Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Vitamíny v ovocí: Ktoré ovocie je najzdravšie?

Naši predkovia sa v minulosti stravovali striedmejšie a jedli len to, čo sa im v lete podarilo dopestovať. Na trhoviskách nakupovali suroviny bez chemických a konzervačných látok a netrpeli chorobami spôsobenými stravovaním. Obľubovali zeleninu pretože ponuka ovocia bola príliš jednoduchá. Najčastejšie sa konzumovali jablká. V súčasnosti je však sortiment týchto zdravých potravín široký a v mnohých prípadoch sa ľudia vracajú k tradičnému pestovaniu ovocia na záhradke.

 

Ovocné vitamíny

Vitamíny v ovocí, minerály, antioxidanty a ďalšie dôležité látky sú nevyhnutné pre ľudský organizmus. V našom jedálničku by preto mala mať ich konzumácia nezastupiteľné miesto. Ovocie je vo väčšine prípadov obľúbenejšie ako zelenina. Konzumovať by sa malo najčastejšie v surovom alebo len šetrne upravenom stave.

 

To najlepšie z ovocia a zeleniny sa dá získať odšťavovaním. Do niekoľkých pohárov čerstvého džúsu je možné dostať maximálne množstvo živín z takého množstva ovocia, ktoré nie je možné behom jedného dňa zjesť. V čerstvých šťavách sú enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu. Odstraňujú plyny, ktoré môžu viesť ku kvaseniu, premnoženiu baktérií a črevnej nerovnováhe. Tepelnou úpravou sa enzýmy ničia a nutričná hodnota na znehodnocuje.  Vlastnou prípravou ovocných štiav získate plnú kontrolu nad ich kvalitou. Ak zainvestujete do kvalitného odšťavovača, môžete si byť viac než istý, že všetky potrebné vitamíny v ovocí sa k vám dostanú. Šťavu navyše môžete mať kedykoľvek pri sebe a pochutnať si na nej. Výhodou je, že si ju môžete pripraviť prakticky z čohokoľvek. Záleží len na vašej chuti a surovinách, ktoré máte k dispozícii.

 

Jednotlivé druhy ovocia majú špecifické vlastnosti pre podporu ľudského organizmu. Ľahko si teda vyberiete, či sa ich konzumáciou chcete zamerať na posilnenie imunity, podporu tvorby červených krviniek alebo napríklad na očistu organizmu.

 

Najzdravšie druhy ovocia

Jahody  obsahujú veľké množstvo vody, vitamíny A,B,C a E, draslík, horčík a zinok. Sú diétne a obsahujú dôležité organické kyseliny. Sú tiež zdrojom vlákniny a pomáhajú pri problémoch s plynatosťou a hnačkami. Podporujú metabolizmus, vylučovanie a  regulujú krvný tlak. Využívajú sa tiež v kozmetike.

 

Marhule sú bohaté na vitamíny A,B a C. Sú antioxidačné a vďaka obsahu thiaminu posilňujú nervy. Toto ovocie pomáha pri spaľovaní tukov. Je však dôležité sa neprejedať marhuľovým džemom alebo sušenými plodmi, pretože obsahujú väčšie množstvo cukru ako surové marhule.

 

Jablká sú cenným zdrojom vitamínu C a pektínu. Majú pozitívny efekt na ľudský organizmus, preto by sme na ich konzumáciu nemali zabúdať. Pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia. Regulujú hladinu cukru v krvi, majú čistiacu schopnosť, znižujú cholesterol a okrem už spomenutých, majú ešte rôzne iné pozitívne vlastnosti.

 

B,C a K sú vitamíny v ovocí nazývanom černice. Posilňujú imunitu a sú silným antioxidantom. Regenerujú sliznicu, obsahujú karotén, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. Černice sú priam nabité zdravými látkami, preto toto ovocie označujeme ako  superpotravinu. Okrem plodov černíc je možné konzumovať aj ich listy. Tie pôsobia proti zápalom a hnačkám.

 

Brusnice vďaka vysokému obsahu vitamínu A,C a K pôsobia blahodarne pri nachladnutí, proti rakovine a starnutiu. Udržujú zdravý žalúdok a močové cesty. Sú často využívané pri chudnutí a na zvýšenie mužskej potencie.