Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Zimné recepty na spestrenie vášho jedálnička

Supermarkety dnes ponúkajú sezónne suroviny celoročne, avšak so zmenou ročných období, sa menia aj naše chute a preferencie používaných surovín. Iste nám dáte za pravdu, že jahody v zime alebo gaštany v lete nie sú pre väčšinu ľudí voľbou číslo jeden. Okrem toho, pre naše trávenie a zdravie je prospešnejšie v zime konzumovať hlavne teplú varenú stravu, ktorá nás zasýti, zahreje a poskytne dostatok všetkých živín, na rozdiel od letných horúcich dní, kedy si veľa krát vystačíme s časovo nenáročnými šalátmi z čerstvej surovej zeleniny, ktorej je vtedy dostatok. V zime môže byť príprava teplých pokrmov časovo náročnejšia, no netreba sa nechať odradiť. Krémové polievky, obilniny či vývary, možno pripraviť vo väčšom množstve, ktoré vystačí na niekoľko dní, alebo ich možno zamraziť. My vám predstavíme dva jednoduché zimné recepty, ktoré hravo zvládne úplne každý. 

 

Strúhaný hruškovo-jablkový koláč

Lahodné a aromatické ovocie akými sú hrušky a jablká chutia najlepšie odtrhnuté priamo zo stromu. Ak však bola úroda bohatá a vy ste si plody zakonzervovali v zaváraninových pohároch alebo uložili do pivnice, máme pre vás skvelý typ na tento rýchly a chutný koláč, vhodný tak na sviatočný, ako na bežný deň.

 

Cesto:

 

- 400 g hladká špaldová múka

- 150 g zmäknutého masla (aj bezlaktózové)

- 130 g kryštálový cukor

- 4 žĺtka

- 1/2 ČLsódy bikarbóny

- 4 PL vlažného mlieka (môže byť aj rastlinné)

- Štipka soli

 

Plnka:

 

- 4 jablká (aj zavárané)

- 2 hrušky (aj zavárané)

- 1 hrsť namočených hrozienok

- Asi 2 hrste nasekaných orechov (vlašské, lieskové)

- 1 balenie vanilkového cukru

- Škorica 

- 4 bielka

 

Postup:

 

1. Všetky suroviny na cesto ručne vymieste. Ak by sa cesto nechcelo spojiť, prilejte mlieko alebo vlažnú vodu. Odložte do chladničky aspoň na 30 minút.

 

2. Zatiaľ nastrúhajte jablká a hrušky a pridajte do nich vanilkový cukor a škoricu. Ak používate zavárané ovocie, nakrájte ho na tenšie kúsky. 

 

3. 2/3 odležaného cesta nahrubo nastrúhajte na vymastený a múkou vysypaný plech. Rukami môžete veľmi jemne nastrúhané cesto na plechu “utľapkať.

 

4. Na cesto rozotrite jablkovo-hruškovú zmes a posypte vopred namočenými hrozienkami a nasekanými orechami. Pečte pri 180 stupňoch asi 20 min.

 

5. V dostatočnom predstihu vyšľahajte sneh z bielkov. Predpečený koláč po 20 minútach vytiahnite z rúry a rozotrite naň sneh. Nastrúhajte zvyšné cesto a pečte ešte ďalších 20 minút. 

 

Zimný pečený čaj

Máte doma zásobu mrazeného drobného ovocia alebo jabĺk, hrušiek a sliviek? Urobte si vynikajúci zimný pečený čaj, ktorý spestrí váš pitný režim a príjemne zahreje v zimných mesiacoch. 

 

Potrebujete: 

 

- 1 kg ovocia

- Šťavu z citróna alebo limetky

- 750g cukru (môžete použiť menej alebo viac, podľa toho, ako sladký chcete čaj)

- 250 ml rumu (nemusí byť)

- 5 klinčekov

- 2 ČJ mletej škorice

 

Postup:

 

1. Ovocie môže byť rôzne – mrazené maliny, černice, čučoriedky, čierne a červené ríbezle, jahody, alebo čerstvé jablká, hrušky, slivky, pomaranče, dokonca hrozno a egreše.

 

2. Ovocie nakrájajte na malé kúsky, zasypte cukrom a škoricou, polejte rumom, ak sa ho rozhodnete pridať, pridajte klinčeky a poriadne premiešajte.

 

3. Zmes premiestnite do plechov a potom pečte v rúre vyhriatej na 200-250°C počas 45 minút, pokiaľ ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia občas premiešajte.

 

4. Medzitým si nachystajte poháre, ktoré postavíte do plechu s teplou vodou, aby sklo neprasklo. 

 

5. Naplňte ich zmesou, zatvorte a obráťte hore dnom, čím sa pohár zasterilizuje. 

 

6. Čaj pripravíte tak, že jednu lyžičku zmesi zalejete horúcou vodou. 

 

Vďačnou surovinou je aj tekvica, ktorá sa dá veľmi dobre uskladniť a použiť na rôzne spôsoby, z ktorých sme zopár spomenuli aj v našom článku o tekvici. Veríme, že sme vás našimi zimnými receptami inšpirovali a pochutíte si na nich rovnako ako my.