Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

STARKL RECEPT: Korenistý tekvicový koláč

Len máloktoré druhy zeleniny dokážu byť také univerzálne, ako tekvica. Skúšali ste ju už na sladko? Pripravte si náš recept na korenistý tekvicový koláč, ktorý v sebe ukrýva všetky chute a farby jesene.

Ako pripraviť korenistý tekvicový koláč?

Tekvicový koláč patrí medzi najobľúbenejšie recepty z tekvice. Jeho príprava zaberie trochu času, no výsledok rozhodne stojí za to. Korenistú tekvicovú plnku v spojení s krehkým, maslovým cestom si zamiluje celá rodina.

Tip: Na jednoduchý tekvicový koláč môžete použiť rôzne druhy tekvíc z vašej záhrady. Fantasticky bude chutiť tak hokkaido, ako aj maslová alebo špagetová tekvica.  

Ingrediencie

Na prípravu tekvicovej plnky budeme potrebovať:

  • 450 g ošúpanej tekvice nakrájanej na 2 cm kúsky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica melasy
  • 80 g hnedého cukru
  • 1 ČL mletej škorice + trocha navyše na servírovanie
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1/2 ČL mletých klinčekov
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL nového korenia
  • 400 ml smotany na šľahanie + šľahačka na servírovanie
  • 3 stredne veľké vajcia + 1 žĺtok navyše

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 225 g hladkej múky
  • 35 g práškového cukru, preosiateho
  • 125 g vychladeného masla, nakrájaného na kúsky
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice studenej vody

Prečítajte si aj: Tekvica na varenie vs. cuketa – aký je medzi nimi rozdiel?

Postup

Každý jednoduchý tekvicový koláč začína prípravou cesta. Postupujeme podľa nasledovných krokov:

  1. Múku s cukrom preosejeme do kuchynského robota alebo väčšej nádoby, v ktorej cesto vymiešame rukou. Pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a zapracujeme ho do suchých ingrediencií tak, aby pripomínali jemnú strúhanku. 
  2. Pridáme žĺtok a dve lyžice studenej vody. Miešame až kým sa cesto nespojí. Vypracujeme z neho hladkú guľu, zabalíme do plastovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

Po príprave krehkého cesta pokračujeme plnkou:

  1. Nakrájanú tekvicu rozložíme na plech vystretý papierom na pečenie, pokvapkáme medom, potom prikryjeme alobalom. Pečieme 30 až 40 minút na 200 °C do mäkka. Upečenú tekvicu preložíme do mixéra a rozmixujeme do hladka. Tekvicové pyré odložíme bokom, aby úplne vychladlo.
  2. Okrúhlu tortovú formu alebo formu na koláč vytrieme trochou masla alebo oleja. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm. Formu vystelieme cestom, prebytočnú časť odrežeme a necháme chladiť ďalších 30 minút.
  3. Rúru znížime na 180 °C. Cesto vo forme pečieme asi 20 minút, alebo kým nebude suché a zlatisté.
  4. Melasu, cukor, koreniny a smotanu vložíme do hrnca a privedieme tesne pod bod varu. Následne hrniec odstavíme z plameňa. Vajcia a extra žĺtok vyšľaháme metličkou, pridáme ich k smotanovej zmesi a jemne premiešame, aby sa prísady spojili. Na záver pridáme tekvicové pyré.
  5. Plnku vylejeme na upečené cesto a pečieme ešte 30 minút alebo do stuhnutia. Vychladíme, ozdobíme šľahačkou, poprášime škoricou a podávame.

Nutričné hodnoty

Korenistý tekvicový koláč chutí rovnako fantasticky, ako iné sladké dezerty. Vďaka veľkému podielu tekvicového pyré však obsahuje aj cenné vitamíny a minerály, ktoré v našom jedálničku nesmú chýbať. Jedna porcia má nasledovné nutričné hodnoty:

  • Energetická hodnota 1943 kj (464 cal)
  • Bielkoviny 6.5 g
  • Tuky 28.5 g
  • Nasýtené mastné kyseliny 16.9 g
  • Sacharidy 46.7 g
  • Cukry 20.8 g
  • Vláknina 1.8 g
  • Soľ 39 mg
  • Vápnik 60.9 mg
  • Horčík 31.7 mg
  • Draslík 262.6 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Zinok 1 mg
  • Fosfor 96.4 mg
  • Vitamín A 1300 μg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín B3 2.2 mg
  • Vitamín B9 106
  • Vitamín B12 0.2 μg
  • Vitamín D 0.5 μg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vitamín K 1.9 μg