Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Rastliny pre zdravie

Aloe vera
(Aloe vera barbadensis Miller) 
Aloe vera sa dá pestovať a zberať mnoho rokov aj v bežných bytových podmienkach. 
Po  3-4  rokoch  tvorí  oranžovočervené  kvety. 
Stanovisko  uprednostňuje  teplé,  v  lete  na južných terasách, v zime vnútri. Čím teplejšie tým lepšie avšak minimálne 10 ˚C, priame slnko len po 14-dňovej adaptačnej dobe.
Lepšie  je  polievať  ju  šetrne,  nenechať  stáť  vodu v kvetináči. Na priamom slnku zalievajte každé 3 dni alebo 6 dní, v zime (v dome) zalievať každých 10 dní. Hnojiť každé 3 týždne - zmiešať tekuté hnojivo pre zelené rastliny v krhle na polievanie, doplniť vodou a takto zalievať. Množstvo aplikácie je 
udaný na balení hnojiva.
Zberajte  najprv  staršie  (najväčšie)  listy,  je možné ich skladovať v chladničke.
Tip: môžete tiež odrezať aj menší 3 alebo 4 cm  špic  listu    a  zvyšok  nechať  na  rastline. 
Rana na rastline sa zacelí behom pár dní.
Aloe Vera nie je liek, ale rokmi overený liečivý prostriedok.
Pre vnútorné použitie: čistý Aloe vera gél: 2-3 krát denne užívať čajovú lyžičku čistého Aloe vera gélu. Aby bol chutnejší môže sa vmiešať  do jogurtu alebo do ovocnej šťavy. List skladovať v chladničke.
Aloe  vera  liečivý  nápoj:  300  g  listov  z Aloe vera  (odstrániť  hroty  z  listov),  4  polievkové lyžice  čistej  pálenky,  500  g  pravého  medu, všetky prísady pomiešať v mixéry, užívať 3x denne  15  minút  pred  jedlom  užiť  1  poliev. lyžičku, skladovať v chladničke.
Pre  vonkajšie  použitie:  oddeliť  kožu  z  Aloe vera,  odrezať  cca  2  cm  široký  kus  drene  a týmto potierať postihnuté miesto na tele. 
Gél schne rýchlo. Pri potieraní väčších miest na tele sa môžu napustiť náplaste alebo obklady Aloe vera gélom.
Tip:  kombinujte vnútorné aj vonkajšie použitie navzájom. Posilní proces účinku.
 
ĽULOK ’Pepino Gold’
(Solanum muricatum)
‘Pepino Gold‘ môžete vysadiť či už do črepníkov, visiacich nádob alebo voľne do záhrady.
Použite kvalitnú záhradnú pôdu a pravidelne hnojte. 
Plody sa vytvárajú z malých fialových kvetov a  majú  sladkú  chuť  po  cukrovom  melóne  s jemnou príchuťou hrušky. 
Po zbere sa rastlina zrezáva spätným rezom a  prezimuje  v  nepremŕzajúcej  svetlej  miestnosti,  zalievať  len  málo,    aby  nebola  pôda suchá.
 
VIŠŇA ANDY
(Physalis peruviana)
Višňa Andy sa vysádza voľne do dobrej pôdy od polovice mája na slnečné, chránené stanovisko. Rast je kríkovitý, vyrastá do výšky 1,5 m. Na m 2   sa vysádzajú 1 až 2 rastliny. Pred vysadením sa do zeme vmieša na m 2  asi 60 g mulčovacej zmesi. 8 týždňov po vysadení  sa pohnojí tekutým Bio-hnojivom. Nie je odolná voči mrazu! Jej vynikajúce plody sú bohaté na vitamíny  a  ich  sladko-kyslá  aróma  pripomína zmes ananásu a egreša.  Plody sa môžu konzumovať priamo z kríka alebo ich môžete použiť do marmelád a kompótov. 
Hneď,  ako  je  lampiónový  obal  vysušený  a plod vo vnútri je oranžový , sú zrelé na zber. 
Nedozreté plody sa nezberajú. Od vysadenia po zber prebehnú 3-4 mesiace. 
Ideálna  je  aj  na  pestovanie  v  črepníku.  K tomu potrebujeme 10 až 12 litrový črepník a slnečné stanovisko na balkóne alebo terase. 
Pred  prvými  mrazmi  rastlinu  premiestnime. 
Zrežeme  ju  cca  do  tretiny  z  celkovej  výšky spätným  rezom  a  umiestnime  ju  v  dome  pri teplote 5 - 10°C. 
 
