Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

STARKL RECEPT: Pečené tekvicové jadierka

Nielen jeseň je obdobím, kedy by sme si mali dopriať zdravú pochúťku, ktorou tekvicové jadierka nepochybne sú. Práve teraz je však najlepší čas na prípravu tých domácich. Ako upiecť tekvicové jadierka z vlastnej úrody?

Tekvica patrí medzi obľúbené sezónne potraviny vďaka svojej fantastickej, sladko-orieškovej dužine. Keď z nej najbližšie budete pripravovať polievku alebo tekvicový koláč, semienka rozhodne nevyhadzujte. V sušenom stave sú nielen lahodnou pochúťkou, ale aj zdraviu prospešnou potravinou.

Tekvicové jadierka - chutné aj zdravé

Jedlá z tekvice sú zdravé a chutné a môžeme si ich pripraviť na veľa rôznych spôsobov. To isté platí aj pre semienka, ktoré tvoria jej neoddeliteľnú súčasť. I keď sa dajú konzumovať surové, väčšina ľudí dáva prednosť pečenému či praženému variantu. 

Vo vysušenom stave sú ich šupky tvrdšie a ľahšie sa lúpu. Možnosťou je aj pestovanie tekvíc, ktoré majú jadrá bez šupky. Samotné semienka majú veľmi príjemnú chuť podobnú orechom. Už pri pečení ju môžete zvýrazniť soľou, ale i korením, bylinkami či dokonca mliekom.

Pre naše zdravie majú tekvicové jadierka veľa pozitívne účinky. Sú plné hodnotných živín, vlákniny, antioxidantov a prospešných rastlinných zlúčenín. Tradične sa používajú najmä v boji proti zápalovým ochoreniam, na reguláciu krvného tlaku, hladiny cukru v krvi ale aj pre zdravie močových ciest.

Druhy tekvíc s vhodnými jadierkami

Rôzne druhy tekvíc sa líšia veľkosťou jadierok. Práve preto je dôležité zvážiť, akú odrodu na tento účel zasadiť. Semená získame z bežne pestovaných odrôd tekvíc, odporúčame však odrody CONNECTICUT FIELD, GOLIÁŠ alebo HALLOWEEN. Všetky z nich majú semienka obalené šupkou, ktorá je jedlá a obsahuje zdraviu prospešné látky.

Ak vás však chuť šupky alebo lúpanie jadierok odrádza, máte ešte jednu možnosť. Na výber sú aj také odrody tekvíc, v ktorých po otvorení nájdeme jadierka bez šupky. Vyskúšajte pestovať napríklad ESO, HERAKLES alebo APETIT.

Mohlo by vás zaujímať: Aký je rozdiel medzi tekvicou a cuketou?

Recept na pečené tekvicové jadierka

Pri príprave tekvicových jadierok platí, že v jednoduchosti je krása. Najväčším problémom býva odhadnúť dobu pečenia. Tú treba vždy prispôsobiť vlastnej rúre, veľkosti a množstvu jadierok. S trochou trpezlivosti to však určite zvládnete.

Čo budete potrebovať?

  • Zrelú tekvicu
  • Nádobu na umytie jadierok
  • Plech s papierom na pečenie
  • Soľ
  • Trochu oleja

Ako upiecť tekvicové jadierka?

Pred samotným pečením musíme čerstvo vybraté jadierka dobre očistiť. Najjednoduchšie je namočiť ich na nejaký čas do vody alebo premyť cez sitko.

Pri čistení vyradíme malé a prázdne semienka (často ide len o šupky). Ak sú jadierka zrelé a robustné, sú vhodné na ďalšie spracovanie. Umyté semienka rovnomerne rozložíme na suchý plech a necháme ich vyschnúť, pokojne aj celú noc.

Jadierka rozložené na plechu jemne potrieme olejom a osolíme podľa chuti. Ďalším krokom je ich pomalé pečenie pri nižšej teplote, cca 130 °C po dobu okolo 80-90 minút. Každých 15 minút jadierka kontrolujeme a miešame, aby sa nezlepili. Sem tam ochutnáme, či sú už hotové a po upečení ich necháme vychladnúť.

Ako uskladniť tekvicové jadierka?

Pečené tekvicové jadierka uskladňujeme podobne ako orechy, najlepšie je pri teplotách do 17 °C v suchej a tmavej miestnosti. Jadierka potrebujú vzduch, nikdy ich preto nezatvárajte do zaváraninových pohárov či do vreciek. Ideálna bude dostatočne veľká, pootvorená nádoba (napríklad zo zmrzliny) alebo vrecko z prírodného materiálu. 

Ako dlho vydržia správne uskladnené tekvicové jadierka?

Ak sa k jadierkam nedostane vlhkosť, vydržia v komore až do ďalšej sezóny. Časom však strácajú chuť. Najlepšie je preto skonzumovať ich do konca zimy, prípadne si z nich neskôr pripraviť bezlepkovú múku alebo maslo.

Vitamíny a minerály v tekvicových jadierkach

Tekvicové semienka obsahujú celý rad dôležitých vitamínov, minerálov, nenasýtených mastných kyselín, omega 3, omega 6 a omega 9, a tiež rôzne proteíny, karotény a enzýmy. Medzi najpočetnejšie patria vitamíny A, C, B1, B2, B3, B17 a vitamín E. Ďalej je tu zastúpený selén, vápnik, sodík, horčík, meď, železo, mangán a zinok. 

Recepty z tekvicových jadierok

Na semienkach z tekvice si môžete pochutnávať len tak, namiesto slaných lupienkov. Rovnako vhodné sú však aj na prípravu chutných receptov. Vyskúšajte napríklad tieto:

Domáce maslo z tekvicových jadierok

Ak milujete orieškové maslá, no máte doma niekoho, kto je na ne alergický, vyskúšajte toto. Do mixéra vložte 2 hrnčeky pečených solených jadierok a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Pulzujte a mixujte, až kým sa z mrveničky nevytvorí krémové maslo.

Maslo z jadierok pridajte do smoothies, ovsenej kaše alebo ako plnku do koláčov. Skladujte v chladničke do 2 mesiacov, pri izbovej teplote spotrebujte do 2 týždňov.

Jesenné müsli tyčinky

Rýchla desiata, ktorá vás zaručene dobije energiou. V nádobe zmiešajte:

  • 200 g ovsené vločky
  • 150 g jablkové pyré alebo detská výživa bez cukru
  • 30 g tekvicové jadierka bez šupky
  • 30 g lieskovce
  • 30 g sušené hrozienka alebo brusnice
  • 1 PL škorice
  • 1 ČL medu

Všetko dobre premiešame a pripravenú hmotu vtlačíme do plechu s rozmermi 20 x 20 cm, ktorý si vopred vystelieme papierom na pečenie. Ten následne vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút na 180 °C. Po vychladnutí cesto nakrájame na tyčinky.