Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Skvelý recept na zaváranie hrušiek

Koniec leta so sebou prináša obdobie dozrievania hrušiek, tohto výnimočne sladkého ovocia. V tomto čase si na nich môžeme ľahko pochutiť a využiť všetky vitamíny, ktoré nám ponúkajú. Aby sme si však zabezpečili ich prísun počas celého roka, môžeme si ich zakonzervovať zaváraním. Predstavuje to veľkú výhodu, keďže hrušky patria k ovociu, ktoré nie je možné dlho skladovať. A kto by predsa nemal rád túto pochúťku ako lahodnú prílohu k nedeľnému obedu? Ak túžite mať stále po ruke zavárané hrušky, receptov nájdete dostatok. My vám v článku jeden recept na zavaranie hrušiek ponúkneme a zaručujeme, že mu zostanete verní aj na ďalší rok.

 

Aké sú zázračné účinky hrušiek?

Výhodou hrušiek je to, že sú nízkokalorické a ľahko stráviteľné. Až z 80% sú totiž tvorené vodou. Hrušky sa vyznačujú vysokým obsahom vitamínu B. Obsahujú však aj iné vitamíny a zdraviu prospešné látky. Aj práve preto sú vhodné na prípravu prvých chutných výživ pre malé bábätka. Dopomáhajú k úprave hladiny cukru v krvi a tým pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pomáhajú tiež znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, keďže sa podieľajú na vylučovaní cholesterolu z organizmu. Taktiež podporujú správne trávenie, keďže obsahujú významné množstvo vlákniny.

 

Príprava pred zaváraním

Po tom, ako sme si potvrdili blahodarné účinky hrušiek, môžeme pristúpiť k postupu ich zavárania. Zavárania hrušiek sa báť nemusíte, postup nie je náročný. Hravo si s tým poradí aj začiatočník. Ešte pred začatím zavárania je však dôležitá príprava. Tá zahŕňa nachystanie si zaváraninových fliaš. Je dobré ich mať prichystané skôr, aby ste sa týmto procesom nemuseli zdržiavať počas zavárania. Fľaše si dôkladne umyjeme a pripravíme si k ním viečka, ktoré na nich budú sedieť.

 

Postup pri zaváraní hrušiek

Na prípravu kompótu sa uprednostňujú hrušky pravidelných tvarov s aromatickou dužinou. Na zaváranie využívame ešte tuhšie hrušky. Tie prezreté môžeme následne využiť na výrobu hruškového džemu. Snažíme sa vybrať rovnako tvrdé kusy, aby sa nám nestalo, že niektoré budú príliš tvrdé, kým iné sa budú rozpadávať. Vybraté hrušky olúpeme a rozkrojíme na štvrtiny. Odstránime jadrovník, zvyšky kalicha a zvyšky po stonke. Takto upravené hrušky následne ukladáme do studenej vody. Do vody si ešte predtým pridáme približne jednu kávovú lyžičku kyseliny citrónovej, ktorá nám zabezpečí, že nám hrušky nezhnednú.

 

Keď už máme hrušky prichystané, môžeme pristúpiť k príprave nálevu. Na jeho výrobu budeme potrebovať vodu a cukor. Môžeme sa zdržať pomeru, že na liter vody pridáme pol kila cukru. Je však na každom, aký pomer si zvolí, či chce hrušky sladšie alebo naopak kyslejšie. Následne pristúpime k napĺňaniu fliaš. Dbajte na hygienu a na dôkladne umyté ruky, aby ste zabránili znehodnoteniu potravín. Na dno pohára si vložíme plátok citróna alebo grapefruitu. Následne hrušky ukladáme tak, aby sa ich do fľaše vošlo čo najviac. Na vrch položíme ďalší plátok citróna. Takto naukladané hrušky zalejeme pripraveným nálevom. Zároveň môžete do každého pohára pridať jeden až dva klinčeky. Poháre si uzatvoríme a dáme sterilizovať pri teplote 90 stupňov Celzia. Sterilizujeme približne polhodinu. Na záver si nezabudnite na fľašu napísať rok výroby, aby ste následne predišli rôznym nedorozumeniam. Dobrú chuť!

 

Chcete aj vy hrušky v záhradke?