Momentálne sa nachádzate v internetovom obchode pre zákazníkov zo:   Slovenskej republiky.

Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
-+
SORTIMENT
SORTIMENT
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Rakytníkový sirup: Céčko z vašej záhrady

Prírodné bohatstvo rakytníka sa ukrýva v jeho oranžovo sfarbených plodoch. Obsahujú až 24-krát viac vitamínu C ako citrón a s ľahkosťou zvíťazia aj nad grapefruitom či pomarančami. Viete, ako si z nich pripraviť rakytníkový sirup?

 

Plody rakytníka u nás dozrievajú v auguste až v septembri. Ak neviete, ako bohatú úrodu spracovať, skúste si pripraviť rakytníkový sirup. Je nabitý vitamínmi a vďaka svojim účinkom výborný pre zdravie. Jeho kyslastá chuť vás postaví na nohy nielen počas chrípkového obdobia.

 

Čo je rakytník a aké sú jeho účinky?

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je dvojdomá rastlina, ktorá pochádza z Ázie. Vďaka svojej odolnosti sa mu výborne darí aj v našich podmienkach. Plody rakytníka sú bohatým zdrojov vitamínov, antioxidantov, karoténu a širokej škály látok, ktoré sú pre ľudské telo prospešné. 

 

Rakytník priaznivo pôsobí na krvný obeh, dýchacie cesty aj tráviaci systém. Odporúča sa hlavne pre celkové posilnenie imunitného systému, pri rekonvalescencií, proti únave a stresu. Rakytník a jeho účinky môžete využiť v prípade nachladnutia, pri bolesti brucha alebo nevoľnosti. 

 

Zaujímavosťou je, že plody a kôra rakytníka obsahujú serotonín – hormón šťastia. Ten prispieva k lepšej nálade a celkovej vitalite, je užitočným pomocníkom pri psychickom vyčerpaní a s ľahkosťou vám pomôže prekonať „jesennú únavu”. 

 

Bio rakytník z vlastnej záhrady – ako na to?

Rakytník je bohatý a odolný ker, ktorému neublížia ani chladné zimy. Pestovanie rakytníka nie je náročné. Vhodné je slnečné stanovisko a dobre priepustná pôda, ale rovnako sa mu bude dariť aj v polotieni. Pôda by mala obsahovať dostatok vápnika. 

 

Rakytník vysádzame priamo do zeme, drevina totiž vytvára široký koreňový systém a potrebuje dostatok miesta. Rastliny začnú plodiť asi za 3 roky po výsadbe.

 

Keďže ide o dvojdomú rastlinu, pre úspešné pestovanie je potrebné mať samčiu aj samičiu rastlinu. Najjednoduchšie je zakúpiť si rakytník v páre a vysadiť oba kusy rovnakej odrody naraz. 

 

Odrôd rakytníka existuje viacero, no rakytník rešetliakový je najznámejšou a najrozšírenejšou z nich. Zároveň je to najvhodnejšia odroda na prípravu sirupu a iných domácich receptov pre zdravie.

 

Domáce využitie rakytníka + recept na rakytníkový sirup

Z rakytníka môžeme spracúvať listy, plody aj semená. Listy sa, rovnako ako plody, používajú na prípravu čaju. Najsilnejšie účinky majú plody rakytníka, ktoré sa jedia čerstvé i sušené. Z plodov môžete pripraviť šťavy, marmelády, džemy alebo sirupy. Zo semien sa zase lisuje olej, ktorý je vhodný najmä na starostlivosť o pleť.

 

Plody rakytníka sú mäkké a šťavnaté, preto s nimi pri zbere treba narábať opatrne. Oranžové bobuľky môžete nechať na kríku až do prvých mrazov a potom striasť, alebo postupne zbierať tie, ktoré zhodí vietor. 

 

Domáci rakytníkový sirup – príprava

 

Na prípravu rakytníkového sirupu budeme potrebovať:

 

- 1 l šťavy z plodov rakytníka
- 1 kg kryštálového cukru

 

Na výrobu sirupu potrebujeme zrelé plody rakytníka. Opláchneme ich čistou vodou a odšťavíme v odšťavovači. Získanú šťavu vlejeme do hrnca, v ktorom budeme sirup variť. Na liter šťavy použijeme 1 kg cukru – množstvo môžeme prispôsobiť tomu, koľko čerstvej šťavy máme.

 

Na miernom ohni zahrievame do teploty 80 °C, vyššia teplota by mohla zničiť prospešné látky. Pravidelne miešame, aby sa cukor dobre rozpustil. Necháme vychladnúť. Hotový sirup nalejeme do menších fľašiek a skladujeme v chladničke.

 

Recept na rakytníkový sirup za studena

 

Ak nemáte kuchynský teplomer alebo sa obávate, že zahrievanie šťavy zníži jej účinnosť, môžete si pripraviť rakytníkový sirup za studena. Čerstvá rakytníková šťava by v tomto prípade mala mať izbovú teplotu. Nezohrievame ju, vo vhodnej nádobe k len postupne primiešavame kryštálový cukor. 

 

Cukor pridávame po častiach a dôkladne miešame, aby sa v šťave rozpustil. Ak si všimneme kryštáliky usadené na dne, znamená to, že tekutina viac cukru neprijme. Sirup je hotový a môžeme ho preliať do fľaše s uzáverom, ktorú skladujeme v chladničke.