Jednoduchý a rýchly recept na zavárané čerešne
Zavárané čerešne sú skvelou alternatívou najmä počas zimných mesiacov, kedy si toto sladké ovocie dopriať nemôžeme. Zavárané čerešne sú veľmi jednoduché na prípravu a podávať ich môžeme k slaným ale aj k sladkým jedlám. Na prípravu zaváraných čerešní budeme potrebovať sterilizované poháre s viečkom, očistené a odstôpkované čerešne bez defektov, sladký roztok.
Najprv všetky čerešne odstôpkujeme, umyjeme a vyradíme tie, ktoré sú viditeľne poškodené, prípadne majú známky hryzenia od hmyzu. Čerešne následne umiestnime do sterilizovaných pohárov, jemne pritlačíme, prípade ich môžeme uložiť tak, aby sa nám ich tam zmestilo čo najväčší počet. Následne ich zalejeme cukrovým roztokom, ktorý urobíme tak, že na jeden liter vody dáme 300 gramov cukru. Aby sme si vedeli tieto merania predstaviť, môžeme si odvážiť koľko kg čerešní máme. Na 1 kg čerešní potrebujeme približne 1 kg sladkého roztoku.
Takto pripravené čerešne, ktoré sú do ⅘ zaliaté cukrovým roztokom, sterilizujeme na 15-20 minút.
Dobrú chuť!