Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Brokolicové recepty aj pre histaminikov

Brokolica je známym druhom zeleniny, ktorá poskytuje viaceré zdravotné výhody. Vďaka pravidelnej konzumácií brokolice môžeme získať bohaté zásoby rôznych vitamínov, a to predovšetkým vitamín A, vitamín B a vitamín K. Brokolica taktiež umožňuje udržiavať optimálnu hladinu vitamínu D. 

 

Brokolica je skvelou plodinou, ktorú môžeme do jedálnička zaradiť aj počas diéty, a to vďaka nízkym hodnotám (26 kJ/100 g). Medzi ďalšie skvelé vlastnosti brokolice zaraďujeme jej zásaditý charakter, čiže udržuje mikroflóru v zásaditom prostredí a vďaka tomu účinne bojuje proti plesniam či negatívnym patogénom. 

 

Pestovanie brokolice

Pestovanie brokolice sa stáva čoraz väčším trendom. Brokolica nie je plodinou náročnou na výsadbu či pestovanie. Vďaka rozmanitým kultivarom (druhom) sa stáva brokolica čoraz odolnejšou plodinou. Základom je výber správneho umiestnenia, najmä pôdy. Najväčším rizikom pri pestovaní brokolice zohráva napadnutie parazitmi, voči ktorými zasahujeme správnymi postrekmi. 

 

Brokolica a ketóza

Ketóza je stav, ktorý zjednodušene popisuje proces zvyšovania ketolátok v krvi. Zvyšovanie ketolátok v krvi je príznačné pre stav, počas ktorého začne telo využívať ako zdroj energie vlastné uložené tuky. Počas ketodiéty je jedálniček prispôsobený na nízkosacharidovú stravu, čo znamená, že volíme plodiny a jedlá s nízkym obsahom cukru, avšak stále nutrične hodnotné. 

 

Brokolica, karfiol či polníček, ako príklad listovej zeleniny, sú jedny z mnoho variantov ako udržať hladinu cukru v krvi nízku, ale stále prijímať dostatok vlákniny. Brokolica je teda vhodnou plodinou pre prípravu jedál počas ketodiéty, ketózy. 

 

Brokolica a histamínová intolerancia 

Čo znamená histamínová intolerancia (HIT)? Tento málo známy druh intolerancie nezaraďujeme do potravinových intolerancií. HIT je porucha rozkladu histamínu, ktorý má za úlohu viaceré typy chemických signálov. Prejavmi sú svrbenie kože či bolesti brucha. Riešením je histamínová diéta, počas ktorej sú z jedálnička vyradené viaceré potraviny. 

 

Brokolica patrí ku skupine potravín, ktoré nepredstavujú pre histaminikov nebezpečenstvo a môžu ich bez výčitiek svedomia, a  bolesti, konzumovať. Pripravili sme pre inšpiráciu vo forme jednoduchého a rýchleho receptu, v ktorom figuruje práve brokolica. Dobrú chuť.!

 

Recepty pre histaminikov 

 

Recepty pre histaminikov predstavuju veľmi oklieštenú tému, ktorej súčasťou sú recepty s obmedzeným zložením potravín. Práve kvôli obmedzenému výberu ingrediencií je varenie pre histaminikov zložité. 



Zapekaná brokolica so zemiakmi 

 

Budeme potrebovať: 

 

- 1 ks neúdeného pološtiepku 
- 2 ks menších vajec
- 1 ks biely jogurt
- 2-3 ks zemiakov (podľa veľkosti) 
- 1 ks menšej brokolice



Postup: 



1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na menšie mesiačiky (podľa počiatočnej veľkosti zemiakov) a brokolicu umyjeme pod tečúcou vodou. 


2. Zemiaky a brokolicu uvaríme na pare v oddelených hrncoch z toho dôvodu, že zemiaky sa uvaria skôr ako brokolica. Neskôr zemiaky pridáme k brokolici. 


3. Keď bude brokolica so zemiakmi mäkká a jemná, pridáme ich do zapekacej misy (najlepšie sklenená), polejeme omáčkou vytvorenou z jogurtu, príp. smotany, a vajec. 


4. Dáme zapiecť do misy a zapekáme na 180 stupňoch Celzia približne 10 minút.