Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ligurček - rady k pestovaniu a použitie

Ligurček lekársky milujú záhradkári i kuchári. Ak si túto bylinku zasadíte tiež, získate naraz skvelú koreninu i liečivú rastlinu. Pri pestovaní ligurčeka však treba dodržať niekoľko zásad. Viete, ktoré to sú?

Ligurček lekársky

Ligurček lekársky je chutná bylina, ktorá pochádza z juhozápadnej Ázie a oblasti Stredomoria. V posledných rokoch sa udomácnila aj v mnohých Európskych záhradách. Ide o viacročnú rastlinu s bohatým vzrastom a silným koreňom. Výška rastliny môže dosiahnuť až 2 metre. 

Kvitne od júna do júla, má hnedé plody a žlté kvety. V zime síce zelené časti rastliny odumierajú, na jar znova začnú rásť. Ligurček je mimoriadne odolný a ak mu doprajete správnu starostlivosť, môže vám v záhrade či na balkóne vydržať až 15 rokov. 

Celá rastlina je jedlá, od koreňa až po vňať. V kuchyni sa používa namiesto zeleru, vegety či petržlenovej vňate. Má jasnú, sviežu arómu, ktorá pripomína citrusový zeler. Okrem skvelej chuti prináša aj niekoľko zdravotných benefitov. Ligurček má priaznivý účinok na trávenie, žlčník aj dýchacie cesty.

Sadenie ligurčeka

Ligurčeku sa najlepšie darí na slnečných stanoviskách, prípadne v polotieni. Pôdu potrebuje kyprú, humóznu s bohatým obsahom živín. Keďže môže vyrásť poriadne vysoko, potrebuje okolo seba dostatok priestoru a ochranu pred vetrom.

Kvôli prenosu chorôb sa neodporúča vysádzať ligurček na miesta, kde ste predtým pestovali mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler, kôpor, rascu alebo koriander.

Výsev osiva ligurčeka sa vykonáva buď v marci až apríli, alebo koncom leta. V auguste sa oplatí vysievať do pareniska a na jar rastliny rozdeliť a premiestniť na trvalé stanovisko. Semená ukladáme 3 cm hlboko do zeme a aspoň pol metra od seba či od iných rastlín. 

Treba však rátať s tým, že rastlina klíči veľmi pomaly. Mnohí pestovatelia preto volia radšej nákup staršej priesady ligurčeka. Tie vysádzame od apríla do júna, pričom dodržiavame polmetrové rozostupy medzi jednotlivými rastlinami.

Ligurček môžeme pestovať aj v nádobách. Na balkóne alebo terase sa dajú pestovať 2 až 3 rastliny vedľa seba, ak máme dostatočne veľký kvetináč. Výhodou je, že ligurček v nádobách môžeme prezimovať vo vnútri, čím značne predĺžime obdobie zberu vňate. 

Starostlivosť o ligurček

Bylinka spoľahlivo vyrastie aj v prípade, že sa mu v záhrade nedostane veľa pozornosti. Ak však chcete čo najzdravšiu rastlinu s bohatou vňaťou, doprajte ligurčeku dostatok vlahy. Jasným signálom, že rastlina potrebuje zálievku, sú vädnúce listy na krajných stonkách.

Ligurček nemá rád hnojenie, no ocení pravidelné odstraňovanie buriny z okolia. Rastlina rastie veľmi intenzívne na jar, keď je svieža a krásne zelená. V priebehu sezóny vyženie silné kvetné výhonky a niektoré stonky budú uschýnať. Ak ich odstrihneme, rastlina začne tvoriť nové.

Sezóna pre zber ligurčeka je od mája do novembra. Pravidelné zastrihávanie vrchných listov podporí ich rast a rozkonárenie. Pozbierať sa ich snažíme ešte pred tým, než rastlina začne kvitnúť, pretože po odkvitnutí listy mierne horknú. Stvoly s kvetmi sa odporúča odstrihnúť, aby sa rastlina nevysiľovala tvorbou semien.

Použitie ligurčeka

Ligurček má v gastronómii skutočne široké využitie. Mladé lístočky sa pridávajú do čerstvých šalátov, na dochutenie dusených zemiakov, do polievok, marinád, omáčok i nátierok. 

Koreň môžeme na konci sezóny vykopať a použiť do vývaru, alebo si z neho pripraviť liečivý čaj. Stonky poľahky nahradia zeler a z kvetov sa získava aromatický olej. Zaujímavosťou je, že ligurček sa bežne používa aj ako dochucovadlo sladkých jedál.

Recepty z ligurčeka

Najjednoduchším spôsobom, ako ligurček zužitkovať, je pripraviť si z neho liečivý čaj. Tento čaj je fantastický pri chorobách dýchacích ciest, problémoch s močovými cestami a na očistu organizmu.

Na prípravu čaju používame koreň i listy ligurčeka. Na jednu šálku postačí 1 čajovú lyžičku sušených listov alebo koreňa, ktoré zalejeme 250 ml vody. Zápar sa nechá lúhovať 15 minút a pijeme 2 až 3 razy denne.

Okrem chutného čaju si z ligurčeka môžeme pripraviť aj úžasné dochucovadlo. Domáca vegetová soľ z ligurčeka sa zíde najmä pri príprave polievok a vývarov. Postup je jednoduchý – vňať vysušíme, rozmixujeme alebo rozlámeme na jemnejší prach a zmiešame s morskou soľou. Skladujeme v nádobách s viečkom.

Ligurček tiež môžeme dlhodobo skladovať v mrazničke. Podobne ako petržlenová alebo kôprová vňať, aj táto bylinka chutí po rozmrazení rovnako dobre, ako čerstvá. Po zbere stačí lístky opláchnuť a nechať odkvapkať nadbytočnú vodu. Do vrecka na mrazenie môžeme vložiť nasekanú vňať alebo celé vetvičky, z ktorých budeme pri varení podľa potreby odlamovať.

Nežiadúce účinky

Dlhodobé užívanie ligurčeka v koncentrovanej forme (napríklad pitie čaju) môže spôsobiť určité vedľajšie účinky. Najčastejšie ide o nevoľnosť alebo závrat spojený so silnou arómou. Najväčší pozor by si mali dávať tehotné ženy a dojčiace matky, ktorým sa ligurček neodporúča konzumovať vôbec.