Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Medvedí cesnak: Ako a kedy ho sadiť?

Prečo sadiť medvedí cesnak?

Už za chvíľu nás pri prechádzkach lesom na príchod jari upozorní typická vôňa medvedieho cesnaku. Je to jedna z prvých jarných rastlín a ide v podstate o korenie alebo trvácnu bylinku, ktorú možno nájsť v hojnom počte aj v prírode. Má kopijovité a lesklé listy a začiatkom mája kvitne drobnými bielymi kvetmi uloženými do guľatých súkvetí. Názov vraj táto rastlina dostala preto, že po zimnej hibernácii si na nej pochutnávajú aj medvede. Avšak nerastie na celom území Slovenska, preto si ju možno radi vypestujete aj vo svojej záhrade aby ste mali túto chutnú a zdravú pochúťku kedykoľvek po ruke.

 

Pestovať sa dá priamo v záhradnom záhone, ale aj v kvetináči. V tom prípade ho ale treba dostatočne tieniť a polievať.

 

Najčastejšie si ľudia medvedí cesnak v prírode pomýlia s listami konvalinky, ktorá je jedovatá. Nezabúdajte, že medvedí cesnak vonia a aj chutí ako cesnak, ak tomu tak nie je, pravdepodobne ste nenašli správnu rastlinu.

 

Účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je veľmi zdravý, ale tiež by sme to s ním nemali preháňať. Pri jeho konzumácii myslite na to, že medvedí cesnak je skôr korenie alebo bylinka, nie zelenina, preto si ho doprajte len v obmedzenom množstve, inak vám môže spôsobiť ťažký pocit na žalúdku alebo bolesť žlčníka.

 

Je antibakteriálny a antivirotický a tiež sa používa ako prírodné antibiotikum. Pomáha odhlieňovať organizmus a čistiť respiračný systém. Ďalej čistí pečeň a krv, močové ústrojenstvo a obličky. Má vysoký obsah vitamínu C, podporuje trávenie a vylučovanie. Znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak. Takisto urýchľuje a pomáha s hojením kožných rán. Upokojuje nervovú sústavu a pomáha zlepšiť spánok. Po dlhej zime ho preto radi vyhľadávajú nielen ľudia ale aj zvieratá v lese, pretože po dlhej zime pomáha detoxikovať celý organizmus.

 

Sadenie a množenie medvedieho cesnaku

Existujú dva spôsoby, ako medvedí cesnak vypestovať. Priamo zo semienka alebo z cibuľky. 

 

Kedy sa sadia semená medvedieho cesnaku?

 

Semienka medvedieho cesnaku je treba sadiť na jeseň, ideálne od septembra do novembra, aby semená prešli mrazom. Sadíme ich vždy po viacerých kusoch a do jednej jamky môžete zasadiť 10 až 20 semienok, asi 1 cm pod povrch zeminy. Je prospešné záhon so semienkami prikryť vrstvou lístia, presne tak, ako sa to deje prirodzene v lese. Úrodu však prvý rok ešte nebudete zbierať, preto, ak si chcete na listoch medvedieho cesnaku pochutiť už na prvú jar, vhodnejšie je sadiť cibuľky. Prvý rok po vysiatí semien si medvedí cesnak okrem štedrej zálievky nevyžaduje žiadne ďalšie zásahy.

 

Kedy sa sadia cibuľky medvedieho cesnaku?

 

Naopak cibuľky stačí sadiť na jar a z prvých lístkov sa budete tešiť už za pár týždňov. Cibuľky sadíme v trsoch, pokojne aj 10-20 kusov, asi 3 cm pod povrch zeme. Predtým môžete zastrihnúť korienky do asi 3cm dĺžky.

 

Medvedí cesnak potrebuje veľmi podobné živiny ako cesnak a cibuľa, preto ho vysaďte v záhrade na iné miesto, aby si vzájomne nekradli živiny.

 

Určite ste sa už niekedy prechádzali lesom, ktorý bol doslova zaplavený cesnakovou vôňou. To preto, že ak medvedí cesnak nájde vhodné podmienky, vie sa veľmi rýchlo a dobre rozmnožovať, preto si vo svojej záhrade dajte pozor na jeho premnoženie. 

 

Ideálna pôda pre pestovanie medvedieho cesnaku

Ideálna pôda pre medvedí cesnak je kyprá, vlhká, mierne kyslá a humózna. Vyhnúť sa treba hnojenej pôde a cesnak si okrem bohatej zálievky nevyžaduje ani ďalšie prihnojovanie. Listy možno zbierať až do momentu, keď raslitna začne kvitnúť, väčšinou v máji. Po odkvitnutí, listy zhnijú a urobia v lese alebo záhrade priestor pre iné rastliny. Pri sadení medvedieho cesnaku myslite na to, že jeho vôňa je skutočne cesnaková a budete ju cítiť široko-ďaleko. Na druhej strane, cesnak dokáže ochrániť aj stromy pred plesňami a hubami, preto preň zvoľte vzdialenejší kút záhrady, ideálne na severnej strane.

