Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Ďumbier lekársky – zdravý koreň z prírody

Ďumbier lekársky je najznámejší zastupiteľ čeľade ďumbierovité. Túto rastlinu ste možno nikdy nevideli, no jej podzemok – zázvor alebo ďumbier – určite poznáte. Už tisíce rokov sa používa na liečebné účely aj ako korenina pri príprave jedál. 

 

Ďumbier lekársky

Zázvor, ďumbier lekársky alebo Zingiber officinale pochádza z prímorskej juhovýchodnej Ázie. Táto bylinná trvalka dorastá až do výšky 1 metra. Má úzke čepeľové listy, kvety majú svetlo žlté lístky s fialovými okrajmi. Vyrastajú ako samostatné výhonky priamo z podzemku.

 

Podzemok je hlavnou úžitkovou časťou rastliny. Je to hrubá podzemná stonka, z ktorej vyrastajú korene, výhonky listov i kvetov. Je aromatická, štipľavá a má typickú korenistú chuť. Často sa nesprávne označuje ako koreň ďumbiera. 

 

Textúra zázvorových podzemkov je pevná, uzlovitá a drsná. V závislosti od odrody môže byť dužina žltá, biela alebo červená. Šupka je krémovej až svetlohnedej farby a môže byť hrubá alebo tenká, v závislosti od zrelosti rastliny pri zbere.

 

Hlavnými aktívnymi zložkami zázvoru sú gingeroly, ktoré sú zodpovedné za jeho výraznú vôňu a chuť. Gingeroly sú silné protizápalové zlúčeniny, ktoré sa tradične používajú na široké spektrum medicínskych účelov.

 

Rastlina ďumbiera lekárskeho je blízko príbuzná kurkume či kardamónu. Podobné sú i rody Asarum a Hexastylis. Majú zázvorovú chuť, preto sa často nazývajú divoký zázvor. 

 

Ďumbier je jedným z prvých korenín, ktoré boli vyvezené z Ázie a dorazili až do Európy. S veľkou obľubou ho používali starí Gréci a Rimania. Dnes je najväčším producentom zázvoru India.

 

Pestovanie a spracovanie zázvoru

Ďumbier na sadenie odporúčame kúpiť v záhradníckom centre alebo od iného pestovateľa. Vyskúšať môžete aj bežný zázvor z obchodu, ten však často obsahuje látky spomaľujúce klíčenie. Vďaka nim ho môžeme dlhšie používať pri varení, no ťažšie z neho vypestujeme rastlinu. Zasadiť ho môžete v prípade, že vám starší zázvor z obchodu začal klíčiť sám od seba.

 

Zázvoru sa najlepšie darí v teplom a vlhkom podnebí. Vyberte si miesto, ktoré poskytuje dostatok svetla. Ďumbier potrebuje 2 až 5 hodín priameho slnečného žiarenia denne. Vysádzať môžete kedykoľvek v roku, no najvhodnejším časom je marec a apríl. Pozor: ďumbier neznáša mráz. Ak teploty klesnú pod 10 °C, presuňte kvetináč do interiéru.

 

Substrát

 

Najlepší substrát pre zázvor je hlinitý a bohatý na organické látky. Hlinité pôdy umožňujú voľný odtok vody, čo zabráni podmáčaniu podzemkov. Pestovateľom sa osvedčila zmes 30 % piesku a 70 % kompostu, no použiť môžete aj ílovitú pôdu zo záhrady.

 

Výsadba

 

Pred vysadením nakrájajte zázvorový podzemok na kúsky s veľkosťou 3 až 4 centimetre. Snažte sa o to, aby bol na každom dobre vyvinutý púčik. Odložte ich na niekoľko dní na suché miesto, aby sa odrezaná plocha mohla zahojiť. Ak používate kúpený zázvor z obchodu, podzemky namočte pred sadením na noc do vody.

 

Podzemky zasaďte 15 až 20 cm od seba, alebo každý do vlastného kvetináča. Umiestnite ich do substrátu tak, aby rastové puky smerovali nahor. Ideálne do hĺbky 5 až 10 cm. Rastliny zázvoru môžu dorásť do výšky 70-90 cm, preto voľte dostatočne veľký kvetináč.

