Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

4 tipy na chutné recepty z bazy čiernej

Baza čierna sa považuje za najrozšírenejší ker na Slovensku. Už koncom mája a začiatkom júna je možné na tomto kre spozorovať drobné biele kvety s obzvlášť silnou vôňou. Najčastejšie bazu využívame na prípravu sirupu, avšak musíme si dať pozor na fakt, že baza je v surovom stave jedovatá. Baza čierna má však vo všeobecnosti veľké spektrum využitia, a to nie len ako estetický ker, ale najmä v gastronómií. Predstavujeme vám niekoľko receptov a tipov ako využiť bazu aj vo vašej kuchyni. 

 

Recepty z bazy čiernej

Ľadový drink z bazy 

 

Baza je veľmi aromatická a je využívaná ako prírodné sladidlo. Počas horúcich májových a júnových dní ju môžeme využiť na prípravu ľadových čajov a drinkov. Stačí keď v mažiari rozdrvíme trochu bazových listov (bez stoniek) a pridáme do vody ochutenej citrónom, prípadne vopred zarobeným sirupom. Pridáme niekoľko kociek ľadu, kvety z levandule (drinku dodajú úžasnú arómu) a na ozdobu pridáme pár maličkých kvetov z bazy. 

 

Vyprážaná baza

 

Vyprážaná baza je nezvyčajná pochúťka, ktorej príprava nevyžaduje veľa času. Kvet bazy sa odtrhne aj so stopkou, ktorá nám taktiež poslúži na to, aby sa nám kvietky v panvici nerozpadli. Príprava cestíčka zahŕňa kombináciu mlieka, smotany, vajíčka, hladkej múky a štipky rumu. Rum však môžete z receptu vyradiť. Počas vyprážania sa síce alkohol úplne odparí, avšak aróma je primárny dôvod prečo sa rum do cestíčka pridáva, nezohráva tam žiadnu inú úlohu.  Následne kvet v riedkom cestičku obalíme a vložíme na rozpálený olej. 

 

Bazový cukor 

 

Bazový cukor je nenáročný, ale veľmi efektný recept a najmä ak sa jedná o sladenie čajov. Na jeho prípravu budeme potrebovať len cukor a umyté a vysušené kvety bazy. Na 2 polievkové lyžice pridávame 200 gramov umytých kvetov. Základom je primiešanie týchto kvietkov do uzatvorenej nádoby s cukrom. Upozorňujeme, že kvety musia byť úplne suché aby nedošlo k možnému hnitiu. 

 

Bazový med

 

Bazový med už nie je len výhradou včelárov. Príprava bazového medu vám zaberie asi 2 hodiny. Príprava je však veľmi jednoduchá a na prípravu budete potrebovať kyselinu citrónovú, bazové kvety, kryštálový cukor a citrón podľa chuti. Na 250 gramov bazových kvetov dávame 1 liter vody a 1 kilogram cukru. Najprv uvaríme samotné kvety vo vode s nakrájanými citrónmi - varíme približne 15 až 20 minút. Následne uvarenú bazovú vodu scedíme a pridáme cukor - varíme ďalšie dve hodiny. 

 

Baza čierna je nenáročná rastlina na pestovanie a vďaka nej si budete môcť dopriať aj takéto kulinárske dobroty. Okrem iného môžeme kvety bazy použiť na povrchové dekorovanie koláčov či zákuskov. 

 

Dobrú chuť!