Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Bylinky ku grilovaniu

Aromatické bylinky a skvelé jedlo jednoducho patria k sebe. Zabúdať na ne nesmieme ani v období letných grilovačiek, kedy čerstvé lístky bylín vyniknú v marinádach, omáčkach, aj priamo na grile.

Mnoho ľudí používa na ochutenie grilovaného mäsa koreninové zmesi alebo sušené bylinky. Jedlu dodajú skvelú chuť, ale čerstvým bylinkám zo záhrady sa ani zďaleka nevyrovnajú. Tie totiž obsahujú množstvo esenciálnych olejov a flavonoidov, ktoré so sebou nesú oveľa výraznejšiu chuť a vôňu. 

Bylinky, bez ktorých sa grilovačka nezaobíde

Najobľúbenejšie bylinky ku grilovaniu si môžete zakúpiť priamo v našom e-shope. Balenie obsahuje 3 kontajnerové rastliny citrónového tymianu, 3 rastliny rozmarínu a 3 rastliny oregana. Efektívnu bylinkovú záhradu si vďaka nim vytvoríte raz-dva, aj bez čakania na vyklíčenie semien.

Rozmarín

Asi najbežnejšou bylinkou na grilovanie je rozmarín. Má intenzívnu chuť a obstojí aj v tom najrozpálenejšom grile. Navyše, hrubšie stonky rozmarínu môžete použiť ako grilovacie špízy na hovädzie mäso a zeleninu.

Rozmarín sa ťažšie pestuje zo semien, preto je najlepšie kúpiť si kontajnerovú rastlinku. Jedna rastlina dokáže počas leta vyprodukovať dostatok listov na ochutenie všetkých vašich jedál. Vysádzajte do dobre priepustnej pôdy a medzi zavlažovaním nechajte pôdu vyschnúť.

Tip: Jeden z obľúbených spôsobov, ako podávať čerstvý rozmarín, je v rýchlej domácej marináde na grilované kura. Na jej prípravu potrebujete iba trochu olivového oleja, citrónovej šťavy, rozmarínu, cesnaku, soli a korenia. 

Tymian

Táto známa stredomorská trvalka je dostupná v mnohých odrodách a jemných príchutiach. Ku grilovaniu sa najlepšie hodí citrónový tymian. Má príjemnú, sviežu citrusovú chuť, ktorá perfektne ladí s grilovanými rybami a kuracím mäsom. 

Tymianu sa darí v črepníkoch aj na záhone. Vyžaduje len minimálnu starostlivosť, najmä dostatok svetla a striedmu zálievku. Rastlinu polievame až keď pôda úplne vyprahne. Vetvičky zbierame ešte pred kvitnutím.

Tip: Vyskúšajte grilované plátky jabĺk potreté maslom s lístkami čerstvého tymianu. O fantastický dezert budete mať postarané! 

Oregano

Pamajorán obyčajný alebo oregano je liečivá bylinka, ktorá prekvapí svojou príjemne korenistou vôňou a mierne horkastou chuťou. Tradične sa spája s talianskou kuchyňou. Pri grilovačke ho používame na zvýraznenie chuti teľacieho, baranieho a kuracieho mäsa alebo plodov mora.

Oregano je skvelá bylinka na pestovanie pre začínajúcich aj skúsených záhradkárov. Rovnako ako mnohé bylinky, ani oregano nevyžaduje obzvlášť bohatú pôdu. Najlepšie sa mu darí na plnom slnku a v pôde s dobrou drenážou. 

Tip: Pripravte si grilované krevety s oreganom a citrónom. Jasná letná chuť tejto bylinky určite poteší všetkých milovníkov morských plodov.

Šalvia

Lístky šalvie prinesú na gril ostrú arómu a chuť, ktorá takmer pripomína mätu. Robí z nej ideálny doplnok k hovädziemu mäsu a syrom. Najlepšie urobíte, ak ju skombinujete s rascou, čiernym korením alebo oreganom.

Šalvia nie je náročná na pestovanie. Darí sa jej na slnku aj v polotieni. Obľubuje suchšie a dobre priepustné pôdy. Na jednom mieste ju môžete pestovať päť až desať rokov. Ak ju počas leta párkrát zastrihnete, veselo sa rozrastie do šírky.

Tip: Ak šalviu opražíte na oleji, zjemníte jej chuť. Okrem čerstvého korenia na mäso sa hodí aj ako prísada do bylinkových masiel a marinád. 

Fenikel

Fenikel obyčajný má anízovú príchuť, ktorá je mierne podobná sladkému drievku. Semená feniklu sa používajú v mnohých jedlách a sú dobrou prísadou do marinády pre červené mäso. Listy majú menej výraznú chuť ako semená, preto sa hodia sa k jemnejším druhom mäsa aj grilovaným syrom. 

Existujú dva typy tejto rastliny. Prvý, najbežnejší je fenikel obyčajný, ktorý dáva veľa zelene, kvitne a vytvára chutné semená. Druhý typ je známy ako fenikel sladký alebo bolonský, ktorý pestujeme pre chutné buľvy. Grilované jedlá môžete dochutiť vňaťou z oboch druhov.

Tip: Pridajte nasekané listy feniklu do pstruha alebo makrely na grile. Zvýrazňujú chuť rýb bez toho, aby úplne zaplavili chuťové poháriky.