Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Skladovanie zeleniny a ovocia: Takto vám vydrží najdlhšie

Dozrievanie tohtoročnej úrody vrcholí. Z ovocia a zeleniny však nespotrebujeme všetko naraz. Preto je dobré, keď si časť z úrody odložíme na chladnejšie obdobie.

 

Skladovanie ovocia

Poznáme 4 druhy ovocia. Medzi kôstkové ovocie patria višne, broskyne, slivky, marhule a čerešne. Malvicami sú jablká, hrušky, granátove jablká, duly. Citrusovým ovocím sú citróny, pomaranče, grapefruity, mandarinky, pomelo a limetky. Do skupiny exotického ovocia sú zaradené napríklad ananásy, banány, kaki, liči, papája, či mango.

 

Jablká a hrušky je dobré skladovať mimo ostatného ovocia a zeleniny. Na skladovanie ovocia potrebujeme chladnejšiu miestnosť s konštantnou teplotou 4 - 6 °C a optimálnou vlhkosťou okolo 80 %. Ideálna je preto pivnica alebo komora. Úplne najlepšie urobíte, ak jablká rozložíte na drevené police alebo do debničiek, jablká stopkami hore, hrušky stopkami nadol.

 

Skladovanie zeleniny

Poznáme 8 druhov zeleniny. Najdôležitejším zástupcom skupiny hľuzovej zeleniny je zemiak. Do koreňovej zeleniny okrem iných patrí mrkva, petržlen, zeler, červená repa a reďkovka. Cibuľovou zeleninou je cibuľa, cesnak alebo pór. Listová zelenina nie je veľmi trvanlivá a vhodná na dlhodobé skladovanie. Ide o šalát, špenát, šťaveľ, čakanku a dokonca aj petržlenovú vňať. V kapustovej zelenine máme kapustu, kel, ružičkový kel, karfiol, brokolicu či kaleráb. Strukoviny sú fazuľa, hrach, šošovica, sója a bôb. Do ľuľkovitej zeleniny patria paradajky, paprika a baklažán. Tekvicovú zeleninu tvoria tekvica, uhorky, cuketa a patizóny.

 

Zeleninu (mrkvu, petržlen, paštrnák) skladujeme zahrabanú v piesku, prípadne ju môžeme naukladať do bedničky a jednotlivé vrstvy zeleniny pozakrývať novinami. Nemali by sme ale túto koreňovú zeleninu pomiešať, pretože vydrží rôzne dlho. Chybou pri skladovaní zeleniny je tiež, keď ju skladujeme spolu s benzínom, postrekmi, motorovým mazadlami. Zelenina vtedy absorbuje výpary, ktoré sú nášmu zdraviu škodlivé.

 

Pri skladovaní cibule odstránime vrchné znečistené suknice (obaly). Na ochranu cibule na nej nechávame 2 až 3 suknice.

 

Pri dodržaní optimálnej teploty –1 až 0 ° C a vzdušnej vlhkosti 65 % sú straty pri skladovaní cesnaku minimálne. Hlávky počas skladovania pravidelne kontrolujeme, plesnivé a spráchnivené likvidujeme.

 

Na skladovanie zemiakov sú vhodné zemiaky zdravé a roztriedené podľa zdravotného stavu a veľkosti. Na ľahšiu manipuláciu, prehľad a kontrolu počas skladovania je vhodné skladovať ich v debničkách.