Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Jablkové pyré: Recept na prípravu detskej výživy

Doma pripravená detská výživa, korenistá príloha k jedlám alebo fit desiata pre malých i veľkých. Domáce jablkové pyré môže mať veľa podôb. Všetky ale spája to najdôležitejšie: jednoduchá príprava, skvelá chuť a plno vitamínov.

 

Jablkové pyré alebo jablkovú detskú výživu oceňujú najmä mamičky. Je to skvelá pochúťka na desiatu alebo olovrant pre deti, ktorú si môžete pripraviť sami doma z kvalitných surovín. Jablkové pyré sa tiež výborne hodí do domácich koláčov alebo ako príloha k lievancom. Prinášame vám recept na jablkové pyré, ktoré si zamilujete.

 

Jablko - jesenný poklad

Jablone patria medzi najobľúbenejšie ovocné stromy, ktoré sa dajú pestovať nielen v záhrade. Novošľachtené stĺpovité jablone sa zmestia dokonca aj na balkón. Ak už máte bohatú úrodu sladkých a šťavnatých jabĺk, je najvyšší čas pripraviť z nich chutné pokrmy.

 

Jablká v sebe obsahujú množstvo vitamínov a antioxidantov, hlavne vitamín C, ale aj B vitamíny, vitamín A, E a kyselinu listovú. Medzi ďalšie dôležité látky patrí draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor a mangán. Jablká majú vďaka týmto látkam pozitívny vplyv na zdravie, imunitu, dodávajú energiu a podporujú tiež zdravý krvný tlak a cholesterol.

 

100 g jabĺk obsahuje iba 57 kcal, vďaka čomu sú skvelou súčasťou jedálnička aj pre tých, ktorí si strážia svoju líniu. Vláknina obsiahnutá v jablkách navyše podporuje trávenie a dokáže zasýtiť na dlhší čas. 100 g jabĺk v sebe ukrýva 0,37 g bielkovín, 13 g sacharidov, 0,4 g tuku a 3 g vlákniny.  

 

Toto známe ovocie sa tradične používa na pečenie koláčov, štrúdlí a taštičiek z krehkého cesta. Čerstvé sa výborne hodí k miske jogurtu s müsli a orieškami. Vďaka sladkokyslej chuti si jablká poľahky obľúbia aj deti. Ak hľadáte ďalšie spôsoby, ako úrodu jabĺk spracovať, skúste si pripraviť tradičné pyré.

 

To v sebe okrem jabĺk ukrýva aj lákavú kombináciu korenín, ktoré zvýraznia jeho chuť. Milovníci sladkého môžu pyré ochutiť aj trstinovým cukrom, medom či salkom. Na prípravu pyré môžete použiť aj iné ovocie a zeleninu zo záhrady, napríklad hrušky, broskyne alebo mrkvu.

 

Na prípravu domáceho jablkového pyré sa výborne hodia sladké odrody jabĺk, najmä ak v recepte nechcete použiť žiaden pridaný cukor či sladidlá. Odporúčame odrody Golden Delicious, Villandry a Rubinola

 

Čo potrebujeme na prípravu jablkového pyré

Na prípravu chutného jablkového pyré budeme potrebovať:

 

- 1 kg jabĺk,
- 1 čl mletej škorice,
- 1/2 čl mletých klinčekov,
- štipku strúhaného muškátového orieška,
- šťavu z polovice citróna,
- 250 ml vody,
- 100 g trstinového cukru (môžeme vynechať),
- 1 balíček vanilkového cukru (môžeme vynechať).

 

Postup prípravy

Jablká najskôr očistíme, ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Čím drobnejšie jablká nakrájame, tým rýchlejšie sa uvaria. Ak máte dostatok času, môžete ich rovno nastrúhať. 

 

Jabĺčka vložíme do hrnca, zalejeme 250 ml vody a citrónovou šťavou. Tá nielenže zvýrazní ich chuť, no zároveň zabráni tomu, aby jablká na vzduchu zhnedli. Varíme približne 10 až 20 minút na miernom ohni. Ak chceme naozaj jemné jablkové pyré, povaríme ovocie dlhšie, aby čo najviac zmäklo. 

 

Niekoľko minút pred tým, než bude z jabĺk chutná kaša, pridáme cukor a koreniny. Použiť môžete čokoľvek, na čo máte chuť, napríklad badián, zázvor alebo citrónovú kôru. Ak pripravujeme výživu pre deti, vynecháme silno aromatické korenie.

 

Rozvarené jablká rozmixujeme ponorným mixérom a ešte 2 až 3 minúty povaríme do požadovanej konzistencie. Pyré by nemalo byť príliš husté, nakoľko pektín obsiahnutý v jablkách výživu ešte zahustí, keď začne chladnúť.

 

Horúce jablkové pyré vložíme do studenou vodou vypláchnutých zaváraninových pohárov. Fľaše poriadne uzavrieme a ešte asi na 10 minút vložíme do vriacej vody, čím ich sterilizujeme. Pyré si samozrejme môžeme vychutnať aj hneď po uvarení a ak pripravíme polovičnú dávku, nemusíme ani zavárať.

 

Hotovú jablkovú výživu skladujeme v chladničke. Je vhodné spotrebovať ju čo najskôr. Ak nechceme, aby sa pyré náhodou pokazilo, môžeme ho skladovať aj v mrazničke. Podávame vychladené alebo zohriate, ako chutnú desiatu pre deti alebo dezert plný jesenných chutí pre celú rodinu.