Predaj sortimentu z jesennej ponuky je ukončený!
Novú ponuku pre sezónu jar 2023 tu nájdete od prvej polovice januára.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ako sadiť cibuľu - od A po Z

Cibuľa neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Tomu, aby sa dostala na tanier, však predchádza správny spôsob sadenia. Prinášame vám niekoľko praktických rád o pestovaní tejto zeleniny, ktoré ocenia nielen začínajúci pestovatelia.

Aké odrody cibule poznáme?

Hlavné druhy cibule, ktoré sa v našich končinách bežne pestujú, sú:

  • žltá cibuľa
  • biela cibuľa
  • červená cibuľa
  • jarná cibuľka
  • šalotka
  • perlovka

Líšia sa svojou farbou, veľkosťou, chuťou i obsahom zdraviu prospešných látok. Jednotlivých odrôd poznáme viac než 30. Záhradkári uprednostňujú predovšetkým tie, ktoré sú odolné proti niektorým chorobám. 

Zo skorých odrôd na letný zber sem patria najmä hybridné odrody Alba Regina, Aldato a Brenda. Z nehybridných sú to predovšetkým Alica, Argenta, Aroma a Banko, z červených odrôd Karmen a Long Red Florence. Z bielych je populárna Ala, Albion F1 či Argenta. Typickou odrodou na výrobu sadzačky je Štutgartská, Jetset F1 a Centurion F1.

Ako sadiť cibuľu?

Cibuľa je dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára malú cibuľku – sadzačku ako zásobný orgán. Z nej v nasledujúcom roku vyrastie nielen veľká cibuľa, ale aj kvety a semená.

Cibuľu teda môžeme pestovať buď zo semena, alebo priamo zo sadzačky. Oba postupy majú svoje výhody. Sadením zo sadzačky získame úrodu skôr, no cibuľu dopestovanú zo semena môžeme dlhšie skladovať, pretože je veľmi trvanlivá.

Cibuľu sadzačku vysádzame do prekyprenej pôdy korienkami smerom dole. Nevkladáme ich príliš hlboko do zeme, vrcholky sadzačky po zahrabaní môže trochu vytŕčať. Vzdialenosť medzi jednotlivými cibuľkami by mala byť aspoň 5 cm. Jednotlivé riadky by mali byť od seba aspoň 25 cm.

Cibuľu zo semena vysievame do riadkov vzdialených 20 až 25 centimetrov. Hĺbka riadkov by mala byť 2 až 3 centimetre. Po tom, čo sa objavia 3 až 4 listy, rastliny pretriedime. Vzdialenosť medzi nimi by mala byť asi 5 cm, pričom je vhodné pôdu pravidelne kypriť.

Ak si chcete doma vypestovať okrem cibule aj cesnak, prečítajte si náš návod na sadenie cesnaku. Zaujímať vás môžu aj tipy, ako si doma vypestovať medvedí cesnak

Pôda

Rastline sa najlepšie darí na ľahších piesčito-hlinitých pôdach, ktoré sú zásobené živinami, dostatočne vlhké a majú pH 6,5 až 7,5. Naopak nevhodné sú príliš ťažké ílovité pôdy.

Miesto

Pre cibuľu sú dôležité sú otvorené polohy, kde sa hýbe vzduch. Na uzavretých miestach cibuľa často trpí plesňovými ochoreniami. Na jedno miesto vysádzame cibuľu (a podobné rastliny) iba každé 3 roky, nie častejšie.

Cibuľu nie je vhodné sadiť blízko kalerábu, hrachu a fazule. Ideálnym spoločníkom bude mrkva, uhorky, kôpor a hlávkový šalát. V našom predchádzajúcom článku si môžete prečítať viac o tom, ktoré rastliny sa navzájom znášajú

Svetlo

Cibuľa potrebuje dostatočný prístup slnečného svetla. Ak jej doprajete slnkom zaliate pole alebo teplejšiu časť záhrady, odmení sa vám sladšou chuťou.

