Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Kapsaicín a účinky čili papričiek

Kapsaicín, áno či nie? Kapsaicín je látka, ktorá zabezpečuje štipľavosť čili papričiek a je pravdou, že nie každému konzumentovi ulahodí. Existujú však istí gastroexperti, ktorí vyhľadávajú túto látku v čo najväčšej koncentrácií a tak sa nevyhnú prudkej reakcií, ktorú kapsaicín spôsobuje na všetkých slizniciach a nie len v dutine ústnej. Vedci však hovoria aj o pozitívnych účinkoch kapsaicínu, ktorý má údajne napomáhať chudnutiu. Ako to teda je?

 

Kapsaicín - čo to je?

Mnohí gurmáni kapsaicín dobre poznajú. Medzi nás, laickú verejnosť, je tento pojem už menej známy. Kapsaicín je látka obsiahnutá v čili papričkách, ktorá vyvoláva silný pocit pálenia už pri veľmi malom množstve, pričom ide o hlavný alkaloid. A prečo je hlavnou súčasťou každej čili papričky? Vedci skúmali prítomnosť kapsaicínu v rôznych druhoch čili papričiek a zistili zaujímavý záver.

 

Hoci mala každá paprička aspoň minimum kapsaicínu, rozhodujúcou zložkou jeho prítomnosti bolo prostredie v ktorom rastlina žije. Ak sa zaujímate aspoň okrajovo o čili papričky iste viete, že na svete je niekoľko druhov počnúc od tých, ktoré preferujú suchú pôdu až po tie, s preferenciou humóznych substrátov. Práve vlhkosť, ktorá je pre určitý druh papričky prirodzená, rozhoduje o tom, koľko kapsaicínu paprička obsahuje.

 

Tento fakt slúži ako obranný mechanizmus pred všetkými cicavcami a bylinožravcami, keďže kapsaicín vyvolá silnú dráždivú reakciu akémukoľvek tkanivu, s ktorým príde do styku. Neplatí to len o prípadných predátoroch vo forme zvierat, či ľudí, ale slúži najmä ako obrana pred hubami. Huby sú organizmami, ktoré obľubujú vlhké a teplé prostredie, čo vysvetľuje zvýšený kapsaicín v rastlinách žijúcich v tomto prostredí.

 

Kapsaicín a jeho pozitívne účinky

 

Všetko zlé je na niečo dobré a o kapsaicíne to platí dvojnásobne. Hoci je táto diabolská látka skutočne len pre silné povahy, jej pozitívne účinky na zdravie nie sú zanedbateľné. Kapsaicín účinne pomáha pri trombóze, omrzlinách, podliatinách, pri alkoholizme, ale aj pri otrave potravinami, kedy dokáže zničiť určité baktérie spôsobujúce intoxikáciu.

 

Hoci kapsaicín spôsobuje dráždenie receptorov v ústnej dutine, ľudské telo je zaujímavým organizmom, ktoré si dokáže na pálivý pocit rýchlo zvyknúť. Stačí tréning a vnemové receptory budú voči páleniu stále viac a viac otupené.

 

Chudnutie vďaka čili papričkám

 

Pozitívnou vlastnosťou kapsaicínu, v určitých smeroch, je termogénna reakcia, ktorú v tele spúšťa. Navonok užívateľ čili papričiky zčervenie a jeho telo pohltia ‘’plamene’’. Tento pocit je vytváraný silným podráždením slizníc. Tento jav spomíname preto, pretože priamo súvisí s chudnutím. Počas tejto reakcie energetický výdaj tela rapídne stúpa, čo môže v určitej miere ovplyvniť proces chudnutia.

 

Vedci sú si vedomí tejto raritnej vlastnosti a z tohto vyšľachtili odrodu čili papričky, ktorej množstvo kapsaicínu je regulované takmer na nulu, pričom obsahujú kapsanoidy - molekuly, ktoré nereagujú s ústnou dutinou. Nájdete ich aj pod názvom CH 19 Sweet, avšak ich rozšírenie nie je celosvetové.

 

Ak chcete pocítiť chuť kapsaicínu na vlastnom jazyku, odporúčame nahliadnuť na e-shop, kde ponúkame široké množstvo pálivých čili papričiek s návodom na ich pestovanie.