MEDVEDÍ CESNAK
(Allium ursinum)
Medvedí cesnak je cibuľovina. Cibuľku zasielame  v  kontajneroch.  Presádza  sa  do  zeme alebo  do  črepníka.  Každú  jar  vyháňa  nové listy,  cca  koncom  apríla  kvitne  bielymi  kvetmi. Akonáhle  odkvitne,  vtiahne  sa  znovu  do zeme.
Bez  problémov  prezimuje  v  pôde,  rastie  samostatne  a  vyháňa  z  roka  na  rok  silnejšie listy.  Uprednostňuje  vlhké  stanovisko  v  tieni pod stromom alebo pri živom plote. V prírode rastie prevažne vo vlhkých listnatých lesoch. Pri výsadbe je dobré vmiešať do zeminy rohovité odrezky. Potom nie je potrebné ďalšie hnojenie. Inak je nenáročný na pestovanie a nepotrebuje žiadnu ďalšiu záhradnú opateru, samozrejme  okrem  zberu.  Pri  zbere  sa  listy odrežú ostrým nožom nad zemou. Ponechávajú  sa  minimálne  3  -  4  listy  na  rastline. 
Zvyšné listy sa pravidelne zbierajú. Nedáva len korenistý šmrnc jedlám, ale má aj úžasný liečivý a zdraviu podporujúci účinok. 
Jedlé sú nielen zozbierané listy, ale aj kvety, ktoré  sú  vhodné  aj  ako  ozdoba.  Cibule  sú spracovateľné ako jarné cibuľky.
 
MÄTA PODĽA ODRODY
(Mentha species)
Mäta s jemne ovocnou arómou je obohatením pre každú záhradu s korením. Listy sú vhodné na dekoráciu dezertov, tort alebo kokteilov. 
Vysaďte ju do dobrej zeme, pravidelne zberajte  a  hnojte  (cca  každých  6  týždňov),  tým bude rast rastliny pravidelný. Na jar sa môže zostrihať  spätným  rezom.  Najviac  sa  jej darí  na  slnečnom  stanovisku.  Je  viacročná, nenáročná na pestovanie a odolná voči zime. 
Jahodová  mäta  sa  môže  použiť  ako  „jedlá“ pokryvná rastlina. Rovnako môžete zberať jej listy aj vysadenej v závesnej nádobe. 
 
Goji
(Lycium)
Bobule Goji je liečivá rastlina pochádzajúca z Číny,  ktorá  je  súčasťou  čínskej  kuchyne.  Je robustná, viacročná rastlina dosahujúca výšku až 2 metre. Goji je odolná voči mrazom do -25  °C  a  je  nenáročná  na  pestovanie.    Potrebuje  slnečné  až  polotienisté  stanovisko  a dobrú záhradnú pôdu. Pozor na trvalé zamokrenie.
Čas kvitnutia je od júna po august, plody dozrievajú  od  septembra  do  októbra.  Zber  je možný  v  2.  roku  po  vysadení.  Bobule  Goji  obsahujú  množstvo  vitamínov,  aminokyselín,  stopových  minerálov.  Vlastnosti  ako mladosť, krása, energia, sila, či vytrvalosť sú pre  ne  príznačné.  Okrem  toho  slúžia  aj  ako afrodiziakum, čím sa stali svetovo uznávané. 
Vysušené bobule sa konzumujú väčšinou surové a chutia ako zmes čerešní a brusníc. 10 g denne zmiešaných s müsli povzbudí Vaše zdravie. Používa sa do šalátov, ako náhrada hrozienok, alebo ako snack. Rastlinu  zasaďte  (najlepšie  je  hnojiť  ju  trochou organického hnojiva) a dobre zalievajte. 
Ak vetvy presahujú 60 cm, odstrihnite špice, tým docielite rozvetvenie a zahustenie rastliny. V ďalšom roku zostrihať pokiaľ nezostane 6 hlavných výhonov. Po 3. roku sa už rastlina nezostriháva. Postačí , ak na jeseň odstránite mŕtve vetvy.
 