Zalievanie

Cibuľa, podobne ako cesnak, nepotrebuje príliš vlhkú pôdu. Zálievka sa odporúča len v období sucha, v čase tvorby cibúľ až do začiatku ich dozrievania. Nepolievame tesne pred zberom. 

Sadenie cibule na jar

Väčšina záhradkárov volí jarné sadenie, a to platí pri sadení cibule sadzačky aj tej zo semena. Semienka cibule môžete vysievať už koncom februára, najneskôr v prvej polovici apríla. Jarné sadenie cibule sadzačky sa odporúča koncom marca až začiatkom apríla, kedy už nehrozia silné mrazy.

Sadenie cibule na jeseň

Na jesenné sadenie sú vhodné ozimné odrody cibule. Vykonávame ho tesne pred príchodom prvých mrazov. Je lepšie, ak osivo vyklíči až na jar, aby vzídené rastliny nezničili prvé holomrazy. Počas zimných mesiacov je cibuľu dobré prikryť vetvičkami, vrstvou rašeliny alebo popadaným lístím. Zlepšíte termoreguláciu v pôde a cibuľa nevymrzne. 

Ako rozmnožovať cibuľu?

Doma pestovanú cibuľu môžeme rozmnožiť semenami. Keď si všimneme z cibule vyháňať stonky kvetov, je jasné, že začal proces kvitnutia a tvorby semien. Podzemná časť v tomto období prestáva rásť. Kvety môžeme nechať vyzrieť a semená si odložiť na výsadbu v budúcej sezóne.

Kedy zbierať cibuľu?

Rovnako ako cesnak aj cibuľa vám naznačí, kedy je ten správny čas na jej zber. Vňať začne postupne zasychať, poliehať a postupne žltnúť. Úrodu zbierame až keď je vňať poľahnutá, ale ešte zelená a kŕčik je šťavnatý.

Úrodu cibule je najlepšie zberať ručne, chytiť za vňať a vytiahnuť. V prípade suchého a slnečného počasia ju necháme na záhone 7-10 dní, aby sa presušila. Až potom odstránime vňať, cibuľu očistíme a pripravíme na uskladnenie. Ak je počasie daždivé, necháme úrodu preschnúť v dobre vetranom a suchom prostredí.

Ako hnojiť cibuľu?

Cibuľu je vhodné hnojiť v troch cykloch. Prvýkrát hnojíme vtedy, keď má rastlina dva listy. Druhé hnojenie by malo prebehnúť dva týždne po prvom. Posledný raz hnojíme cibuľu koncom júna. Na hnojenie volíme najlepšie starší hnoj a vyhýbajte sa chloridu draselnému, ktorý by cibuľu mohol spáliť. Veľkosť a silu cibule najlepšie podporí fosfor.

Skladovanie cibule

Cibuľu skladujeme na suchom a chladnom mieste, ktoré je chránené pred mrazom. Ak je vňať dobre usušená, môžeme ju použiť na viazanie cibule do zväzkov. Na uskladnenie cibule bez vňate volíme drevenú debničku vystlanú novinovým papierom. 

Správne prezimovanie cibule

Na dlhodobé skladovanie dávame prednosť cibuli vypestovanej zo semena. Najlepšie je uskladniť ju pri teplote len niekoľko stupňov nad nulou v priestore bez väčších tepelných rozdielov, napríklad v pivnici.

Z úrody vytriedime všetky poškodené cibule, ktoré nie sú v žiadnom prípade vhodné na dlhšie skladovanie. Počas zimy je vhodné jednotlivé kusy niekoľkokrát prezrieť a včas odstrániť všetky pučiace i hnijúce cibule. 

Choroby a škodcovia cibule

Najobávanejšou a taktiež najškodlivejšou chorobou cibule je pleseň cibuľová, často tiež podľa svojho pôvodcu nazývaná peronospóra cibule. Šírenie choroby podporuje vysoká vzdušná vlhkosť a priamosť voľnej vody na rastlinách. 

