Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Staré odrody jabloní, ktoré pestovali ešte naši predkovia

Jabloň je strom s guľatou korunou a kvetnatými lístkami vsadenými do pohárika, z ktorého sa vyvíja plod. Ten sa nazýva jablko a obsahuje jaderník so semenami. Jabloň vznikla bez hybridizácie, teda miešania viacerých druhov ovocných stromov. Podľa obdobia dozrievania plodov sa odrody jabloní delia na letné, jesenné a zimné.

 

Na Slovensku nájdeme mnohé druhy jabloní, ako napríklad jabloň domácu, planú, malvičkatú, plstnatú, či purpurovú. Mnohoročným pestovaním sa vyšľachtili rôzne odrody jabloní.  Medzi najznámejšie, patria Golden Delicious, Idared, Ontario, Jonathan či Šampion. Tieto ovocné stromy sú súčasťou takmer každej záhrady. Plody sú obľúbené a šťavnaté, majú široké spektrum chutí a vysoký obsah nutričných hodnôt.

 

Odrody jabloní - tradícia verzus súčasnosť

Staré odrody jabloní sú veľmi dobre prispôsobené našim podmienkam. Sú nenáročné na pestovanie, odolné voči škodcom, chorobám a mrazu. Vytvárajú sa tak predpoklady na minimálne používanie chemických prostriedkov a pestovanie bio stromov, ktorých plody sú zdraviu oveľa prospešnejšie ako moderné odrody pestované konvenčne.

 

Odroda Golden Delicious má veľmi sladkú chuť. Je obľúbená pri príprave ovocných šalátov a jablkového pyré, či masla. Jej pestovanie vyžaduje vlhkú, priepustnú pôdu, teplo a svetlo. Plody sa zbierajú koncom októbra.

 

Idared má veľké, guľaté plody s výrazne červenou farbou. Ich chuť je jemná a prirodzene sladkokyslá. Táto odroda potrebuje výživnú, odvodnenú pôdu a slnko. Úroda býva veľmi spoľahlivá.

 

Ontario je jedna z najznámejších starých odrôd vôbec. Je úrodná, no menej odolná voči mrazom. Plody má veľké a ploché, vyznačujúce sa kyslejšou chuťou. Preto sú vhodné skôr na pečenie múčnikov.

 

Jonathan patrí medzi odrody jabĺk, ktoré dozrievajú v jesennom období. Je odolná voči mrazom. Plody sú chrumkavé, šťavnaté, voňavé a sladké.

 

Šampion prináša bohaté a pravidelné úrody. Plody sú veľké, žltej farby a sladkej, aromatickej chuti. Zbierajú sa koncom septembra, začiatkom októbra.

 

Jablko patrí medzi najzdravšie druhy ovocia. Hovorí sa, že konzumáciou jedného jablka denne sa vyhneme návšteve lekára. Zásobuje totiž telo vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami, ovocnými kyselinami a energiou. Najviac výživných látok sa nachádza v  šupke. Práve v nej je umiestnená vláknina, ktorá má pozitívne účinky na trávenie. Preto by sme jablko nemali pri konzumácii šúpať. Plody obsahujú až 84% vody a ľahko uhasia smäd.

 

Čo s bohatou úrodou?

Tieto zdravé plody majú v kuchyni naozaj široké uplatnenie. Môžeme ich konzumovať surové, varené, pečené, zavárané, sušené, zmrazené, alebo v podobe ovocných štiav. Na zaváranie sú vhodné strúhané jablká, ktoré sa používajú pri pečení koláčov. Ovocie stačí umyť, nastrúhať, zaviečkovať a zasterilizovať. Pri zmrazovaní je vhodné použiť pasírovaný pretlak, ktorý sa po vychladnutí vleje do plastovej nádoby a vloží do mrazničky. Ak sa rozhodnete pre sušené jablká, odporúča sa nakrájať ich na kolieska, namočiť do roztoku kyseliny citrónovej a použiť sušičku. Jablkové šťavy sú vitamínovou bombou, ktorá dokonale zasýti. Formy prípravy sú naozaj rôzne a je len na vás, ktorú z nich si vyberiete.

 

Nezabúdajte však, že správnou úpravou jabĺk dodáme telu to, čo najviac potrebuje, pretože kráľ medzi ovocím sa vyznačuje komplexným pôsobením na celý organizmus. Jablká znižujú cholesterol, pomáhajú pri zápche, podporujú trávenie, chránia proti rakovine a pomáhajú udržiavať pozornosť a kondíciu.