Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Sladké zemiaky a ich nezvyčajnú chuť si zamilujete

Sladké zemiaky, teda bataty, sú koreňové hľuzy podvojníka batátového. Dokonca bataty v minulosti predbehli aj zemiaky. Z Ameriky dorazili údajne do Európy skôr. Bataty môžu mať oranžovú šupku, v tom prípade majú aj oranžovú dužinu. Sú aj druhy s bielou šupku, ale dužinu majú nažltlú, alebo fialovú. Na tanieri hlavne fialová dužina vyzerá naozaj veľmi efektne a luxusne.  Sú vhodnou prílohou k rybám, mäsu, aj divine. Bataty sú univerzálna plodina, môžeme z nich pripraviť sladké aj slané pokrmy.

 

Sladké zemiaky sú veľmi zdravé

Sú bohaté na betakarotén, luteín, vlákninu a draslík. Obsahujú aj mnoho vitamínov, napríklad C, ale aj vitamíny skupiny B, hlavne vitamín B6. Konzumácia sladkých zemiakov sa odporúča aj so šupkou, tak získa telo najviac vlákniny a betakaroténu. Batáty môžeme považovať za superpotravinu. Získali 1. miesto vo svetovom rebríčku podľa Center for Science in the Public Interest. Sú aj veľmi výrazným zdrojom železa, proteínov, naturálnych cukrov, vápnika a mnohých ďalších prvkov, ktoré sú veľmi prospešné pre náš organizmus. Kto je zvedavý, aké majú sladké zemiaky nutričné hodnoty, tak napríklad 100 g batátov obsahuje: energia (kalórie) – 360 kJ/ 86 kcal, bielkoviny – 1,6 g, uhľohydráty – 20,1 g, vláknina – 3 g, cukor 4,2 g, tuky – 0,1 g.

 

Ako sa sladké zemiaky pestujú?

Zakúpené hľuzy batatov sadíme do zeme podobne, ako tradičné zemiaky. Čas výsadby je okolo 15.5. Na zasadené a zahrabané zemiaky je dobré urobiť kopček a položiť fóliu. Na fóliu urobíme otvor, aby mohol batat dobre rásť. Batatom prospieva teplo na začiatku rastu a fólia bráni aj zaburineniu políčka. Oporu nepotrebujú žiadnu. Listy batatu sú veľmi efektné. V suchom lete mierne zalievame, pozor na premokenie.  Plody zbierame pred mrazmi, začiatkom septembra.

 

Hľadáte na sladké zemiaky recept?

Umyté sladké zemiaky nakrájame aj so šupkou na pásiky a pokvapkáme olejom. Posypeme bylinkami a môžeme na ne nasypať napríklad aj vlašské orechy, alebo parmezán. Vložíme do trúby a pečieme. Pečenie sladkých zemiakov trvá kratšie, ako sme zvyknutí pri bežných druhoch zemiakov.