 

Aké ďalšie podmienky rastline zabezpečiť

Medvedí cesnak miluje lužné lesy, preto sa mu darí v tieni listnatých stromov a vo vlhkej pôde. Ak je vaša záhrada slnečná a skôr suchšia, medvedí cesnak pravdepodobne nevypestujete. Medvedí cesnak je v podstate nenáročná rastlina, nevyžaduje si žiadne zásahy a dokonca ani hnojenie, postačí jej dostatok vlahy. Ak ho vysadíte v črepníku, doprajte mu kvalitný substrát a dostatok vlahy a tieňa. 

 

Využitie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať čerstvý. Prípadne si z neho možno urobiť pesto, v ktorom sa vďaka oleju a soli zakonzervujú cenné látky a chuť a v chladničke vydrží aj niekoľko dní. Nasekaným medvedím cesnakom možno ozdobiť polievky, šaláty, ryby, syr, nátierky, zemiaky aj ryžu. Využitie má aj v prírodnej medicíne, kde sa z neho robia liečivé kvapky a tinktúry.

 

Recepty z medvedieho cesnaku

Na našom webe sme už uviedli niekoľko receptov na pesto z medvedieho cesnaku a tiež iné jedlá s použitím medvedieho cesnaku.

 

Okrem nich sa inšpirujte ešte nasledovnými tipmi:

 

Tinktúra z medvedieho cesnaku

 

Nasekané listy medvedieho cesnaku naložiť do tvrdého alkoholu nevýraznej chute a vône, v pomere 1:5. Po dvoch až troch týždňoch macerovania v sklenenej nádobe a na tmavom chladnom mieste, sa obsah cez sitko preleje do čistej sklenenej alebo keramickej nádoby. Tinktúru možno užívať pri nachladnutí alebo chrípke, alebo ako prevenciu. Tinktúra vydrží pri dobrom skladovaní aj 2 roky.

 

Zemiaková haruľa s bryndzou a medvedím cesnakom

 

- 6 stredne veľkých zemiakov

- 2 vajcia

- 200 g bryndze

- 2 PL hladkej múky

- 1 zväzok medvedieho cesnaku

- 1 zväzok jarnej cibuľky

- 1 téglik kyslej smotany

- podľa chuti soľ, mletá červená paprika, čierne korenie, majoránka

- trochu oleja na vymastenie zapekacej misy

 

Postup:

 

1. Zemiaky ošúpeme a postrúhame a vytlačíme z nich šťavu.

 

2. Postrúhané zemiaky vymiešame s celými vajíčkami, polovicou bryndze (100 g), nasekaným medvedím cesnakom a cibuľkami jarnej cibuľky (vňať odložíme na neskôr) a múkou. Cesto dochutíme soľou, korením a majoránom.

 

3. Stredne veľkú zapekaciu misu alebo plech natrieme olejom a navrstvíme do nej zemiakové cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 40 minút.

 

4. Medzitým si vymiešame bryndzový dresing zo zvyšnej bryndze (100 g), kyslej smotany, najemno nasekaných vňatiek jarnej cibuľky a pridáme čierne korenie a mletú papriku podľa chuti.

 

5. Upečenú haruľu nakrájame a na každý kúsok naservírujeme bryndzový dressing a ozdobíme lístkami čerstvej majoránky alebo cesnaku.

 

Skladovanie

Čerstvo natrhaný medvedí cesnak možno uložiť do chladničky, kde vám vydrží niekoľko dní. Ak listy natrháte aj so stonkami, môžete z nich vyrobiť kytičku a tú uchovať v pohári s vodou v chladničke.

 

Sušený medvedí cesnak nájdete v niektorých lekárňach a predajniach so zdravou stravou. Takto upravený list medvedieho cesnaku však stráca väčšinu svojich živín.

 

Naopak, mrazené listy si však zachovajú všetky cenné látky a vitamíny.

 

Niekoľko týždňov, dokonca mesiacov vám v chlade vydrží pesto, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu.

 

Kde kúpiť medvedí cesnak

Počas sezóny, to znamená od marca do mája, možno medvedí cesnak kúpiť na trhoch so zeleninou a ovocím a dokonca aj v niektorých supermarketoch alebo obchodoch so zdravou stravou. Ak bývate v blízkosti lužných lesov, najjednoduchšie je vyjsť do prírody a túto zdravú pochúťku si natrhať vlastnoručne. 

 

Či už si medvedí cesnak nazbierate pri prechádzke jarnou prírodou alebo si ho dopestujete doma, nebudete ľutovať, pretože osvieži váš jedálniček a navyše budete mať dobrý pocit, že ste urobili niečo prospešné pre svoje zdravie.