostatočne veľký kvetináč, vrece alebo inú nádobu. Vo väčšom priestore sa bude koreňový systém rozvíjať lepšie a vďaka tomu uhorky porastú oveľa rýchlejšie.

Aj pri pestovaní v nádobách je potrebné zabezpečiť pôdne podmienky, teda výživný substrát na paradajky, uhorky a papriky. Po zasadení uhoriek do nádoby (či už zo semena alebo zo sadeníc) potrebujú dostatok vlahy, tepla a slnka.

Uhorky na balkóne

Pri správnej starostlivosti a dostatočnej zálievke si dopestujete chutné uhorky aj na balkóne. Použiť môžete akúkoľvek dostatočne veľkú nádobu, črepník či dokonca závesné kvetináče. Myslite však na to, že aj pri pestovaní na balkóne budete potrebovať opornú konštrukciu, na ktorú budete musieť uhorky vyväzovať. 

Svetlo

Uhorky sú teplomilné rastliny, ktoré potrebujú dostatok slnečných lúčov. Najviac im vyhovuje priamo slnko počas 6 až 8 hodín denne. Osivo začína klíčiť pri 12 až 13 °C. Rastlina najlepšie nasadzuje plody pri nočnej teplote nad 15 °C. Pri poklese pod 10 °C spomaľuje rast a žltnú jej listy. 

Zalievanie

Uhorky si potrpia na dostatok vody. Pôda by mala byť prevlhčená do hĺbky koreňov, zalievame preto pravidelne a výdatne. V skleníkoch sa osvedčila kvapková závlaha alebo brázdový podmok, vďaka ktorému voda nejde na listy. Predchádzame tým vzniku plesňových ochorení. Uhorky treba zavlažovať aj hneď po zbere plodov. 

Ako hnojiť uhorky?

Pre uhorky je dôležité organické hnojenie. Maštaľný hnoj alebo kompost aplikujeme už na jeseň pri základnej príprave pôdy. Fosforečné a draselné hnojivá aplikujeme v dvoch dávkach – pri príprave pôdy na jeseň a na jar. Hnojenie dusíkatými hnojivami neskôr podporí správny rast, kvalitu a výšku úrody uhoriek. Prihnojujeme po tom, čo sa na rastline objavia základy kvetov. Poslednú dávku dusíka vo forme liadku aplikujeme vo fáze rastu plodov.

Dá sa uhorka prezimovať?

Uhorka patrí medzi jednoročné rastliny. To znamená, že celý životný cyklus prebieha v jednom vegetačnom období. Zo semena najskôr vyrastie stonka a listy, rozkvitne, vytvorí semená a rastlina odumrie. Zimu teda prekoná v podobe semien. Uhorky preto nie je možné prezimovať, vysádzať ich treba každoročne.

Choroby a škodcovia uhoriek

Medzi najvýznamnejšie choroby uhoriek patrí pleseň uhorková, vädnutie uhoriek a biela hniloba. Najčastejšie postihujú uhorky pestované v skleníkoch, okolo ktorých neprúdi dostatok vzduchu. Väčšina nových odrôd uhoriek je však proti týmto chorobám dobre odolná.

Spomedzi živočíchov ohrozujú uhorky najmä vošky, strapky, molice a bzdôšky, ktoré cicaním poškodzujú mladé listy a tým obmedzujú uhorky v raste. Škodcovia sa najľahšie premnožia v skleníkoch a foliovníkoch. Ak sa objavia vo veľkom počte už na mladých rastlinách, je vhodné zasiahnuť insekticídnym postrekom.

Odrody uhoriek

Uhorky všeobecne delíme na dve veľké skupiny – šalátové uhorky a nakladačky. Ako ich názvy napovedajú, šalátové uhorky chutia najlepšie v čerstvom šaláte. Medzi overené odrody šalátových uhoriek patrí napríklad Jogger F1, Santos F1 alebo Bush Champion F1.

Nakladačky majú menšie plody, ktoré sa hodia najmä na zaváranie. Ich nevýhodou je, že niektoré staršie odrody majú tendenciu horknúť. Medzi najpestovanejšie odrody nakladačiek preto patria hybridy ako Potomac F1, Nadusha F1 alebo partenokarpická odroda Carine F1.

Populárne odrody nájdeme aj v kategórii mini uhorky. Krátkoplodé šalátové uhorky Minisprint produkujú menšie, chutné a osviežujúce plody. Táto odroda je vhodná na pestovanie v menších záhradách aj v nádobách na balkónoch. Uhorky nehorknú, sú skvelé na zaváranie aj priamy konzum.