Druhou nepríjemnou chorobou je antraknóza cibule. Infekcia rastlín sa prejavuje počas rastu, no najväčšie škody si často všimneme až v skladovacom priestore.  Ak je počasie vlhké, môžeme počítať so silným výskytom tejto hniloby. 

Zo škodcov, ktoré môžu spôsobovať škody na cibuli, môžeme v niektorých oblastiach stretnúť kvetárku cibuľovú. Larvy tejto nápadnej muchy vyžierajú pletivá cibúľ. Na úrode sa môže vyskytnúť aj háďatko zhubné alebo molička cesnaková, proti ktorým sa môžeme brániť správnym postupom sadenia, odstraňovaním poškodených rastlín aj chemickou ochranou.

Aké vitamíny obsahuje cibuľa?

Cibuľa obsahuje veľa látok užitočných pre zdravie človeka. Má vysoký obsah kyseliny listovej i vitamínu C, je veľmi bohatá na železo aj zinok. Nájdeme v nej tiež vitamíny B skupiny, vitamín E a biotín.

Rastlina obsahuje kyselinu citrónovú a jablčnú, inulín polysacharid, tuky, fytoncídy (rastlinné antibiotiká) a éterický olej s disulfidom, ktorý poskytuje charakteristickú štipľavú arómu.

Vďaka svojmu zloženiu cibuľa pomáha predchádzať infekciám, dezinfikuje nos, ústa a hltan, posilňuje imunitný systém, pomáha proti kašľu, chrípke i prechladnutiu. Posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí na zdravie cievneho systému.

Recepty z cibule

Cibuľa výborne funguje ako základ polievok, dusených i pečených jedál. Okrem toho, že dodáva jedlu chuť, je plná zdraviu prospešných látok. Máte doma bohatú úrodu a premýšľate, ako cibuľu využiť? Inšpirujte sa našimi receptami.

Cibuľový čaj pri kašli a nachladnutí

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 4 väčšie cibule
  • 1 l vody
  • med podľa chuti

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Vložíme do hrnca so studenou vodou a privedieme k varu. Varíme asi 10 minút a potom necháme ďalších 10 minút odstáť. Čaj pijeme precedený po malých dúškoch.

Rovnako ako cibuľový sirup, aj cibuľový čaj je veľmi účinný pri nachladnutí. Známy je však aj svojou výraznou, pre mnohých nepríjemnou chuťou. Nezabudnite si ho preto osladiť medom. 

Cibuľový koláč

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 400 g lístkového cesta
  • 500 g cibule, najemno nakrájanej
  • 3 PL oleja
  • 2 PL tymianu
  • 3 vajcia
  • 1 tvaroh
  • 100 g tvrdého syra, nastrúhaného
  • 200 g údeného mäsa
  • soľ a korenie podľa chuti
  • trocha pažítky

Postup:

Cesto rozvaľkáme do kruhového tvaru a vyložte ním koláčovú formu. Cibuľu opečieme na oleji do zlatista. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Ďalej dusíme asi 15 minút. Zmiešame vajcia s tvarohom, polovicou syra, údeným a trochou korenia. Pridáme dusenú cibuľu. Hotovou zmesou naplníme korpus. Nakoniec koláč posypeme zvyšným syrom a pečieme zhruba štyridsať minút. Koláč podávame za studena posypaný čerstvou pažítkou.

Cibuľový džem s medom a pivom

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 1 kg cibuľa
  • 1 PL olivový olej
  • 125 ml med
  • 125 ml jablčný ocot
  • 125 ml pivo
  • 1 ČL soľ
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie

Postup:

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Do hrnca alebo na panvicu dáme olivový olej, na ktorom opečieme cibuľu do zlatista. Pridáme med, jablčný ocot a pivo. Premiešame a necháme zredukovať na minimum. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Premiešame a krátko prehrejeme. Horúcim džemom plníme menšie zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme viečkom. Naplnené poháre zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť.