Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Jesenný špeciál: Vyskúšajte tieto recepty z tekvice

Tekvica je neodmysliteľnou súčasťou jesene a je skvelou prísadou do sezónnych jedál. Výhodou tekvice je, že si ako rastlina nevyžaduje špeciálnu starostlivosť a odvďačí sa nám hneď niekoľkými veľkými plodmi. Rôznych spracovaní tekvice je neúmerné množstvo, nakoľko má veľmi jemnú, avšak stále špecifickú chuť. Rovnako ako rôzne odrody tekvice, ktoré sa navonok líšiť nemusia, ale konzistencia je vplyvom tepelného spracovania rôzna. Z tekvice môžeme uvariť chutnú polievku, rovnako ako zdravý fit koláč, či si ju pripraviť ako rezance. Tekvica ako je veľmi bohatá na vitamín A, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5 a B6. Rovnako je zdrojom mnohých minerálnych látok, medzi ktoré neodmysliteľne patrí zinok, mangán, železo, sodík, draslík a vápnik. Tekvica podporuje trávanie a priaznivo vplýva na posilňovanie imunity. V tomto článku si z tejto chutnej plodiny predstavíme niektoré recepty, prípadne spôsoby spracovania, ktorými sa môžete nechať inšpirovať. Dobrú chuť! 

 

Recepty z tekvice

Akýkoľvek recept sa zväčša začína šúpaním tekvice, čo môže byť pre kuchárov začiatočníkov problém. Šupa tekvice je často veľmi tvrdá, nakoľko funguje ako ochranný bal tak, aby tekvica vydržala vo vnútri zrelá až do jari. Vo väčšine prípadov sa však tekvica nešúpe, ale rozreže sa. Na túto činnosť používajte zásadne veľmi ostrý nožík s hrubou a veľkou čepeľou. Neodporúčame dlhé a tenké nože - tie sú na tento výkon nestabilné a riskujete poranenie.  Po rozrezaní môžeme tekvicu opatrne vydlabať pomocou ostrej lyžice. Staršie tekvice majú svoju šupu naozaj veľmi hrubú a vo veľkom množstve prípadov musíme tekvicu najprv tepelne spracovať, aspoň z časti, tak, aby zmäkla. 

 

Tekvicová krémová polievka

 

Nič nás počas studených jesenných a zimných večerov nezohreje tak, ako krémová polievka zo sezónnej zeleniny. Okrem chutných koreňových zelenín si môžeme dopriať aj tekvicovú polievku s koreninami, ktorá vám určite zachutí! 

 

Ingrediencie

 

- 1 ks Hokkaido tekvica strednej veľkosti 
- 2 ks cesnak
- 1 ks cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- 120 ml smotana na varenie
- 120 ml smotana kyslá 
- 100 ml vývaru 
- soľ a korenie podľa chuti 

 

Postup

 

1. Tekvicu dôkladne umyjeme, rozrežeme a vydlabeme - odstránime jadierka, pričom šupu pri dužine ponecháme. Tekvicu narežeme na kocky. 

 

2. Do hrnca pridáme olivový olej, strúčiky cesnaku a pridáme cibuľu. Cibuľu restujeme do zlatova. Napokon pridáme kocky tekvice a všetko spolu opečieme. Následne zmes zalejeme zeleninovým vývarom, alebo teplou vodou. Varíme približne 20 minút kým nám tekvica nezmäkne. Počas varenia vyberieme z chladničky smotanu. 

 

3. Takto uvarenú tekvicu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, príp. podľa preferencií. Následne už len pridáme korenie a soľ podľa chuti. 

 

4. Po odstavení z ohňa pridáme smotanu na varenie a polievku ozdobíme tekvicovými semienkami a kyslou smotanou. Dobrú chuť! 

 

Fitness recept z tekvice: Zdravý tekvicový prívarok 

 

Tento recept je nízkokalorický a pripraviť si ho môžete aj pri chudnutí. Pripraviť si ho môžete ako zdravý obed či teplú večeru, pričom ako prílohu môžete využiť sezónnu zeleninku či zdravé semená. Nech sa páči, dobrú chuť! 

 

Ingrediencie

 

- 1 strednú hokkaido tekvicu 
- 200 ml smotany na varenie
- 1 ks cibuľa
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL soli 
- čierne korenie podľa chuti 
- zelená cibuľa na dozdobenie a chuť

 

Postup 

 

1. Najemno si nasekáme cibuľu, ktorú na olivovom či kokosovom oleji opražíme do sklovita. 

 

2. Následne očistíme tekvicu, ktorú nastrúhame na V strúhači. Takto pripravenú tekvicu pridáme do hrnca, podlejeme vodou (približne 50 ml) a uvaríme do mäkka, varíme približne 15 minút. 

 

3. Následne odstavíme z ohňa, pridáme smotanu na varenie a dochutíme podľa našej potreby.