Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ako zužitkovať jahodovú nádielku? Jahodový koláč je len jeden spôsob

Jahodový koláč je overenou klasikou zúžitkovania prištedrej úrody jahôd. Zatiaľ čo sa iným nedarí, vy neviete čo už s jahodami robiť? Vďaka svojej špecifickej aróme a chuti sú skvelým doplnkom pre každého kulinára či len tak, s cukrom. Jahodový koláč na príjemné nedeľné večery či zdravá zmrzlina v podobe jahodovej drene? Možností je veľa, pričom každú spája prenikavá chuť jahôd. V tomto článku vám poskytneme tipy, ako zúžitkovať svoju jahodovú nádielku.

 

Ako pripraviť jahodovú dreň?

Jahodová dreň mnohým z nás pripomína detstvo. Jahodovisko plné červených jahôd, ktoré ani nestihneme jesť. Okrem výbornej pochúťky počas horúcich letných dní predstavuje jahodová dreň aj skvelú zásobáreň vitamínov počas chladných zimných mesiacov. Práve uchovávanie v chlade, konkrétne v mrazničke, zachová potrebné vitamíny a vy si tak môžete dopriať túto lahôdku kedykoľvek na ňu budete mať chuť. Pustime sa však do prípravy.

 

Postup je jednoduchý, budeme potrebovať len jahody, prípadne cukor podľa chuti. Jahody rozmixujeme ponorným mixérom, alebo pretlačíme vidličkou. Podľa preferencií môžeme pridať hnedý či biely cukor vo vyhovujúcom množstve. Záverečným bodom je naloženie tejto zmesi do kelímkov, môžu byť aj od jogurtov, alebo formičiek na nanuky. Následne necháme zmraziť v mrazničke a o pochúťku máte zaručene postarané!

 

Jahodový koláč a jeho príprava

Jahodový koláč je stálou klasikou, akýmsi evergreenom jahodového obdobia. Receptov na jahodový koláč je mnoho, rovnako ako nespočetne veľa variácií. Či už sa rozhodnete pre želírovaný koláč, koláč s jahodami a pudingom či zaručenú klasiku vo forme smotami, rozhodnutie je len na vás. Ingrediencie na tvarohový koláč s jahodami sú:

 

- 200 g hladkej múky
- Štipka soli
- 1 KL kypriaci prášok do pečiva
- 80 g práškový cukor
- 2 ks vajce
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 300 g tvarohu
- 120 g masla
- 4 PL kyslej smotany
- 200 g jahôd
- 2 PL maizeny

 

Postupujeme nasledovne :

 

- Prvým krokom je predhriatie trúby. Nechceme, aby sa nám koláč pripiekol a z tohto dôvodu vymastíme formu trochou masla a posypeme hladkou múkou. Takto pripravená forma by nemala spôsobovať radikálne pripáleniny cesta. Cesto začíname pripravovať pridaním múky, kypriacim práškom a vanilínovým cukrom v spojitosti s dvoma žĺtkami a nakrájaným maslom. Pre lepšie zapracovanie masla odporúčame maslo posekať na kocky, prípadne nechať ho vymäknúť v mikrovlnnej rúre.

 

- V druhej miske budeme tvoriť tvarohový základ skladajúci sa z danej porcie tvarohu, vanilkového cukru, maizeny a z bielkov vyšľahaného snehu. Základ spojíme s tvarohom po vyliatí na plech, pričom pečieme na 180 stupňov, približne 40 minút.

 

- Na upečený koláč môžeme zľahla uložiť jahody a pre efekt vytvoriť jahodovú polevu. Či už siahnete po teplom džeme, alebo jahody vymixujete ponorným mixérom, rozhodnutie je len na vás. Majte však na pamäti, že v prípade ponorného mixéra nebude textúra polevy bezhrudková a objavia sa, hoci i malé, kúsky jahôd. Takto pripravený koláč necháme vychladnúť a približne po 1 hodine podávame hosťom.

 

Jahodové  smoothie ako skvelý štart do letného rána

Smoothies sú čoraz obľúbenejšie medzi ľuďmi ktorí nemajú dostatok času na raňajky či olovrant. Okrem toho, že sa smoothies dajú pripraviť už nejaký ten čas dopredu, vydržia skvele svieže a chutné aj po niekoľkých hodinách strávených v chladničke. Počas skorých letných dní, práve vtedy keď je úroda jahôd najvyššia, si môžeme dopriať jahodové smoothie v kombinácií s inou osviežujúcou plodinou. Zaujímavou kombináciou môže byť jeden banán, 2 dlane listov čerstvého špenátu, hrsť čerstvých jahôd a 2 dcl kokosovej vody či mlieka. Špenát odporúčame pridávať v dávkach, nie nárazovo. Medzi primárne vlastnosti špenátu patrí jeho horkosť, ktorá môže pri rôznom množstve dodať tomuto smoothie tú správnu chuť, alebo prebiť chuť jahôd.

 

Tip na záver: Ak si chcete užiť príjemný večer v spoločnosti tých správnych ľudí a nemáte práve náladu na pečenie koláča či jahodovej drene, pochutnajte si jednoducho na jahodách v čokoláde. Čokoládu na varenie rozpustíme vo vodnom kúpeli, môžeme pridať trochu vody a poliať touto zmesou jahody. Je len na vás, či si chcete jahody namáčať, alebo si ich radšej vychutnáte v studenej čokoláde. Tento jednoduchý tip spríjemní večer nie len vám, ale aj vašim priateľom a rodine.

 

Dobrú chuť!