Napíšte objednávacie číslo, vyberte množstvo a objednajte:
Importovať objednávku
-+
Váš záhradník | STARKL ESHOP (https://www.starkl.sk/)

Záhrada plná farebných plodov: Jeseň v okrasnej záhrade je tu

Jeseň v okrasnej záhrade býva pestrá a rôznofarebná. Zoznámime vás s najkrajšími farebnými plodmi. Výber je naozaj bohatý. Stačí si vybrať a ozdobiť svoje okolie tak, aby vás pohľad naň tešil až do zimy.

 

Jarabina vtáčia

Sorbus aucuparia je nenáročná na pestovanie. Dosahuje výšku až 20 metrov. Ide o mrazuvzdorný strom, ktorý sa na jeseň zafarbí červenými bobuľkami a zlatistými listami. Plody slúžia pre vtákov ako potrava v období, keď už majú zúžený výber. Ľudia by si ale mali plody pred konzumáciou upraviť. Surové jarabiny vyvolávajú ľahkú formu otravy. Tá sa prejavuje bolesťami hlavy či zvracaním. Jarabiny obsahujú veľa vitamínu C. Ten spracovaním pred konzumáciou rapídne klesá. Bobule obsahujú aj organické kyseliny, flavonoidy, pektín či triesloviny. Využívajú sa pri reumatizme, pôsobia močopudne. Taktiež pomáhajú pri obličkových kameňoch a podporujú trávenie.

 

Paprika ročná

Vďaka farebnosti a rozmanitosti plodov sa v tomto období s obľubou vysádza do nádob a debničiek. Tie rozžiaria každý stôl či okenný parapet. Kužeľovité a guľaté tvary plodov sú vhodným materiálom aj do jesenných aranžmánov. Okrasná paprika uprednostňuje slnečné miesta. Počas rastu ju treba výdatne hnojiť univerzálnym hnojivom. Substrát v nádobe by nemal vyschnúť a mal by byť primerane vlhký. Nepolievame ju zhora a ani priamo na listy.

 

Tekvice

Jeseň v záhrade si bez nich ani nevieme predstaviť. Sú to teplomilné jednoročné rastliny s plazivými výhonkami. Ich drsné dlaňovité listy môžu u citlivých osôb vyvolať alergickú reakciu. Vyžadujú pravidelnú zálievku, občas ich prihnojíme hnojivom na zeleninu. Netrpia chorobami ani škodcami. Rastliny ale príliš vzhľadné nie sú. Plody dozrievajú za osem až dvanásť týždňov po výseve. Zrelá tekvica je tvrdá, má sýtu farbu a drevnatú stopku. Po odstrihnutí ju nechajme ešte niekoľko dní ležať na slnku na záhone. Ak je ale daždivo a chladno, tekvice radšej prenesieme do chráneného priestoru – na svetlo a do tepla. Tak môže prebiehať dôležité pozberové dozrievanie, pri ktorom sa zvyšuje obsah vitamínov, dužina sladne a získava bohatšiu arómu. Pozor dávajme na stopku. Ak o ňu tekvica príde, výrazne sa zníži jej trvanlivosť. Neznášajú však silný mráz, preto sa musia skladovať vo vzdušnom priestore, v ktorom nemrzne. Lepšie im je ako dekorácii vo vykúrenej obývačke než vo vlhkej pivnici.