Indiánsky banán ’Paw-Paw’ 
(Asimina triloba)
Jedlé  plody  vážia  cca  300  g  a  sú  dlhé  asi 10  cm.  Žltkasto-biela  dužina  má  osviežujúcu exotickú chuť. Na zimu zhadzuje listy a je odolný voči krátkodobým mrazom do - 20°C. Veľmi  pomaly  rastúca  rastlina,  preto  nie  je nutný takmer žiadny rez. Konečná výška voľne vysadenej rastliny je cca 4 - 6 m. 
V nádobe dosiahne len polovicu výšky, nutné pravidelné hnojenie. Doba kvitnutia: apríl/máj.  
V prvých rokoch si vyžaduje polotienisté stanovisko, neskôr sa mu naopak darí na priamom  slnku.  Pôdu  udržujte  stále  vlhkú.  Prezimovanie  je  rovnaké  ako  pri  črepníkových rastlinách. 
 
Jiaogulan
(Gynostemma pentaphyllum)
Bylina nesmrteľnosti! Patrí  k  najdôležitejším  liečivým  rastlinám čínskej  medicíny.  Rastlina  Jiaogulan  je popínavá rastlina (výška do 1,5 metra), ktorá 
dosahuje  pozoruhodnú  výšku  aj  v  kvetináči.  Použite kvalitnú záhradnú zem. Jiaogulan je pevne  rastúca,  viacročná  rastlina,  potrebuje pravidelné  hnojenie.  Je  odolná  do  mrazov -15°C, pestovať sa môže ako vysadená voľne alebo ako  izbová rastlina, znesie slnko ja polotieň. 
Voľne  vysadenej  v  záhrade  na  zimu  odumierajú  nadzemné  výhony,  na  jar  však  vyháňa  z  podzemku  nové  výhonky.  Vo  vnútri vyháňa počas celého roka.  
Jiaogulan čaj si spravíte z čerstvo natrhaných listov alebo z vysušených listov.  Listy sa lúhujú min. 3 minúty.  Čaj má jemne sladkú chuť pripomínajúcu  šťavu  zo  sladkého  drievka. Mladé, chrumkavé špice výhonov sa používajú ako exotické  obohatenie do šalátov.
 
Kaki
(Diospyros kaki)
Obľúbené ovocie gréckych bohov! 
Diospyros znamená „hruška bohov“. U nás rastie v skôr zmiešanej oblasti, tzn. kde rastie  vinič  a  broskyne,  tam  sa  darí  aj  stromu Kaki. Je odolná  voči mrazom do - 15°C a krátkodobým mrazom do - 20°C. Môže sa pestovať aj ako črepníková rastlina. Na pôdu nemá žiadne mimoriadne nároky. Plody ťažké až do 500 gramov sa zberajú až vtedy, keď stromu  opadá  lístie.  Chuť  plodov  pripomína hrušku a marhuľu a s pribúdajúcou zrelosťou 
stráca  drevnatý  tón.  Vysokým  obsahom  beta-karoténu sú plody veľmi vzácne pre Vaše zdravie. V ázijských krajinách sa jeho plodom pripisujú  rôzne  liečebné  účinky.  Pomáha  pri činnosti žalúdka aj pri hnačkách. Nezrelé plody znižujú teplotu a krvný tlak.
 
CESNAKOVÁ TRÁVA
(Tulbaghia violacea)
Cesnaková  aróma  bez  nepríjemného  zápachu. Podobne ako pri cesnaku, je veľmi zdravá a s nezameniteľnou chuťou.  
Dáva  korenistý  šmrnc  mäsitým  a  cestovinovým  jedlám,  omáčkam  a  pastám  prípadne nadrobno pokrájaný sa používa ako pažítka. 
Zber  je  možný  celoročne.  Jednoducho  sa odreže steblo cesnakovej trávy pri koreni.
Pri  zmrazovaní  je  dobré  steblá  narezať  na malé  kúsky  a  uzavrieť  ich  vo  fóliovom  vrecku. Neskôr pri korenení sa časť zmrazenej cesnakovej trávy naseká pomocou noža. Je  viacročná, ale nie odolná voči mrazom. Preto je  dobré  umiestniť  ju  v  lete  vonku  a  v  zime vnútri. Rastie na slnečných až tienistých stanovištiach.
Cesnaková tráva - olej: 150 g cesnakovej trávy (drobno nakrájaná) vložiť do 0,75 l olivového oleja. Ideálne pre každodenné varenie a pečenie.
 