Kedy sú uhorky horké?

Príčin, prečo sú uhorky horké, môže byť hneď niekoľko. Najčastejšou je nedostatok vlahy. Keď plody dozrievajú v mimoriadne suchom počasí, rastlina je vystavená stresujúcim podmienkam, čo vedie k horknutiu plodov.

Ďalšou príčinou horkosti býva striedanie horúcich dní a studených nocí. Najčastejšie k nemu dochádza koncom leta. Možnou príčinou je tiež neskorý zber plodov – prerastené nakladačky a niektoré druhy šalátových uhoriek majú tendenciu meniť svoju chuť.

Ako zamedziť horknutiu uhoriek? Najjednoduchším opatrením je zalievať uhorky odstátou vodou, nie vodou priamo zo studne. Dôležité je, aby mala voda takmer rovnakú teplotu, ako zem, v ktorej uhorky rastú. Úrodu zbierajte hneď po dozretí plodov. Ak máte uhoriek priveľa, radšej ich zavarte. Na rastline čoskoro prezrejú a nebudú chutné.

Aké vitamíny obsahuje uhorka?

Uhorky neobsahujú takmer žiadne kalórie, ale zato množstvo vody, vlákninu, veľa vitamínov a minerálov. Najviac z nich sa nachádza v šupke, preto by ste uhorky nikdy nemali lúpať. Obzvlášť nie tie, ktoré si dopestujete vo svojej záhrade.

Uhorky vám dokážu zabezpečiť mnohé z vitamínov, ktoré vaše telo pre zdravie potrebuje každý deň. Sú bohaté hlavne na vitamíny C, A a vitamíny skupiny B, ktoré posilňujú imunitu a pomáhajú lepšie zvládať stres. Majú tiež vysoký obsah minerálov ako sú draslík, horčík a kremík. 

Uhorky obsahujú až 95 % vody, vďaka čomu pomáhajú pri dehydratácií celého organizmu, vrátane pokožky a vlasov. Antioxidanty (flavonoidov a taníny), ktoré v uhorke nájdeme, zabraňujú akumulácii škodlivých voľných radikálov a môžu znížiť riziko chronických ochorení. Dôležitou účinnou látkou v uhorkách je tiež erepsín, enzým štiepiaci bielkoviny.

Rýchle recepty z uhorky

Čerstvé uhorky chutia najlepšie v ľahkých zeleninových šalátoch, ktoré vás počas leta zaručene osviežia. Medzi ďalšie pokrmy, ktoré si z uhoriek môžete pripraviť, patria polievky i smoothies. Vyskúšajte niektorý z našich receptov.

Studená balkánska polievka tarator

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 1 ks šalátová uhorka
  • 300 g grécky jogurt
  • 300 ml voda
  • 1 hrsť čerstvý kôpor
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL extra panenský olivový olej
  • Hrsť vlašských orechov
  • Soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

Uhorku umyjeme, spolu so šupkou nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misky. Pridáme jogurt, studenú vodu, nasekaný kôpor, pretlačený cesnak a olej. Všetko spolu premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec pridáme nahrubo posekané oriešky a môžeme servírovať.

Svieži uhorkový šalát s reďkovkami a kôprom

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 1 ks šalátová uhorka
  • 1 zväzok červenej reďkovky
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 PL olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 KL francúzska horčica
  • Nasekaný čerstvý kôpor podľa chuti
  • Soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Uhorku a reďkovky umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na kolieska. Potom si v miske vymiešame dresing z kyslej smotany, oleja, pretlačeného cesnaku a horčice. Dresing dochutíme nasekaným čerstvým kôprom, soľou a čerstvo zomletým korením. Kolieska zeleniny premiešame s dresingom a šalát vložíme do chladničky na cca 30 minút. Podávame vychladený napríklad ako prílohu k rybám.

Uhorkový šalát s tuniakom

Na prípravu budeme potrebovať: 

  • 1 ks šalátovej uhorky
  • 80 g tuniaka vo vlastnej šťave
  • 1 lyžica olivového oleja 
  • Štipka červenej papriky
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • 120 g bieleho jogurtu

Postup: 

Uhorku umyjeme očistíme a nahrubo nastrúhame. Z konzervy s tuniakom zlejeme šťavu a mäso pridáme k uhorke. Dochutíme troškou soli,  petržlenovej vňate, oleja a papriky. Na záver primiešame biely jogurt. Podávame s celozrnným pečivom.