Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ako urobiť sušené jablká?

Ako urobiť sušené jablká? Sušené jablká sú skvelým spôsobom ako zužitkovať úrodu jabĺk. Jablká zrejú počas jesenných mesiacov a vďaka spôsobu ich spracovania, teda vďaka sušeniu, si ich vitamíny a lahodnú chuť môžeme dopriať aj počas zimných mesiacov. Ak sa rozhodneme urobiť si sušené ovocie v domácich podmienkach, tak máme zaručenú istotu, že sú bez pridaných látok proti spekaniu, látok na zlepšenie farby či pridaného cukru. V zakúpenom sušenom ovocí, a to aj v jablkách, sú najčastejšie pridané látky práve siričitany, ktoré pri domácom spracovaní určite nepotrebujete. Ak sú sušené jablká urobené správne, tak budú chrumkavé a máte vhodnú alternatívu namiesto sladkého pre deti aj dospelých.

 

Ako urobiť sušené jablká? 

Sušiť môžeme niekoľkými spôsobmi. Najlepším spôsobom je využitie sušičky, ale ak ňou nedisponujeme, vhodnou náhradou môže byť aj sušenie v rúre či na voľnom vzduchu. Musíme dbať aj na to, ako rýchlo chceme mať ovocie vysušené. Sušenie na zapnutom radiátore môže trvať 4-5 dní, v sušičke či rúre budú jablká suché už za 1 deň či 2. Prvým krokom je vyselektovanie ovocia, ktoré sme sa rozhodli vysušiť. Na sušenie vyberáme len ovocie, ktoré je tvrdé a nie je inak poškodené. Do sušičky, rúry či na radiátor ukladáme jablká na papier na pečenie - na radiátor však môžeme využiť aj čisté bavlnené plátno či gázu, ktorá lepšie vstrebáva okolitú vlhkosť. Práve kvôli vlhkosti sú často jablká mäkké a nie sú chrumkavé. 

 

Po vyselektovaní jabĺk ich nakrájame, pričom šupku ponecháme (nachádzajú sa v nej mnohé vitamíny). Jablká nakrájame, pričom ich hrúbka by nemala presahovať pol centimetra. Pri krájaní jabĺk myslíme na to, že obsahujú značný podiel vody a pri sušení sa odparí. Následne ich poukladáme na pečiaci papier či gázu a sušíme. V pootvorenej rúre sušíme jablká pri teplote približne 50 stupňov Celzia, na sušičke si zvolíme obdobný program. 

 

To, či sú sušené jablká hotové uvidíme podľa jemnej hnedej farby, ktorú nadobudnú. Rovnako by sa mali jabĺčka lámať, avšak nemusia. Niektoré druhy ovocia zostávajú aj po usušení plastické. Najlepším spôsobom ako zistiť, že máme jablká usušené.