Schizandra
(Schisandra chinensis)
Pochádza  z  Číny,  kde  počas  stáročia  patrí medzi najdôležitejšie liečivé rastliny, zaručujúce obnovu síl. Hovorí sa jej ovocie „piatich chutí“- sladké, kyslé, slané, horké a štipľavé! 
Z vysušených listov a ovocia sa pripravuje čaj. Z čerstvých plodov sa pripravujú marmelády.
Schizandra  je  viacročná,  popínavá  rastlina odolná voči mrazom, s bielo-ružovými kvetmi a  s  atraktívnym  jesenným  sfarbením.  Môže dorásť  do  výšky  až  5  metrov,  zhadzuje  lístie. Obľubuje polotienisté stanovisko a dobrú záhradnú pôdu. Plody sú strapcovité, vyzerajú ako pekné, veľké ríbezle. Zber začína od septembra do októbra.
Schizandra má tieto pozitívne účinky: zvyšuje psychickú a fyzickú činnosť, posilňuje srdcovú  činnosť,  znižuje  únavu,  priaznivo  pôsobí na  dýchacie  centrum,  priaznivo  účinkuje  pri diabetes,  znižuje  obsah  cukru  v  krvi,  chráni proti infekciám, v klinickom využití sa preparáty osvedčili proti depresiám.
 
BAZALKA KRÍKOVÁ
(Ocimum kiliman. basilicum)
Patrí  k  najobľúbenejším  koreninovým bylinkám  s  množstvo  fialových  kvietkov! 
Veľmi  robustná,  pevne  rastúca  rastlina. Aby nestratila svoju arómu, do jedál ju používajte čerstvo natrhanú. Kvety a listy sa môžu použiť napr. do mäsových alebo rybacích jedál alebo do šalátov, či zeleniny. 
Bazalka  kríková  uprednostňuje  teplé  stanovisko  s piesčitou pôdou bohatou na humus ako aj dostatočnú zálievku. Nie je odolná voči mrazom, preto je dobré vysadiť ju do väčšieho kvetináča, aby mohla byť v lete vonku a v zime vnútri. Hnojte pravidelne (cca každé 4 -  6 týždňov) tekutým hnojivom.
 
Sugar Baby
(Stevia rebaudiana)
Nazývaná  aj  ako  sladká  bylina,  sladký  list alebo medová bylina. Rastlina, ktorej listy sú sladšie  ako  cukor,  je  prakticky  bez  kalórií  a neškodná na zuby. Stevia je po stáročia známa rastlina, ktorá je označovaná ako prírodný cukor, jej obsiahnuté látky sa používali v Ázii predovšetkým ako náhradné sladidlo.
’Sugar  Baby’  je  viacročný,  vetrom  opelivý druh rastliny, ktorý nie je odolný voči mrazom, pred prvými mrazmi sa musí premiestniť dovnútra. Ideálne je slnečné až polotienisté stanovisko  a  dobrá  záhradná  zemina.  Dorastá do výšky ½ metra. V lete potrebuje veľa vody ( nie však trvalé zamokrenie), v zime zalievať len keď začnú listy ovísať, pravidelne hnojiť. 
Najmenej každé 3 týždne by mala byť rastlina oberaná. Pritom sa však otrhávajú nielen listy, ale aj celé výhonky, ako napr. končeky výhonov.
Listy  narežte  nadrobno,  len  tak  vynikne  jej pravá, sladká chuť. Na jednu šálku čaju potrebujete niekoľko lístkov, či už čerstvo natrhaných alebo vysušených. Pravdaže, použiť môžete aj rozdrvené lístky  ¼ čajovej lyžičky na jednu šálku. 
 
BANÁNY ODOLNÉ VOČI MRAZU
(Musa basjoo)
Tieto banány rastú rovnako aj v našej klíme. Rastlinu  vysaďte  na  slnečné  miesto  s  dobrou,  kyprou  pôdou.  Do  zeminy  sa  môže  pri zasypávaní vmiešať pomaly rozpustné, dlhodobo pôsobiace hnojivo. Od mája po október rastlinu  pravidelne  hnojte.  Akonáhle  teplota klesne pod 3°C, rastline zožltnú a odumierajú listy,  banánovník  sa  ukladá  na  „  zimný  spánok“ . Od - 15°C sa musí pník banánovníka zabaliť do jutového vreca. Na jar, podľa priebehu  počasia,  sa  s  postupným  otepľovaním pôdy kryt odstráni a banánovník začne opäť rýchlo nanovo vyháňať. Počas jedného vege-
tačného  obdobia  dokáže  rastlina  dosiahnuť výšku 4 metre.
 