 

Hnojenie

 

Ak nemáte kvalitný substrát, pri výsadbe pridajte do pôdy organické hnojivo s pomalým uvoľňovaním. Potom môžete zhruba raz za mesiac aplikovať tekuté hnojivo. Korene zázvoru ťažia z hnojiva s vysokým obsahom fosforu.

 

Zalievanie

Rastliny nenechajte vyschnúť, kým aktívne rastú. V chladnom počasí je vhodné obmedziť zalievanie, povzbudí to tvorbu podzemkov. Ak máte veľmi suchý vzduch, môžete rastliny pravidelne rosiť. Vyhýbajte sa premokreniu.

 

Zber

 

Zázvor sa dá zbierať v ktoromkoľvek štádiu zrelosti. Najlepší čas na zber je, keď má rastlina 8 až 10 mesiacov. Listy vtedy začínajú žltnúť a schnúť. Jedna rastlina môže mať 2 až 5 podzemkov a nie je potrebné, aby ste ich vybrali všetky naraz. Časť z nich použite na konzumáciu a časť si môžete nechať na ďalšiu výsadbu.

 

Skladovanie

 

Čerstvý zázvor skladujte v chladničke alebo v mrazničke. Ak je neolúpaný, môže zostať v chlade až 3 týždne, zmrazený vydrží až 6 mesiacov. 

 

Spracovanie

 

So zázvorom si môžete pripraviť chutný zázvorový čaj, domáci ginger shot, zázvorové pivo, tradičné zázvorníky alebo rôzne recepty na hlavné jedlá. Intenzita chuti, ktorú zázvor dodá jedlu, závisí od toho, kedy korenie pridáte do hrnca. Ak chcete iba nádych zázvorovej chuti, pridajte ho ešte na začiatku varenia. Ak zázvor pridáte až na záver, prinesie vám štipľavejšiu chuť. 

 

Pozitívne účinky na ľudský organizmus

Zázvor je dobrým zdrojom medi, horčíka, mangánu, draslíka a vitamínu B6. Najvýznamnejší je však obsah už spomínaného gingerolu. Gingerol je hlavnou bioaktívnou zlúčeninou v zázvore zodpovednou za väčšinu jeho liečivých vlastností.

 

Gingerol má podľa výskumu silné protizápalové a antioxidačné účinky. Môže napríklad pomôcť znížiť oxidačný stres , ktorý je dôsledkom prebytočného množstva voľných radikálov v tele. Ďumbier dokáže liečiť mnohé formy nevoľnosti, najmä rannú tehotenskú nevoľnosť.

 

Osvedčil sa aj v boji proti chrípke a nachladnutiu. Zázvor môže pomôcť pri miernych prejavoch ochorení horných dýchacích ciest, uľaviť od bolesti hrdla a zmierniť kašeľ. Je to skvelý prírodný pomocník pri prvých príznakoch nachladnutia. 

 

Zázvor je skvelý aj na žalúdok. Používa sa pri bolesti, miernych kŕčoch a pomalom trávení. Konzumácia zázvoru urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka, takže pomáha aj pri dlhotrvajúcom pocite plnosti. Vhodný je aj pri pálení záhy, miernej hnačke a ochoreniach žlčníka.

 

Ďumbier lekársky má významné antidiabetické vlastnosti. To znamená, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšuje rôzne rizikové faktory srdcových chorôb u ľudí s cukrovkou 2. typu. Taktiež môže pomôcť znížiť hladinu „zlého” cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo opäť funguje ako prevencia pred srdcovo-cievnymi chorobami.

 

Ako užívať zázvor?

V sušenej forme by ste nemali presiahnuť dennú dávku 1 gram. V prípade čerstvého zázvoru si môžete dopriať maximálne 4 gramy. Prekročenie tejto dávky môže viesť k zažívacím ťažkostiam. Ak užívate zázvorový čaj, odporúča sa jedna šálka denne.

 

Predaj a kúpa

Zázvor je široko dostupný v potravinách a supermarketoch. Zázvor v BIO kvalite nájdete aj v mnohých obchodoch so zdravou výživou alebo na trhoch. Na pestovanie si môžete kúpiť ďumbier lekársky v záhradných centrách, či už celé rastliny, podzemky alebo semená.