Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Spoznajte najobľúbenejšie odrody hrozna

Pohár dobrého vínka vie spríjemniť teplý letný večer, či doplniť chutný nedeľný obed. Viete však, aké odrody hrozna sa používajú na výrobu vína a ktoré z nich sa pestujú priamo na Slovensku? V tomto článku vám predstavíme jednotlivé odrody viniča a poskytneme základné informácie, ktoré sa zídu každému, kto uvažuje nad jeho pestovaním.

 

Bielu či modrú odrodu?

Odrody viniča delíme na dve základné kategórie, a to biele a modré. Zatiaľ čo na výrobu červeného vína sa používajú výlučne modré odrody, biele víno je možné vyrobiť z oboch odrôd, bieleho aj modrého.

 

Medzi najznámejšie biele odrody hrozna patrí Devín, Chardonnay, Müller-Thurgau, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské šedé či Tramín červený.

 

Devín vznikol na Slovensku skrížením Tramínu červeného a Veltlínskeho červeno-bieleho. Na pestovanie nie je príliš náročný. Darí sa mu pri vhodných podmienkach pre pestovanie viničov. Strapec je hustý, strednej veľkosti. Výsledné víno patrí medzi tie aromatickejšie s korenistým nádychom.


Chardonnay je tiež krížená odroda hrozna pochádzajúca z Francúzska. Jeho pestovanie je na Slovensku veľmi rozšírené a celkovo je najpopulárnejším vínom na svete. Patrí medzi neskoršie odrody, dozrieva na prelome septembra a októbra. Víno má plnú, korenistú chuť.


Müller-Thurgau je krížencom Rizlingu rýnskeho so Silvánskym zeleným. Na Slovensku je na treťom mieste, čo sa týka rozšírenosti pestovania. Aj keď táto odroda nie je odolná voči mrazom, vie sa po nich relatívne rýchlo zotaviť. Víno Müller-Thurgau je jemné, svieže, hodí sa najmä k rybám a bielemu mäsu.


Rizling rýnsky pochádza z Nemecka odkiaľ sa rozšíril ďalej do Európy a zvyšku sveta. Na Slovensku je to odroda najviac odolná voči mrazom. Darí sa mu na južných svahoch a zbiera sa až na prelome októbra a novembra. V porovnaní s inými odrodami hrozna má menšie strapce. Víno je vhodné na archiváciu, pričom je charakteristické výraznou, korenistou až petrolejovou chuťou.


Tramín, na rozdiel od ostatných zatiaľ spomenutých odrôd viniča, pochádza už zo starovekého Ríma a tvorí základ mnohých ďalších krížených odrôd. Pestuje sa aj na Slovensku, vo všeobecnosti má skôr menšiu, kolísavú úrodu. Víno má lahodnú silnú aromatickú chuť. Hodí sa k ťažším typom jedál, napríklad ku kačke, divine, ázijskej kuchyni či k sladkým dezertom.

 

K modrým odrodám viniča zaraďujeme Alibernet, Cabernet Savignon, Frankovku modrú, Merlot a iné.

 

Cabernet Savignon pochádza z oblasti Bordeaux, v súčasnosti je rozšírený po celom svete. Má priemernú úrodnosť a dobrú odolnosť voči mrazu. Víno má plnú červenú farbu, drsnejšiu chuť s tónmi čiernych ríbezlí. Je vhodné na dlhodobú archiváciu.


Frankovka modrá má neznámy pôvod, no populárna bola najmä za čias Márie Terézie. Zbiera sa koncom októbra. Víno má plnú chuť s vyrovnanou kyslosťou, ovocnou až škoricovou arómou. Hodí sa hlavne k červenému mäsu.


Merlot je najpestovanejšou odrodou v Bordeaux. Pestovanie je náročnejšie, keďže táto odroda viniča je náchylná na mrazy a zmeny počasia. Víno má jasnú hroznovú chuť s čokoládovým nádychom a rovnako ako Frankovka sa hodí k výraznému červenému mäsu.