FIGY 
(Ficus carica)
Dosahuje výšku do 8 metrov. Listy sú do 30 cm dlhé a pevné. Kvety sa tvoria v pazuchách listov. Figovníku a darí na južnej strane, proti vetru chránenom a slnečnom stanovisku, pred domom na dostatočne veľkom mieste pre rast koruny. Po prvých mrazoch fige opadajú listy a dozrejú posledné plody. Vysadené v nádobe ich prezimujeme na chladnom a tmavom mieste s teplotou 5 - 8°C. Zalievajte len málo, nesmú  však  vyschnúť.  Na  jar  dlhé  výhony 
starostlivo skrátime. Rastlinu potom postupne zvykáme na svetlo a až po mrazoch znovu vynesieme von. Pri vysadených figách v záhrade dlhé výhony starostlivo na jar skrátime a výhony poškodené mrazmi odstránime. 
 
Brahmi
(Bacopa monnieri)
Podporte  svoju  myseľ!  Táto  rastlina  sa  vo veľkom  používa  pri  ayurvédskej  medicíne. 
Pôsobí  predovšetkým  na  podporu  krátkodobej    a  dlhodobej  pamäte,  rovnako  aj  na zvýšenie výkonu schopnosti myslenia. 
Brahmi je poliehavá, viacročná rastlina. Nie je odolná voči mrazom a dosahuje výšku cca 15 cm. Hladké listy oválneho tvaru sa používajú, či už vysušené alebo čerstvé, na prípravu čaju.  Uprednostňuje  slnečné  až  polotienisté stanovisko  a  vlhkú  pôdu  bohatú  na  živiny. 
Obzvlášť  vhodným stanoviskom je parapetná doska, pod ktorou je radiátor. Počas teplých dní  môžete  Brahmi  vyniesť  von  do  záhrady. 
Na prezimovanie zvoľte teplú a svetlú miestnosť. Dobre ho zavlažujte počas celého roka.
 
Rakytník
(Hippophae rhamnoides)
Vysádzajú sa vždy samičie a samčie rastliny spolu (1 samčia postačuje na 5 samičích rastlín). Pre pravidelné a vysoké výnosy vysaďte aspoň  2  samičie  a  1  samčiu  rastlinu.  Plody sa tvoria na samičích rastlinách. Doba výsadby je od marca do júna a od septembra do novembra. Rastie v každej dobrej záhradnej pôde. Pri výsadbe ich dôkladne zalejte. Patrí medzi rastliny odolné voči suchu, preto nepotrebuje veľa vody ani prihnojovanie. Iba prvý rok  po  vysadení  použite  hnojivo  z  rohovej múčky. Neskôr postačuje pridanie kompostu každé 2 roky. 
Dosahuje výšku do 3 metrov. Samičie výhony po zbere každé dva roky v neskorej zime zostrihneme spätným rezom nakrátko. Podľa potreby  kríky  presvetľujeme.  Samčiu  rastlinu každé 3 - 4 roky zrezať spätným rezom približne na polovicu výšky. Rakytník je mrazuodolná rastlina. V 1. roku ju môžete prikryť čečinou. Spon rastlín: cca 1,5 - 2 metre.
Bobule sa používajú na prípravu štiav a marmelád. 

Citrusy
(Citrus)
V našich podmienkach sa citrusy pestujú ako črepníkové rastliny. V lete ich vynesieme von, obľubujú  slnečné    (privykať  na  slnko  si  musia  postupne)  miesta,  chránené  proti  vetru. Zalievať  len  málo,  pretečenú  vodu  zo  spodnej nádoby vylejte, pretože neznášajú trvalé zamokrenie. Akonáhle listy začnú žltnúť, je to dôkaz prelievania rastliny. Voda na zalievania má byť vlažná. 
Od  konca  mája  do  augusta  ich  pravidelne hnojte 1x do týždňa, pretože citrusy potrebujú veľmi veľa živín. 
Miesto na prezimovanie má byť veľmi svetlé. 
Zálievka má byť len mierna, aby korene nezačali hniť a s hnojením počas zimy skončíme. pokiaľ začnú listy opadávať, je to znovu znak  prelievania  rastliny.  Pred  opätovným vynesením rastliny po mrazoch sa môžu výhony, ktoré sú rušivé alebo veľmi zasahujú do koruny, odstrániť. Vďaka skráteniu výhonov je rastlina hustejšia a kompaktnejšia.
 
