Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Tajomstvá štepenia stromov

Ak túžite po kvalitných plodoch ovocných stromov a zároveň chcete stromy ochraňovať pred škodcami a chorobami, odporúčame vám využiť štepenie stromov. Každý správny pestovateľ stromovej výsadby veľmi dobre vie, že štepenie stromov neodmysliteľne patrí k určitým záhradným rituálom. Štepenie patrí k nepriamym spôsobom vegetatívneho rozmnožovania ovocných drevín. Pri štepení prenášame časť jednej rastliny na druhú rastlinu. Kombinujeme tak odrezok (vrúbeľ) z ušľachtilého stromu na podpník alebo konár ďalšieho ovocného stromu. Pomocou toho dokážeme zabezpečiť, že sa nám uchovajú a rozmnožia vlastnosti jednotlivých odrôd týchto ovocných stromov. V prípade, že by sme na rozmnožovanie použili semená, je pravdepodobné, že by sa nám nepodarilo zabezpečiť požadované vlastnosti. Veľkou výhodou je, že vďaka štepeniu ovocných stromov dokonca nie je potrebné sadiť nový strom a aj na tom staršom posilníte konkrétne odrody ovocia a aj celkovú imunitu stromu.

 

Ako prebieha štepenie?

Na štiepenie využívame mladé, zdravé stromy. Podpníky a vrúble musia byť kompatibilné, preto si treba dávať pozor na to, čo štepíme. Existuje veľké množstvo spôsobov, ako štepenie stromov prebieha. My vám priblížime dva z nich. Prvý sa využíva, ak sú podpník aj vrúbeľ rovnako široké. Vrúble by mali byť široké asi ako ceruzka, hladké a rovné. Využívame mladé drevo plné sily, ktoré bude dlhé asi 30 centimetrov. Ak už máte vrúbeľ aj podpník pripravení, môžete pristúpiť k rezu. Je dôležité obe časti zrezať rovnako dlhým šikmým rezom, aby k sebe priľahli. Následne spojené rezy k sebe pritisnite, čím ich spojíte, oviažte štepárskou páskou a okraje z oboch strán dôkladne zatrite štepárskym voskom.

 

Druhý spôsob je štepenie za kôru. Ten sa využíva, ak nie sú obe časti rovnako široké. Je predovšetkým potrebné mať stále vitálny podpník. Pri štepení za kôru sa odreže buď kmeň alebo konár. Následne sa opatrne odlúpi kôra, kam sa zasunie šikmo zrezaný vrúbeľ. Aby ste zvýšili pravdepodobnosť, že sa vám vrúbeľ uchytí, môžete takto zasunúť aj viacero konárikov.

 

Na čo netreba pri štepení zabúdať?

Pri štepení je základom využívať kvalitné a ostré špeciálne štepárske nože a kvalitný štepársky vosk. Nože by mali byť dôkladne čisté, aby sa do rezov nezaniesla infekcia. Platí všeobecná zásada, že štepársky nôž by sa mal využívať iba na štepenie a na nič iné. Pri štepení nám slúži aj vosk, ktorý nám pomôže zamedziť prísunu vzduchu do otvorených rán. Je preto dôležité zainvestovať do kvalitného výrobku.

 

Kedy je ten správny čas na štepenie?

Pri štepení musíme myslieť tiež na správne načasovanie. Vrúble sa odoberajú už počas zimy, kedy sú stromy vo vegetačnom pokoji. Najlepšie vrúble sú jednoročné výhony z južnej strany koruny. Tieto výhony majú dostatočnú zrelosť a potrebnú silu. Počas decembra alebo januára odoberieme zdravé letorasty, jednoročné, a uchováme ich vo vlhkom piesku pri teplote 2-6 stupňov. Odobraté vrúble môžete uchovať zabalené vo fólií aj v chladničke.

 

K samotnému štepeniu by malo dôjsť v jari, na prelome apríla a mája. Nie je bežný spôsob, že by dochádzalo k štepeniu ovocných stromov v lete. Môžete ho však praktizovať aj počas tohto obdobia, od polovice júla, až do jesene. Využíva sa práve vtedy, ak sa z rôznych príčin vrúble neuchytili počas jarného štepenia. Týka sa to najčastejšie štepenia čerešní a višní.

 

Tieto ovocné stromy sú vhodné na štepenie