PAPRIKOVÁ UHORKA - INKA
(Cyclanthera pedata) 
Už  pôvodný  peruánsky  obyvatelia  používali  uhorku - Inka ako zeleninu. 
Použitie:  plody  uhorky  -  Inka  pomáhajú  pri znížení  cholesterolu  a  krvného  tlaku  a  majú pomáhať pri chudnutí. Okrem toho obsahujú antioxidačné flavonoidy a posilňujú imunitu. Môžu sa konzumovať surové ako uhorky alebo pečené. Pri pečení sa odstráni stred so semienkami  a  nahradí  sa  rôznymi  prísadami  ako napr. syrom alebo zmesou z mletého mäsa. 
V Peru kvôli jej liečivým účinkom pripravovala šťava z pasírovaných plodov. 
Starostlivosť: rastlina je jednoročná a obľubuje slnko, potrebuje pomocnú konštrukciu. Najlepšie sa jej darí na chránenom, juhozápadnom mieste. Od konca júla začína prvá úroda, ktorá trvá až po mrazy.
 
SLADKÝ ZEMIAK
(Ipomea batata)
Sladký zemiak nie je zemiak, ale hľuza. Chuť je, ako sám názov hovorí, sladká s príchuťou karotky. 
Okrem toho jeho použitie je skutočne rôznorodé. Či už dusiť, variť, piecť alebo grilovať -  chuť je jednoducho fantastická! K tomu neobsahuje žiadny tuk, len vysokokvalitné sacharidy. Táto odroda je mimoriadne úrodná, pretože z jednej rastliny získate až štyri kilogramy sladkých  zemiakov.  Sladké  zemiaky  chutia rovnako dobre v polievka ako aj k sobotnému grilovaniu. Fantázii sa nekladú žiadne medze. 
Tip:  Sladké  zemiaky  sú  bohaté  na  živiny  a nestrácajú ich ani pri varení v šupke.
Sladký zemiak je jednoročná rastlina a obľubujú slnko. Dbajte na rovnomerné zamokrenie pôdy. Potreba vody je kvôli veľkým, jemným listom  vysoká. Hľuzy  v  pôde    však  neznesú trvalé zamokrenie, inak zhnijú.  V septembri / októbri, ešte pred mrazmi, sa rastlina vyberie zo zeme a oberie sa úroda.
 
STROMOVÁ RAJČINA - TAmarillo
(Cyphomandra betacea, Syn. Solanum betaceum)
S  rajčinami  nemajú  žiadne  botanické  príbuzenstvo,  aj  keď  obe  patria  do  čeľade  ľuľkovitých. Chuť Tamarillo je ľahko sladko-kyslá, chuť jemne pripomína rajčiny. 
Plody sa môžu konzumovať surové alebo varené. Horkú šupku predtým odstráňte. 
Použiť sa môže do pikantných šalátov, dusiť podobne ako u rajčiakov a ako príloha k jedlám z rýb a mäsa.  Zo stromových rajčín sa pripravujú nátierky na chleba, rôzne múčniky, marmeláda alebo Chutney omáčky. 
Tamarillo je krík veľký od 2 - 3 metrov. Kmienok je  husto  zarastení.  Listy  sú  dlhé  asi  40  cm. 
Plody sú podlhovasté, asi 10 cm dlhé, občas pozdĺžne pruhované. Farba je spočiatku žltá až oranžová, neskôr červená až fialová. 
Stromová  rajčina  potrebuje  ílovitú  úrodnú pôdu,  dostatok  slnka  a  proti  vetru  chránené miesto. Druhý rok po vysadení vytvára prvé plody.  Pretože  nie  je  odolná  voči  mrazom, pestuje sa u nás v nádobe. Na prezimovanie postačuje 5°C. Mladé rastliny môžu prezimovať aj pri izbovej teplote.
 
Baza, hrozienkový krík a arónia
sa ošetrujú rovnako ako  okrasné kríky.